PROFILERT: Espen Ottosen (53) er en av Misjonssambandets mest profilerte skikkelser.

NLM har mottatt fem varsler mot Espen Ottosen de siste to årene

En varsler ba «innstendig om beskyttelse» mot Espen Ottosen.

Publisert Sist oppdatert

I mars meldte Dagen om et hittil ukjent varsel rettet mot Misjonssambandets informasjonsleder, Espen Ottosen.

53-åringen har vært en svært profilert skikkelse i organisasjonen i over 20 år – også i debatten rundt varslersakene de siste årene.

I varselet ble det reagert på at Ottosen opptrådte uryddig under et møte for misjonærbarn på Litteraturhuset i Oslo høsten 2022.

Nå kan Dagen avsløre at det finnes minst fire andre varsler mot informasjonslederen.

Beskyldes for lekkasje og usannheter

De to første varslene ble sendt til hovedstyret og generalsekretær i mars og juni 2022. Avsender var Endre Stene, som var den første som sto fram som varsler i Misjonssambandet to år tidligere.

Stene har blant annet vært leder for en NLM-forsamling i Trøndelag og er i dag ansatt ved NLM-eide Fjellheim bibelskole og Val videregående skole.

VARSLET: Endre Stene på Misjonssambandets generalforsamling i 2022.

I det første varselet, som Dagen har sett, kommer han med flere konkrete anklager mot Ottosen og daværende generalsekretær Øyvind Åsland.

Når det gjelder Ottosen, nevner Stene blant annet:

KASTET STENE: Generalforsamling i Dagbladet Dagen AS i mai 2021.
  • I 2021 ble Stene kastet fra styret i avisen Dagen etter at han hadde kritisert ledelsen. Ottosen begrunnet dette med at Stene «har begått karakterdrap av hovedstyret og ledelsen», noe han senere beklaget. Stene mener dette var gjengjeldelse for kritikken hans, og mener i tillegg at det viser en dobbelt standard, siden også Ottosen har kritisert ledelsen offentlig.
  • Ottosen påsto i en kronikk i Dagen at Stene hadde anklaget generalsekretæren for lovbrudd, på tross av at Stene på dette tidspunktet ikke hadde nevnt varsler mot generalsekretæren konkret i offentligheten.
  • I samme kronikk anklaget Ottosen Stene for ikke å ha vist respekt for den demokratiske strukturen i NLM, men Stene mener han bare har fulgt organisasjonens spilleregler.

Dagen har fått varslene fra annet hold, men Endre Stene er kjent med omtalen av dem. Han lot seg først intervjue, men har senere trukket seg fra saken.

Advokatbrevet

LEKKASJE: Et brev fra Stenes advokat, Brynjar Meling, ble lekket til Dagen.

I varselet hevder Stene også at ledelsen lekket et advokatbrev til Dagen i 2021.

I brevet krevde Brynjar Meling at NLM betalte 100.000 kroner i erstatning til Stene. Stene mener bare NLM-ledelsen hadde interesse av og mulighet til å lekke det.

Stene reagerer også på at NLM-ledelsen fremstilte det som at det var Stene som hadde engasjert advokat først, men i realiteten gjorde han det etter at NLM hyret advokat til å jobbe med saken.

Stene mener i tillegg at Ottosen, i forbindelse med advokatbrevet, ikke har vist interesse for å beskytte andre sårbare i sakskomplekset fra å komme i offentlighetens søkelys.

«Oppleves svært akutt»

Stene avslutter varselet med å understreke at Ottosen og Åsland har gått svært langt for å delegitimere ham og svekke troverdigheten hans.

«For meg er det vanskelig å forstå dette som annet enn uttrykk for gjengjeldelse. Jeg frykter hva neste trekk vil være og ber innstendig om beskyttelse før dette eskalerer ytterligere og skadene blir større for flere. Dette oppleves nå svært akutt», skriver Stene avslutningsvis.

