Aktivister i Hongkong samlet seg utenfor kontorene til de kinesiske myndighetene i byen fredag formiddag for å hedre Liu Xiaobo. Senere på dagen er det planlagt offentlige minnemarkeringer. Foto: AP / NTB scanpix.

Nobelprisvinner Liu Xiaobo hedres

Den kinesiske dissidenten og nobelprisvinneren Liu Xiaobo, som for ett år siden døde av leverkreft, minnes verden over for sin kamp for demokrati i Kina.

Publisert Sist oppdatert

Xiaobo var en av Kinas mest kjente dissidenter og demokratiforkjempere. Han ble dømt til elleve års fengsel i 2009 for å ha vært med på å skrive og signert Charter 08, et politisk manifest med krav om demokrati og politiske reformer i Kina.

I 2010 vant han Nobels fredspris, til kraftige fordømmelser fra Kinas regjering. Etter ni år i fengsel døde han av kreft 13. juli 2017, 61 år gammel.

Demokratiforkjemperen er populær både på Taiwan og i Hongkong, der befolkningen har et anstrengt forhold til kinesiske myndigheter. Begge steder blir den avøde fredsprisvinneren hedret fredag, på dagen ett år etter at han døde.

Statue

I Taiwan skal det etter planen reises en statue av Xiaobo i løpet av fredagen. Den skal plasseres utenfor 101-skyskraperen I Taipei, en del av byen kinesiske turister ofte besøker og tar bilder av.

– Jeg har alltid opplevd det som veldig trist at det ikke har vært noe sted der vi kan uttrykke vår sorg etter Liu Xiaobos bortgang, sier Wu'er Kaixi, grunnleggeren av den amerikanskregistrerte organisasjonen Liu Xiaobos Venner, ifølge New York Times.

– Taiwans verdier er frihet og demokrati. Dette er det stedet som utgjør den mest alvorlige trusselen mot kinesiske myndigheter, noe som gjør at det også er stedet som best kjenner verdien av fryktløshet. En statue som hedrer Xiaobo her har størst betydning, sier han videre.

Kina-kritisk

I Hong Kong hadde hundrevis av demokratiforkjempere samlet seg utenfor kontorene til de kinesiske myndighetene i den delvis autonome byen fredag formiddag, i forkant av en større offentlig minnemarkering planlagt senere på kvelden.

Aktivistene mener Kinas løslatelse av Xiaobos enke, poeten og kunstneren Liu Xia, er et spill for galleriet.

– De løslatte Xia tirsdag, men så fengslet de Qin Yongmin dagen etter, sier aktivistveteranen Leung Kwok-hung, også kjent som «langhår».

– Så det å løslate Liu Xia var et forsøk på å føre offentligheten bak lyset og late som om man viser nåde, sier han videre.

Yongmin er en kjent kinesisk demokratiaktivist som onsdag ble idømt 13 års fengsel på det kinesiske fastlandet, anklaget for å «undergrave statsmakten».

Enka løslatt

I Tysklands hovedstad Berlin er det også planlagt markeringer i løpet av fredagen. Liu Xia ankom byen tirsdag etter å ha sittet åtte år i husarrest i Kina.

Flere framtredende forfattere deltar i markeringene. En av dem, Tienchi Martin-Liao, sier Liu selv ikke kommer til å delta.

– Hun er ved godt mot, men kommer ikke til å vise seg offentlig. Dette har overhodet ikke sammenheng med helsen hennes, sier hun.

Internasjonale rettighetsgrupper har uttalt at Liu trolig føler et press om å tie fordi broren hennes fortsatt er i Kina.

Powered by Labrador CMS