Varslingsutvalget frikjenner toppleder
Generalsekretær i Misjonssambandet er lettet. Kritiker er skuffet.
Det siste året har det vært mye uro rundt Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).
Før sommeren 2020 mottok NLMs kontrollkomite varsler om det som blir omtalt som en tillitskrise i organisasjonen basert på ti ulike fortellinger om maktmisbruk.
Lederkultur
I august i fjor skrev NLM-veteran Endre Steneen kronikk der han kritiserte lederkulturen i organisasjonen.
«Dersom det meldes at sentrale ledere gjør noe feil, er uredelig, snakker usant og misbruker makt, synes det å være nærmest umulig å få gehør. En transparent og åpen lederkultur virker å være svakt utviklet», skrev han blant annet i kronikken.
Siden den gang har det blitt skrevet en rekke debattinnlegg og nyhetssaker om situasjonen.
Varsler
En rekke varsler ble sendt til hovedstyret med påstander om dårlig lederkultur og varsler som ikke blir fulgt opp, samt en rapport fra kontrollkomiteen som kom i desember 2020.
Der konkluderte kontrollkomiteen med følgende:
«Kontrollkomiteens arbeid har avdekket svakheter i behandlingen av varslinger. Varslingene har i noen saker vært gjenstand for manglende og tilfeldig behandling av hovedstyret. Kontrollkomiteen observerer at hovedstyret i behandlingen av noen saker ikke har hatt en tilstrekkelig uavhengighet/avstand til generalsekretæren og administrasjonen».
Varslingsutvalg
I februar i år vedtok hovedstyret i Misjonssambandet at de ville opprette et varslingsutvalg.
Utvalgets oppgave var blant annet å vurdere, behandle og foreslå konklusjoner/tiltak i forbindelse med varslinger på generalsekretær.
Det er ikke kjent hvordan varslingsutvalget har jobbet og de har ikke villet informere om dette underveis.
Etter flere måneders arbeid er varslingsutvalget nå klar med sin konklusjon.
«Uten vesentlig avvik»
I sin rapport til hovedstyret, som blir gjengitt på NLMs nettsider, skriver de følgende:
«Varslingssakene utvalget har behandlet i denne rapporten har i all hovedsak sin bakgrunn i ulike former for kompliserte personalsaker med stor betydning for de involverte. Varslingsutvalgets vurdering er at generalsekretæren gjennomgående har behandlet sakene på en forsvarlig måte, uten vesentlige avvik fra de krav som gjelder. Utvalget har samtidig påpekt enkelte forhold i sakene som kunne ha vært håndtert annerledes.
Videre skriver utvalget at «konklusjonene i samtlige saker er enstemmige».
Tillit til generalsekretæren
Hovedstyret i Misjonssambandet har kommet med en uttalelse på NLMs nettsider om utvalgets konklusjon.
– Hovedstyret er glad for at utvalget har trukket disse konklusjonene basert på et omfattende arbeid og en grundig rapport som også inneholder mange læringspunkter. På bakgrunn av denne rapporten vil hovedstyret uttrykke vår tillit til generalsekretæren og arbeidet som har blitt gjort i mange krevende saker de siste årene, står det i uttalelsen.
Videre skriver de at rapporten til hovedstyret ikke vil bli tilgjengelig for offentligheten da «den inneholder mye taushetsbelagt informasjon».
Informasjon om hvordan utvalget har arbeidet, eller hvilke punkt de mener kunne vært håndtert annerledes, er heller ikke kjent.
– Bedre rustet
Ifølge hovedstyret inneholder flere læringspunkter for hovedstyret og administrasjonen.
– Sammen med arbeidet som er gjort med å forbedre rutinene for varslinger på ulike nivå i organisasjonen og det oppfølgende arbeidet som blant annet skal gjøres med bakgrunn i arbeidsmiljøundersøkelsen, håper vi at organisasjonen vil bli enda bedre rustet til å være et trygt og godt fellesskap for alle i tiden som kommer.
