Nobelprisvinner hardt ut mot boikott
Professor Dan Shetchtman sier boikott er i strid med alle akademiske idealer. - Jødeforfølgelsene på 1930-tallet begynte med nettopp boikott sier, nobelprisvinneren fra Haifa.
Nobelprisvinner og kjemiprofessor Dan Shechtman ved Tecnion i Haifa reagerer kraftig på oppropet til akademisk og kulturell boikott av israelske institusjoner, og er overrasket over at dette kommer fra Norge.
I Dagen mandag oppfordret lege og aksjonist Ebba Wergeland i Samordningskomiteen for boikottaksjonen norske akademikere til å bryte alt samarbeid med israelske akademikere.
Bryter alle prinsipper
Shechtman er skuffet over de norske boikottaksjonistene.
- Boikott er stikk i strid med alle akademiske idealer. Akademikere skulle være åpne for alle ideer og innspill, og jeg trodde Norge fremmet slike holdninger. Mitt håp er at det dreier seg om en liten norsk minoritet som roper på boikott av Israel, sier Dan Shechtman til Dagen.
- Boikott er et stygt ord. Da nazistene og fascistene begynte sin forfølgelse av jødene i Tyskland på 1930-tallet, startet det hele med boikott av jødiske butikker og institusjoner, sier Shechtman.
Han kaller det en primitiv reaksjon, og synes det er patetisk at norske forskere kan foreslå noe slikt.
- Boikott vil ramme Norge mest, ikke Israel, sier Shechtman.
Ikke politisk valg
Professor Hans Borge ved Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger tilbakeviser påstandene fra Ebba Wergeland.
- Jeg er akademiker og ingen politiker, og vårt valg av Technion er utelukkende et akademisk valg. Vi har valgt å samarbeide med Technion i Haifa av både faglige og strategiske grunner fordi de er et av de beste universitetene i verden. Dette er ikke noe politisk valg fra vår side, der tar Ebba Wergeland feil, sier Borge til Dagen.
Han avviser også påstandene om at de ved å velge samarbeid med Technion støtter opp under Israels rasistiske politikk overfor palestinerne.
- Disse påstandene grenser til det latterlige, er Borges kommentar.
Tjener begge parter
Dan Shechtman tror både israelske og norske forskere vil tjene på samarbeidet som er inngått mellom Technion og Universitetet i Stavanger.
- Samarbeid mellom akademiske institusjoner i verden er bra, og at det nå skjer med et norsk universitet er viktig, sier professor Shechtman.
I 2011 fikk ble Dan Shechtman tildelt Nobelprisen i kjemi, og han er en av flere israelske Nobelprisvinnere som underviser ved Technion-universitetet i Haifa.
Han peker på den lange erfaringen og kunnskapen som Norge sitter med innen petroleumsektoren og det høye nivået det er på forskning i Norge på dette feltet.
Viktig for Israel
- Vi er i startfasen og trenger den norske olje- og gasskunnskapen i opplæringen av våre folk. Derfor der dette viktig for oss, sier Shechtman.
Men den meritterte professoren tror også Norge vil nyte godt av samarbeidet med Technion.
- Dernest vil norske akademikere møte israelske akademikere og kunne ta med seg lærdom fra oss og hvordan vi tenker. Israel og Norge er heller små land, men vi har gode akademiske ressurser. Et slikt samarbeid er noe begge parter vil tjene på. Derfor er jeg glad for samarbeidet som nå blir formalisert med Stavanger universitet, sier Shechtman.
Dagen