LEDER: Haakon Kessel til venstre er leder for NMS Global. Her står han sammen med generalsekretær Helge Gaard.

NMS øker antall utsendinger: – Ingenting kan erstatte tilstedeværelse

Denne helgen samles rundt 850 misjonsvenner til sommerfest og generalforsamling i Stjørdal.

Publisert Sist oppdatert

Seks år er gått siden misjonsfolket i Det norske misjonsselskap, NMS, sist møttes fysisk til generalforsamling.

Når de samles kan generalsekretær fortelle at organisasjonen sender ut «flere utsendinger enn på lenge.»

– NMS ønsker fortsatt å være en del av fellesskapet i den globale kirken, sier han.

Nasjonale partnere

Generalforsamlingen skjer nøyaktig 100 år etter at Den lutherske kirken i Kamerun ble etablert, en kirke som har vært viktig for misjonsorganisasjonens arbeid i det afrikanske landet.

To år senere sendte NMS sine første misjonærer dit. Den gang var det vanlig at man reiste ut på ubestemt tid.

Hvis man reiser ut som langtidsmisjonær i dag, er det forventet at engasjementet skal ha en varighet på minst fire år.

– Det gjelder ikke minst i land der det tar lang tid å tilegne seg kultur og språkkompetanse, sier Haakon Kessel, leder for NMS Global.

Han begynte som utenlandssjef under pandemien. Generalforsamlingen i Stjørdal blir hans første som leder.

PÅ PLASS: Haakon Kessel og Helge Gaard er på plass i Stjørdal der generalforsamlingen skal holdes.

Use your talents

I seksårsmeldingen står det at arbeidsmetodene i misjonsarbeidet må endre seg når verden endrer seg. «Det er ikke lenger bare NMS som er sender. Partnerkirkene sender sine utsendinger, noen ganger i samarbeid med NMS, andre ganger med andre partnere,» står det.

Kessel nevner konkret «Use your talents», som startet på Madagaskar, men som er iferd med å spre seg til resten av Afrika, Asia og til Norge.

– Use your talents er en idé vi har fått fra Madagaskar. Hovedtanken er at kirkene og menighetene bruker egne ressurser og idéer i sitt arbeid. Dette er en tankegang som er velkjent i mange land. Nå ser vi at flere og flere blir opptatt av dette, sier han.

– Misjon er relasjon

At NMS kan inspirere partnere i andre land til å sende ut misjonærer, er også noe han trekker fram.

Kessel gleder seg også over at det er gitt rom for å øke antall utsendinger de siste årene.

– Misjon er relasjon. Ingenting kan erstatte tilstedeværelse. Vi har en lang tradisjon på det å være nær våre partnere, og vi setter stor pris på det nettverket vi har og på våre samarbeidspartnere.

– Ligger i vår identitet

Helge Gaard, generalsekretær i NMS, skriver i en e-post til Dagen at da organisasjonen ble opprettet i 1842, var det for å sende ut misjonærer.

– Det betyr at det ligger i vår identitet å være en misjonærutsender.

NMS samarbeider i dag med kirker som er langt større enn Den norske kirke. De har ressurser, ansatte og strukterer der det ikke lenger er det samme behovet for misjonærer som tidligere.

MISJONSUTSENDER: Det ligger i vår identitet å være en misjonærutsender, sier Helge Gaard.

– Likevel ønsker disse kirkene at vi skal sende misjonærer til dem. Det er fordi de ønsker et kristent fellesskap på tvers av landegrenser.

Ikke en «konsulentmisjon»

Generalsekretæren understreker at NMS ikke ønsker å bli en «konsulentmisjon» som bare formidler penger og formell kompetanse.

– Når vi sender ut flere misjonærer enn på lenge, er det fordi NMS fortsatt ønsker å være en del av fellesskapet i den globale kirken. Det er også viktig at våre samarbeidskirker blir inspirert til å tenke misjonalt, skriver han.

Mangfoldig sammensatt stab

NMS rekrutterer sine misjonærer fra ulike steder. Ikke minst har Hald Internasjonale Skole vist seg å være en kilde til rekruttering og misjonsengasjement.

REKRUTTERING: Hald Internasjonale Skole har vist seg å være en kilde til rekruttering og misjonsengasjement.

Haakon Kessel opplyser at de sender ut folk fra ulike kirkesamfunn.

– Staben - både ute og hjemme - er mangfoldig sammensatt og har et stort mangfold av folk fra ulike kulturer, sier han.

Et eksempel på det er økonomiavdelingen i NMS. I seksårsmeldingen står det at halvparten av de ansatte der har ikke-norsk bakgrunn.

Pandemi

I løpet av denne seksårsperioden har det også vært en pandemi. Kessel kom inn som leder i 2021 og måtte hjemkalle alle misjonærene.

– Mye av arbeidet ble rammet - både nasjonalt og internasjonalt. Lokalt ansatte gjorde en fantastisk jobb med å holde arbeidet gående, opplyser han.

Fortsatt sliter NMS med ettervirkninger av pandemien og jobber med å komme videre.

– Misjonssambandet har en satsing på muslimske områder og sender utsendinger til sensitive land. I hvor stor grad er dette en del av NMS sitt arbeid?

– Vi er også tilstede i muslimske kulturer. Det er en viktig del av arbeidet vårt.

Relasjoner mellom kristne og muslimer

Kessel forteller at det jobbes mye med å skape relasjoner mellom kristne og muslimer og at de er opptatt av å skape god sameksistens og dialog. I august kommer det muslimske overhodet i Kamerun på Norgesbesøk sammen med biskopen i den lutherske kirken. Besøket har fokus på det å bygge fred og gode relasjoner.

– I seksårsmeldingen står det at det er ønskelig å koble misjonsarbeidet i Norge bedre sammen med utenlandske partnere, for eksempel når det gjelder erfaringer fra menighetsplanting. Kan du utdype det?

– På mange måter fungerer noen av våre misjonsland som «et vindu mot vår fremtid». Det gjelder for eksempel land som Frankrike, England og Estland, der sekulariseringen har kommet enda lenger enn hos oss. Vi tenker at vi har noe å lære av alle steder der kirken har blitt en minoritet. Det er en utfordring vi må vende oss til i Norge også.

Powered by Labrador CMS