LEDER: Birger Helland fungerte som generalsekretær i Misjonssambandet fra våren 2022 og til sommeren 2023.

Ba Helland om beskyttelse

I mai 2022 går Øyvind Åsland av, og Birger Helland kommer inn som midlertidig generalsekretær.

Da sender Endre Stene et nytt varsel direkte til Helland, der han gjentar og utdyper kritikken mot Ottosen og understreker at det haster å ta grep.

«Slik situasjonen er nå, opplever jeg meg svært ubeskyttet mot nye angrep, lekkasjer og uforutsigbare angrep», skriver Stene i det nye varselet.

MEGLER: Erling Ekroll ble hyret inn som konsulent.

Først i mars 2023 engasjerer Misjonssambandet en uavhengig konsulent til å undersøke varslene.

Valget faller på Erling Ekroll, som på dette tidspunktet er fungerende generalsekretær i KrF.

Dagen kjenner til at Ekroll forsøkte å undersøke varslene, men at Stene stoppet behandlingen før konsulenten hadde gjennomført samtaler med Ottosen.

Ekroll har ikke ønsket å kommentere saken.

Fikk beklagelse

Først i oktober 2023 satte hovedstyret et foreløpig punktum i saken. Da mottok Stene et brev fra hovedstyret, signert hovedstyreleder Knut Espeland og generalsekretær Gunnar Bråthen.

I brevet beklager de at Misjonssambandet har kommet med usanne påstander om Stene.

«Enkelte av Misjonssambandets medieuttalelser om deg kan forstås som forsøk på å svekke din troverdighet i offentligheten. Det har også blitt fremsatt påstander som har vist seg å ikke medføre riktighet. Vi vil beklage at vår ordbruk har skapt en ekstra belastning for deg som varsler og kritiker», skriver de i brevet.

Misjonærbarn-møtet

Dagen kjenner også til to andre varsler mot Ottosen.

MØTE: I november 2022 ble det avholdt et møte om misjonærbarn-saken på Litteraturhuset i Oslo.

Det første dreier seg om misjonærbarn-møtet på Litteraturhuset i Oslo i november 2022.

Møtet var arrangert av fire tidligere misjonærbarn for å rette søkelyset mot behandlingen misjonærbarn har fått på internatskoler i utlandet.

Dagen har tidligere omtalt at arrangørkomiteen varslet mot Ottosen i etterkant av møtet. Det handler om informasjonslederens dialog med arrangørene og opptredenen hans under samlingen.

Dagen har fått tilgang til et annet varsel med lignende innhold.

VARSLET: Andreas Myklebust står bak nettstedet Hvorforuro.no.

Det er signert Andreas Myklebust, som står bak varslernettstedet hvorforuro.no. Han var selv til stede på møtet.

– Da historien til det ene misjonærbarnet ble lest opp, gikk han tett på talerstolen og fotograferte med et stort kamera. Han vandret rundt i salen, og ble så sittende på et bord langt framme, mens alle andre satt på sine stoler. Dette oppfattet jeg som respektløst, forteller Myklebust til Dagen.

Myklebust er gift med en annen profilert NLM-varsler, Siri Myklebust, som tidligere var lærer ved Kvitsund Gymnas.

Da Andreas Myklebust varslet var det nylig blitt åpnet for at frivillige i NLM kan varsle. Likevel fikk han aldri noe svar på varselet, utover at det var mottatt.

Dagen har tidligere omtalt at Ottosen beklaget hendelsen i et brev til arrangørkomiteen, og at de fire misjonærbarna hadde møter med Birger Helland kort tid etter.

HAR TILLIT: Gunnar Bråthen er generalsekretær i Misjonssambandet.

Bråthen har tillit til Stene

Dagen har vært i kontakt med generalsekretær Gunnar Bråthen, og spurt om Misjonssambandet fortsatt har ubehandlede varsler mot Espen Ottosen.

