Espen Ottosen, informasjonsleder i Misjonssambandet: N/A

NLM må holde noe misjonsarbeid hemmelig: – Handler om sikkerhetshensyn

Informasjonsleder i NLM, Espen Ottosen, synes det er utfordrende å fortelle om misjonsarbeid i utsatte områder. – I verste fall kan det øke forfølgelsen av lokale kristne, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Forfølgelsen av kristne øker globalt, og det gjelder også i noen av landene der Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) har sine utsendinger. Misjonssambandet har litt over 100 misjonærer og utsendinger rundt om i verden i rundt 15 land.

– Av sikkerhetshensyn forteller vi ikke åpent over alt nøyaktig hvilke land vi er i, forteller informasjonssjef Espen Ottosen.

Han var en av respondentene sist uke da Åpne Dører lanserte sin liste over land med mest forfølgelse av kristne, World Watch List 2023.

– Av de 50 øverste landene på World Watch lista er vi i sju land. Tematikken forfølgelse av kristne blir viktigere og viktigere for vår organisasjon. For 30-40 år siden var ikke dette noe som opptok oss veldig. Vi ser det endrer seg, og at den triste og tragiske utviklingen statistikken viser oss også får betydning der vi er, sier han.

Ottosen kan fortelle at deres utsendinger kan kjenne seg igjen i det som beskrives i World Watch List.

– Den virkeligheten de beskriver i form av statistikk og fakta kjenner vi igjen i ansikter. Våre misjonærer og utsendinger møter mennesker som kan fortelle sterke historier som viser at dette er en realitet.

Kan ikke fortelle

Til Kristelig Pressekontor utdyper Ottosen at det å ikke kunne fortelle åpent om alle sine prosjekter er et av de største dilemmaene han som informasjonssjef og redaktør for organisasjonsbladet Utsyn strever med.

– Det skjer mange interessante ting, og ofte veldig vonde ting, på feltene våre som vi ikke kan gi detaljer om. Kommer dette ut kan det gjøre situasjonen enda verre, sier han.

Ottosen forteller om en frykt for at utsendingene deres og prosjektene de jobber med blir forhindret.

– Men det aller verste er at forfølgelsen kan øke for de lokale kristne.

Restriksjonene gjør det vanskeligere å engasjere støttespillere til giver- og bønnetjenester.

– Vi har brukt et slagord i Misjonssambandet som sier at «du blir ikke heit uten at du veit». Viktigheten av kunnskap og en opplevelse av å kunne identifisere seg med arbeidet og situasjonen til de kristne gjør at vi må ha ut informasjon. Samtidig skaper situasjonen i land hvor det er forfølgelse noen utfordringer, sier Ottosen.

Anonymiserer

– Som organisasjon er vi i en situasjon der vi langt på vei er avskåret fra å fortelle disse historiene og det som faktisk skjer. Vi kan sette våre utsendinger, våre prosjekter og ikke minst de lokale kristne i fare ved å slå opp på nett de tingene som skjer, sier Ottosen.

Misjonssambandet prøver likevel å få ut noe informasjon om prosjektene sine til medlemmer og givere gjennom å anonymisere deler av informasjonen.

– Noen av utsendingene våre som jobber i såkalte sensitive områder bruker alias når de skriver om sitt arbeid. De som kjenner arbeidet vårt godt vet gjerne hvilke utsendinger som gjemmer seg bak de ulike aliasene. Slik får vi tatt vare på nærheten til arbeidet, forteller Ottosen.

Han utrykker stor takknemlighet til det arbeidet organisasjoner som Åpne Dører gjør for å sette søkelys på de situasjonene de selv ikke kan skrive om.

– Det er et krevende paradoks å stå i og er en av grunnene til at vi er veldig takknemlige for at Åpne Dører og andre organisasjoner som ikke har personer på bakken på samme måte som oss kan fortelle disse historiene.

Ottosen opplever at organisasjonene står sammen med ulike roller.

– I kartleggingen til World Watch List er det 4 000 ulike personer og aktører som bidrar med informasjon. Det er helt unikt at de kan sørge for en så grundig kartlegging.

Nyanser

Ottosen påpeker at selv om en rangering over de verste landene, slik World Watch List gjør, er et genialt pedagogisk virkemiddel for å sette lys på utfordringene, så finnes det nyanser som er mer synlige for dem i felt.

– At Etiopia, for eksempel, nå er nummer 39 på listen, overrasker nok mange av våre utsendinger og støttespillere. For sør i Etiopia, der vi historisk har vært sterkt til stede, er forfølgelsen av kristne minimal. Der er vi faktisk opptatt av at de kristne, som er i majoritet, må behandle muslimene med respekt. Der er muslimene minoriteten og vi skal også sloss for deres religionsfrihet, sier han.

At situasjonen er en helt annen i øst og nord i Etiopia er noe Misjonssambandets utsendinger ikke merker mye til forteller informasjonslederen.

Han sier at mye av det samme kan sies om Kina, som ligger på en 16. plass på årets World Watch List og sies å lede an utviklingen av overvåkningsbasert forfølgelse.

– Det er en som har sagt at uansett hva du sier om situasjonen for kristne i Kina, så stemmer det et eller annet sted. Til tross for at situasjonen blir verre og de sentrale myndighetene strammer grepet så er det en enorm variasjon i dette landet, sier Ottosen om landet Misjonssambandet har hatt en relasjon til siden 1891.

– Vi ser at noen steder blir ting bare verre og verre mens det noen steder fortsatt er en viss frihet.

Powered by Labrador CMS