– Noen må stå opp for de undertrykte
Fra den dagen Asia Bibi ble arrestert, har Sajid Christopher Paul vært en av støttespillerne hennes.
Han har jobbet for henne i ni år, men har aldri møtt henne personlig. Siden den kristne kvinnene ble anklaget for blasfemi og arrestert i juni 2009, har hun vært svært isolert. Få andre enn advokaten og den nærmeste familien har fått møte henne.
Menneskerettighetsforkjemperen Sajid har likevel aldri vært langt unna. Organisasjonen han leder, Human Friends Organization, har betalt advokaten og støttet familien hennes. Og da Asia Bibis anke omsider ble behandlet i høyesterett, 8. oktober i høst, var han på plass på tilhørerbenken.
– De krevde beviser
Over hele verden har kristne bedt for den blasfemidømte kvinnen. Sajid mener bestemt at han kunne kjenne bønnens makt, der han satt i rettssalen.
– Jeg kunne se hvordan Den hellige ånd arbeidet. Advokaten hennes presenterte et glimrende forsvar. Aktor, derimot, kunne ikke legge frem et eneste bevis for at hun var skyldig. Han bare viste til lignende saker i andre land. Dette var ikke godt nok for dommerne. De krevde beviser.
I ettertid beskriver Sajid Christopher Paul kjennelsen som en seier for rettsstaten.
– Det tente et håp for de undertrykte og de som jobber for dem. Det er faktisk mulig å få rettferdighet.
Omfattende diskriminering
Sajid Christopher Paul er selv en av dem som jobber for undertrykte. Egentlig skulle han bli prest. Helt fra han var liten gutt hadde han planen klar. Han begynte til og med på presteseminar, men ble ledet inn på en annen vei.
Som kristen pakistaner vokste Sajid opp omgitt av diskriminering. Han hørte om kirker som ble brent og mennesker som ble anklaget for blasfemi, men de var for langt borte til at han ble direkte berørt.
Så rammet diskrimineringen hans egen nabo. Naboen solgte kyllingkjøtt i et muslimsk nabolag. Forretningen gikk svært bra, helt til noen fant ut at han var kristen. De advarte lokale muslimer fra å handle hos ham, fordi de mente maten han solgte var uren.
– Han ble ruinert, forteller Sajid.
Da han skulle avlegge avsluttende eksamen på videregående, kunne han selv blitt ruinert. Han forteller at en av lærerne var en muslim som aldri la skjul på at han mislikte sin kristne elev.
– Læreren min bad sensor stryke meg på eksamen, fordi jeg var kristen. Til alt hell nevnte sensor episoden til en annen lærer. Denne læreren varslet rektor, som i sin tur satte foten ned.
– Jeg tror Gud beskyttet meg og karrieren min. Hadde jeg strøket, ville jeg ikke kunnet studere.
Sajid Christopher Paul er langt fra den eneste kristne eleven som er blitt diskriminert på pakistanske skoler. I fjor ble 17 år gamle Sharoon Masih banket til døde i klasserommet, etter at læreren hans gjentatte ganger skal ha snakket nedsettende om den kristne tro.
Renvasket
Det var en blasfemisak som fikk den unge teologistudenten til å endre livskurs og droppe teologistudiene.
– Denne saken ble til stor inspirasjon for meg, sier Sajid, som så hvordan man kunne bidra positivt i lokalsamfunnet når man hadde gode relasjoner til de ulike gruppene.
Dialog
I 2003 fikk han registrert Human Friends Organization hos myndighetene. De driver blant annet arbeidstrening for sårbare kvinner, driver opplæring i menneskerettigheter og gir juridisk rådgivning. Og ikke minst satser de på religionsdialog og konfliktløsning.
– Vi inviterer ledere fra ulike trossamfunn til å snakke sammen. Muslimer og kristne, sikher og hinduer møtes og bygger relasjoner, forteller han, men innrømmer at det ikke er lett.
– Diskusjonene er ikke alltid veldig vennlige. Men vi ser resultater. Når mobben angriper kristne innbyggere og kirker, kan vi invitere muslimske ledere med oss inn i konfliktområdene og prøve å finne løsninger.
Sterk tro
– Tenker du noen gang på at det er risikabelt å dra inn i konfliktområder?
– Ja, men vi er nødt til å gjøre det. Vi er menneskerettighetsforkjempere. Det betyr at vi vil stå opp for andre. Hvis ingen reagerer, vil de undertrykkende kreftene ødelegge livet til folk som blir forfulgt.
– Hender det at du er redd?
– Ærlig talt, nei. For dette er min lidenskap, og når du har lidenskap for noe, blir du mer modig.
– Og jeg har en sterk tro. Jeg tror at Jesus beskytter meg, sier han.
Nettverk
To ting er Sajid Christopher Paul særlig glad for å ha oppnådd. Begge handler om å bygge nettverk. Det ene er et nasjonalt, pakistansk nettverk for minoriteter der 40 organisasjoner med ulik religiøs og regional bakgrunn er med. Det andre er et nettverk for menneskerettighetsforkjempere der de utveksler erfaringer og ressurser.
Han forteller at norske Stefanusalliansen har betydd mye for ham, både i arbeidet med nettverkene og med konkret støtte til Asia Bibi. Nylig besøkte han flere norske byer som Stefanusalliansens gjest, for å fortelle om arbeidet han driver i Pakistan.
– Hva er de viktigste utfordringene for kristne og andre minoriteter i Pakistan?
– Tekster i lærebøkene som fremmer hat mot minoriteter er et stort problem. Disse tekstene må fjernes og erstattes av tekster som fremmer respekt for medmennesker.
– Det er også et stort problem med hatefulle ytringer som oppfordrer til vold mot andre.
Han nevner videre dårlige muligheter for politisk representasjon og misbruk av blasfemilovene som store utfordringer.
– Vi må stoppe misbruket av blasfemilovene. Det må være straffbart å rette falske anklager om blasfemi mot andre mennesker.
– Fri og trygg
Nettopp falske anklager om blasfemi holdt på å bli Asia Bibis bane. Sajid er takknemlig for at høyesterettsdommerne som behandlet anken, sto fast på kravet om beviser og at de hadde mot til å omgjøre dommen.
Hva som har skjedd med henne etter løslatelsen, vet han lite om. Han har ennå ikke møtt denne kvinnen som han har arbeidet for i så mange år.
– Ingen vet hvor hun er, bare at hun er fri og trygg. Hun blir holdt på et sikkert sted i Pakistan.
Han er skuffet over at regjeringen i Pakistan har inngått en avtale med ekstremistpartiet TLP og gitt Asia Bibi utreiseforbud.
– Dette gjør at ekstremistene tror de står over loven, sier han.
Til stefanus.no sier han likevel at han ikke tror at høyesterett kommer til å gjenåpne saken. Han tror frifinnelsen av Asia Bibi står fast.
Når Sajid Christopher Paul får spørsmål om hva nordmenn kan gjøre for kristne og andre minoriteter i Pakistan, svarer han slik:
– Først og fremst må dere be.
– Dessuten vil det ha stor betydning hvis pakistanere i Norge kan fortelle venner og familie i Pakistan om hvordan det er er mulig for folk med ulik bakgrunn å leve trygt og likeverdig. Og for det tredje vil det være positivt om vestlige land oppfordrer pakistanske myndigheter om å fremme utdanning og minoriteters rettigheter.
– Utdanning er svært viktig. Gjennom utdanning kan vi endre holdninger.