Vi har også bedt ham kommentere frykten for Ottosen, som Stene beskriver i varslene.

Bråthen skriver i en e-post:

«Når det gjelder varsler på Espen Ottosen så forstår jeg at du har fått en oversikt og vet om varsler som er stoppet».

«Så hører det med i det du skriver om, at Endre i dag har to stillinger i Misjonssambandet som innebærer forkynnelse og undervisning. Dette er stillinger som gis til folk som har tillit».

– Ble aldri forelagt meg

Dagen har også sett et femte varsel mot Ottosen, som omhandler mediehåndteringen hans.

Dermed har det blitt sendt totalt fem varsler mot Ottosen.

SVARER: Espen Ottosen er informasjonsleder i Misjonssambandet.

Informasjonslederen er derimot uenig i at alle disse er gyldige varsler.

– Varslene som Dagen nå omtaler er aldri blitt forelagt meg, bortsett fra kritikken i etterkant av møtet på Litteraturhuset høsten 22. Varslene er heller ikke å forstå som varsel etter arbeidsmiljøloven, siden disse må fremsettes av en ansatt. Verken Endre Stene eller Andreas Myklebust var ansatt i Misjonssambandet da de sendte sine varsler, skriver Ottosen i en e-post.

Han mener at ansatte på NLMs skoler ikke kan varsle mot ansatte på hovedkontoret, siden dette er ulike juridiske enheter.

– Det går an å argumentere godt for at varslene Dagen deler vitner om et misbruk av varslingsinstituttet. En varsler kan ikke kreve at innsendte varsel skal behandles på en spesifikk måte eller trekke sitt varsel. Dette har Stene derimot gjort, og det er problematisk.

Ottosen mener også at enkelte varslene har et «useriøst» innhold.

– Enhver kan forstå at varselet fra Myklebust, om hvordan jeg beveger meg rundt med et kamera i en sal, ikke kvalifiserer til å være et seriøst varsel.

– Ingen menneskerett

– Kjenner du deg igjen i innholdet i Stenes varsel?

– Nei. Jeg har vært kritisk til Stenes to kronikker og mange uttalelser blant annet om at ledere snakke usant og begår maktmisbruk, og opplevde at det også rammet meg. Stene må selvsagt tåle at hans offentlige uttalelser blir kritisert. Det har jeg selv i liten grad gjort.

– Har du forståelse for at Stene var redd, med tanke på maktposisjonen du har i Misjonssambandet?

– Nei, det er urimelig. Det er åpenbart ikke gjengjeldelse at Misjonssambandet uttrykte skepsis til at han skulle gjenvelges til styret i Dagen. Jeg hadde ingen dialog med valgkomiteen i Dagen, og det er ingen menneskerett å gjenvelges til et styreverv. Det avhenger av tillit.

– Saklig og hensynsfull

– I et brev fra hovedstyret beklager de til Stene at «enkelte av Misjonssambandets medieuttalelser om deg kan forstås som forsøk på å svekke din troverdighet i offentligheten». Ønsker du å beklage noen av dine uttalelser om Stene?

– Nei. Jeg synes det er vondt at Stenes kronikk har ført til fire år med støy i Misjonssambandet som har skadet organisasjonen. Noe burde jeg nok selv håndtert annerledes, men utover det jeg sa i forbindelse med generalforsamlingen i Dagen for snart tre år siden, har min kritikk av Stene vært både saklig og hensynsfull.

– Omhandler ikke hovedstyrets beklagelse uttalelser fra deg?

– Det vet jeg ikke.

– Er du enig i at Stene fortjente en beklagelse fra Misjonssambandet for medieuttalelser om ham?

– Jeg ønsker ikke å kommentere det, svarer Ottosen.

Endre Stene har blitt forelagt Ottosens uttalelser, men har ikke ønsket å kommentere dem.

Powered by Labrador CMS