NMS nådde ikke sine mål
Det Norske Misjonsselskap (NMS) satte opp en rekke mål med konkrete tall i strategiplanen for 2009 til 2013 for arbeidet i Norge. Men ingen av dem ble oppnådd.
Vi har sett på treårsmeldingen som NMS skal legge fram på sommerens generalforsamling i Oslo. Her er en del nøkkeltall når det gjelder målsettinger og hva som er blitt realisert i den siste perioden:
– Nye avtalegirogivere – mål 2.500 – oppnådd 472 – mangler 2.028
– Nye misjonsgrupper – mål 40 – oppnådd 25 – mangler 15
– Ny misjonsavtaler – mål 25 – oppnådd 16 – mangler 9
– Nye gjenbruksbutikker – mål 13 – oppnådd 8 – mangler 5
La listen høyt
– Generalforsamlingen i 2011 i Kristiansand la listen veldig høyt med tanke på å konkretisere så høye mål på nye givere. Jeg tror at stemningen den gang var at alle skulle reise hjem og rekruttere to-tre nye givere hver, og dermed kom det høye tallet fram, sier generalsekretær Jeffrey Huseby til Dagen.
Men han legger til at i ettertid fikk innsamlingsavdelingen oppgaven med å skulle gjøre arbeidet, noe han ikke tror var intensjonen da det ble vedtatt.
NMS hadde ved sist årsskifte totalt 5.882 faste givere.
– Når det gjelder de andre tallene i våre målsettinger, så er jeg ikke veldig skuffet over dem, sier Huseby.
Dreining i fokus
– Hva er du mest glad for er blitt realisert i siste treårsperiode?
– Jeg vil trekke fram at vi har hatt en dreining i vårt fokus mot Midtøsten og Europa. Samtidig har arbeidet i våre andre samarbeidsland gått sin gang. Vi ser at arbeidet bærer frukt, og at enkeltmennesker får hjelp og at evangeliet når lengre ut.
– Hva er du mest skuffet over ikke ble gjennomført?
– Vi har stadig vekk en utfordring i forhold til å rekruttere nye støttespillere og nye misjonærer. I disse dager lyses det ut en ledig stilling som misjonær i Estland for annen gang. Det synes vi er trist, fordi dette er løfterikt arbeid som vi har stor forhåpning til, svarer Jeffrey Huseby.
Arbeid i Europa
Avtroppende leder i landsstyret, Kari Skår Sørheim, er glad for at NMS i den siste treårsperioden har startet arbeid flere steder i Europa.
– Vi har befestet tankene på at vi vil satse her, og gjennom dette får vi erfaringer til å utvikle dette arbeidet, sier Sørheim.
Hun er også takknemlig for at flere yngre grupper i Norge har et sentralt misjonsengasjement, og at iveren deres er smittsom.
– Det er også godt at vi har fått en god økonomisk situasjon med kontroll på utgiftene. Vi har foretatt en tilpasning der vår drift er mer i samsvar med økonomien, sier hun.
Landsstyrelederen viser til at arbeidet med en gjennomgang av leirstedene er en oppgave som ikke er gjennomført i den siste treårsperioden, og dette jobbes det fortsatt med.
– Vi har heller ikke fått så mange nye foreninger og misjonskontakter i menighetene som vi hadde håpet på, sier Kari Skår Sørheim.
Positivt og negativt
Terje Sindland er leder i regionstyret i Region Stavanger, og han finner mye positivt i siste treårsperiode:
– Det har vært en åpen og inkluderende prosess i arbeidet med ny strategimelding. Jeg vil også trekke fram en fin satsing på korttidsmisjonærer, der unge får smak på misjon, sier Sindland.
Han legger til at stormøter i Region Stavanger har hatt større oppslutning enn tidligere.
– Vi var samlet 400 på forrige regionstevnet på Nærbø, og fikk takknemlig respons. Vi har også hatt rekord i innsamling av midler til misjonen, sier Terje Sindland.
– Hva vil du trekke fram av vanskelige saker i sist treårsperiode?
– NMS har vært rokket i sine grunnvoller på grunn av vedtak om at leirstedene er overført fra regionene til sentralt hold. Det har blitt brukt store menneskelige og økonomiske ressurser på denne saken. Kommunikasjonen har ikke vært tilstrekkelig inkluderende, og ingen konsekvensanalyse eller samkjøring med regionene, svarer Sindland.
Han legger til at på sist generalforsamling ble det vedtatt at NMS skulle videreutvikle regionene, og at det skulle være tre nivåer – landsstyret, regionene og områdene.
– Dette har vi ikke lyktes med – for vedtaket er ikke fulgt opp i ønsket grad, sier Terje Sindland.
Frivillige på kontrakt
Regionleder Magne Mjærum i Region Øst peker på at områdeutvalgene gjør en flott innsats. Dette er viktig siden regionene er så store.
– Vi har flere frivillige medarbeidere på kontrakt med et år om gangen, deriblant i vår stab. Dette engasjerer grasrota i misjonsarbeidet, sier Mjærum.
Han trekker også fram at det er gledelig å følge unge voksne-miljøet, og det er blant annet en menighet for studenter og unge voksne i Fagerborg i Oslo.
– Bønn og etterfølgelse er i fokus blant de unge, som har en glød i arbeidet, understreker Mjærum.
Når det gjelder ting som ikke er på plass, nevner han oppfølging av misjonsavtalene med menigheter i Den norske kirke.
– Antall slike avtaler har gått tilbake, og det er viktig at vi er til stede med vår forkynnelse og misjonsinformasjon.
I tillegg vil jeg nevne at vi har ikke lenger noen rekrutteringssekretær som kan ha en personlig oppfølging. Det er viktig at vi følger opp unge med tanke på rekruttering, sier Magne Mjærum.