NMS drøfter forholdet til Den norske kirke
Det Norske Misjonsselskap (NMS) signaliserer en åpnere holdning til samarbeid med andre kirkesamfunn, samtidig som de stadfester den tette bindingen til Den norske kirke.
Under generalforsamlingen skal de diskutere en endring av grunnregler. I paragraf 1 står det i dag følgende: «NMS er en selvstendig organisasjon innenfor Den norske kirke, og er et redskap for å realisere denne kirkens misjonsoppdrag.»
Landsstyret foreslår å bytte ut «denne kirkens» med bare «kirkens».
Ingen dramatikk
– Det er ingen dramatikk i denne endringen. Landsstyret har foreslått dette fordi NMS vil være et misjonsredskap i alle kirker og organisasjoner som vil samarbeide om misjon, sier generalsekretær Jeffrey Huseby til Dagen.
Han viser til at i den nåværende paragrafen er det veldig fokus på Den norske kirke.
– Men landsstyret vil ha en åpnere markering for å gjenspeile det som allerede skjer, at vi samarbeidet med ulike lutherske frikirker, og kan tenke oss også å samarbeide med andre som er opptatt av å drive misjon, som er Guds hjertesak, sier Huseby.
Undersøkelse
Generalsekretæren opplyser at i forbindelse med utarbeidelse av ny strategiplan for 2015 til 2017, hadde NMS en undersøkelse blant støttespillere om forholdet til Den norske kirke.
– Det var et overveldende flertall imot å bli et eget kirkesamfunn og å danne egne forsamlinger. Undersøkelsen forteller at mange av våre støttespillere har bakgrunn, identitet og åndelig hjem i Den norske kirke. Vi har derfor ikke tenkt å gjøre noen forandring på dette punkt, sier Jeffrey Huseby.
Han legger ikke skjul på at Den norske kirke betyr veldig mye for misjonsarbeidet i NMS.
– Vi ser i dag en tendens til at mange av menighetene i Det norske kirke får et helhetlig tilbud. I tillegg ser vi at bedehusene blir menigheter med «full pakke». Dermed er det ikke så mange som går begge steder slik som før. I den sammenheng vil et samarbeid med Den norske kirke bety veldig mye, siden NMS ikke har egne forsamlinger, sier Huseby.
Mindre fra menighetene
Generalsekretæren viser til at NMS har i dag omkring 580 misjonsavtaler med menigheter i Den norske kirke, og dette er nær halvparten av samtlige avtaler.
Treårsmeldingen til årets generalforsamling forteller også at «de totale inntekter fra menigheter gikk ned med cirka 450.000 kroner fra 2011 til 2013.»
– Jeg har ikke sett detaljene bak disse tallene. Men vi har i løpet av det siste året mistet tre store avtaler, som totalt var på mellom 400.000 og 500.000 kroner. Det vil variere i hvilken grad vi klarer å følge opp misjonsavtalene, men vi ønsker å pleie disse på best mulig måte, sier Huseby.
Vielse av homofile
– Hva vil skje med NMS´ holdning til Den norske kirke hvis den åpner for vielse av samkjønnende personer?
– NMS har sitt ståsted i homofilispørsmålet ut fra et samlivsetisk dokument fra 2008, og vi har et klassisk og konservativt syn. Om NMS sitt forhold til Den norske kirke kommer til å endre seg i fremtiden, er opp til landsstyret å vurdere, svarer Jeffrey Huseby.
Personlig tenker han at fundamentet for NMS er å drive misjon.
– Selv om Den norske kirke skulle åpne for vielse av homofile, mener jeg at det fortsatt er plass for misjon i denne kirken. NMS vil samarbeid med alle som er opptatt av misjon, sier Jeffrey Huseby.