NLM har lyst ut generalsekretær-stilling på åremål
Øyvind Åslands etterfølger vil sitte i seks år med mulighet for forlengelse. – Oppsiktsvekkende, sier Magne Lerø, redaktør i ukeavisen Ledelse.
Hovedstyret i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) hadde møte 20. og 21. oktober. Da ble tekst til stillingsannonse for ny generalsekretær godkjent. Samtidig ble det bestemt at stillingen skal utlyses som en åremålsstilling på seks år med mulighet for forlengelse. Det skriver nlm.no.
Vårt Land var først ute med å melde saken.
Får hjelp fra Human
Hovedstyret har bedt rekrutteringsbyrået Human om ekstern bistand i deler av rekrutteringsprosessen.
– Hovedstyret anerkjenner behovet for å ha ekstern bistand, både i form av kapasitet og kompetanse til gjennomføring av en god prosess. Vi ville vanligvis hatt god støtte fra egne ressurser i organisasjonen, men dette er ikke naturlig i rekruttering av ny toppleder, sier fungerende generalsekretær Birger Helland, ifølge nlm.no.
Han legger til at Human vil bistå gjennom prosessens ulike faser med de behov innstillingsråd og hovedstyret til enhver tid har.
Bryter med tradisjonen
Hovedstyrets formann, Knut Espeland, nestformann, Raymond Bjuland og styremedlem Gunnar Bråthen sitter i innstillingsrådet som ble nedsatt i september.
NLM har tradisjon for å finne topplederen internt for deretter å kalle sin nye generalsekretær. Misjonssambandet meldte i september at de lyser ut stillingen når de rekrutterer ny, permanent leder etter Øyvind Åslands overraskende avgang i mai. At stillingen blir utlyst, har ikke skjedd tidligere i NLMs 131 år lange historie.
– Ikke vanlig
Magne Lerø er redaktør og eier av blant annet Ukeavisen Ledelse og nettavisen Dagens Perspektiv.
Teologen kjenner godt til Kristen-Norge, og sier til Dagen at ordningen med åremål verken er vanlig i organisasjoner eller næringslivet.
– Det brukes en del i offentlig sektor.
Han opplever hovedstyrets valg som litt oppsiktsvekkende, og tror det kan henge sammen med tre faktorer: konflikten som har vært rundt generalsekretæren i organisasjonen, at generalsekretærer i NLM har hatt tradisjon for å sitte lenge og at hovedstyret ønsker en noe yngre generalsekretær i en periode.
– Ved åremål signaliserer styret at lederen må hive seg rundt og skape resultater med en gang.
Næringslivet vil ikke ta sjansen
Samtidig sier Lerø at det er mulig for hovedstyret å ta kontakt i god tid før åremålsperioden er over og forlenge kontrakten.
– De har mulighet til å la det bli en 12 årsperiode hvis de er fornøyd, og det er jo lang tid i en slik stilling, sier redaktøren.
Lerø viser til næringslivet der ingen vil tatt sjansen på å ansette en leder for seks år fordi det forventes at ledere leverer resultater hele tiden.
– Hvis en leder i et børsnotert selskap ikke fungerer, vil vedkommende måtte slutte.
– Avtaler om overgangsordning er viktige
Redaktøren ser på åremål som en mellomting mellom å være fast ansatt og leve med forventningen om at en må slutte. Han ser ulemper for den som søker:
– Minuset kan være at generalsekretæren begynner å orientere seg ut etter fem år. Det kan gjøre noe med hans autoritet og måten han leder på.
Lerø tror også at potensielle søkere vil spørre seg selv om de ønsker å flytte til Oslo for en periode på bare seks år, fordi de kan risikere å bli stående uten lønn.
– Da vil avtaler om overgangsordninger være viktige. En mulighet er at en kan stå til disposisjon for organisasjonen i ett år etter åremålstiden, til en får en ny jobb.