«Grundig og helt uavhengig»
Utvalget ble ledet av advokat Sten Foyn fra advokatfirmaet Haavind, som også blir sitert i hovedstyrets uttalelse.
Der sier han at utvalget «har fått mulighet til å arbeide grundig og helt uavhengig».
– Sakene vi i utvalget har arbeidet med er i stor grad sammenfallende med mange av sakene som lå til grunn for varslingen som ble levert til kontrollkomiteen i 2020. I tillegg har vi vurdert og jobbet med noen andre saker som har kommet inn til hovedstyret i den aktuelle perioden, uttaler Foyn på NLMs nettsider.
Foruten Foyn besto utvalget av Unndis Bergås, Kristina Nymo og Jan Inge Jenssen.
– Lettet
Generalsekretær i Misjonssambandet, Øyvind Åsland, sier til Dagen han mottok varslingsutvalgets rapport onsdag kveld.
– Det var en lettelse å lese rapporten i går kveld. Jeg tror alle som har vært borti varslingssaker, enten de har varslet selv eller blitt varslet på, vet at det er en stor påkjenning, sier Åsland til Dagen.
– Jeg er er glad arbeidet er ferdig og lettet over konklusjonen.
– Kan bli bedre
– Hva betyr dette for Misjonssambandet og veien fremover?
– Det betyr at vi har fått eksterne folk til å se på saksbehandlingen vår i vanskelige personalsaker, og det er grunn til å tro at vi i all hovedsak har behandlet de på en forsvarlig og god måte. Men det er også viktig å merke seg det som varslingsutvalget påpeker av ting som kan bli bedre og gjøres annerledes, sier Åsland.
Han sier Misjonssambandet vil benytte anledningen til å lære.
– Vi har allerede oppjustert og endret litt på varslingsrutinene våre, det er en del av arbeidet. Så vil jeg sammen med hovedstyre lese rapporten grundig og finne ut hva vi kan konsentrere oss om i fremtiden når det gjelder læring og forbedring.
– Overraskende
Juel Østereng har vært aktiv i Misjonssambandet og er blant dem som åpent har kritisert lederkulturen i organisasjonen og deres håndtering av varslingssaker de siste månedene.
Han sier til Dagen at han kjente det i magen da han leste varslingsutvalgets konklusjon.
– Fordi det var overraskende. Jeg har engasjert med veldig i dette og trodde at de hadde gått bredere og dypere inn i dette med ledelseskulturen, i stedet opplever jeg at konklusjonen er basert på ren juss, sier Østereng.
– Burde ha vurdert lederkulturen
Han presiserer at han ikke vet hvordan utvalget har jobbet men leser konklusjonen som ren juss.
– De har sett på om generalsekretær har behandlet varslene juridisk feil og konkluderer med at han ikke har det. Men det var ikke det som var utgangspunktet. Hovedkritikken i Endre Stenes kronikk fra august handlet om ledelse og ledelseskultur, sier han og legger til:
– De burde ha vurdert lederkulturen og hvorfor folk oppgir å bli sykemeldt eller slutter på grunn av måten ledelseskulturen har vært. Det er det jeg opplever har vært hovedproblemet i NLM.
– Føler seg overkjørt
Østereng er også skuffet over hovedstyrets uttalelse.
– De legger seg helt på varslingsutvalgets konklusjon og frikjenner generalsekretæren og ledelsen helt. Kanskje har de ikke gjort noe galt juridisk, men dette handler om menneskelig behandling i en kristen organisasjon. Den er komplisert og vanskelig og jeg opplever ikke at det har vært vurdert.
Ifølge Østereng er det mange som er skuffet over konklusjonen fra varslingsutvalget.
– Jeg kjenner mange som har vært rammet og jeg tror de har det fryktelig vanskelig. De føler at de igjen blir overkjørt, sier han.
Dagen har vært i kontakt med leder av varlsingsutvalget, Sten Foyn, om hvordan utvalget har jobbet og hva som ligger til grunn for konklusjonen. Foyn henviser til hovedstyreleder til Raymond Bjuland.