Norad-sjef imponert over kristen ungdom
Elever på kristne skoler gjør en stor innsats gjennom sine prosjekt til norsk misjon. I skoleåret som nettopp er avsluttet samlet de inn over 12 millioner kroner.
– Det er svært positivt at ungdom engasjerer seg i arbeidet for å skape mer rettferdighet og mindre fattigdom rundt i verden, sier en imponert avdelingsdirektør Svein Bæra i Norad til Dagen.
Han er leder for avdeling for sivilt samfunn, som støtter norske og internasjonale organisasjoner som jobber med langsiktig utvikling i fattige land.
Dagen har innhentet informasjon fra 20 kristne skoler som har samlet inn til sammen 12 millioner kroner i sine misjonsprosjekter. Dette er nærmere en million kroner mer enn hva de samme skolene fikk inn for to år siden.
Beundringsverdig
– Jeg er veldig imponert over at ungdom også bruker deler av russetiden til å samle inn penger til fattige mennesker. Dette er beundringsverdig, understreker Bæra.
Han legger til at det er blitt færre fattige i verden, og flere har fått bedre skole- og helsetilbud.
– Men det er fortsatt mange fattige, og FN påpeker i sitt bærekraftsmål at alle må bidra for å hjelpe. Derfor er det viktig at ungdom engasjerer seg i et globalt perspektiv for å bedre situasjonen for de som trenger det, sier Svein Bæra.
NB: Kristelig Gymnasium (KG) samlet inn rekordbeløpet på over to millioner til Det Norske Misjonsselskap sitt prosjekt i Laos. Pengene gikk ikke til Normisjon slik det står i faktaboksen over.
Ekstra bonus
Lundeneset videregående skole i Nord-Rogaland satte sist skoleår ny rekord da de samlet inn over en million kroner til Misjonssambandets arbeid i Øst-Afrika. I tillegg har de gitt 55.000 kroner til skolen.
– Dette har vært veldig kjekt. Jeg har lært mye, og har vokst gjennom arbeidet med prosjektet, forteller David Hovda til Dagen. Han har vært ansvarlig for misjonsprosjektet til russen på Lundeneset.
– Vi hadde ikke noe mål om å sette ny innsamlingsrekord, men det var en ekstra bonus at vi nådde det, forteller David Hovda.
– Hvordan har dere klart å få inn over en million kroner til misjonsprosjektet?
– Det har vært et stort misjonsengasjement blant elevene på Lundeneset, og det er jeg veldig takknemlig for. Det har blant annet vært en bønneaksjon for prosjektet. Misjonsløpet gav mest inntekter med over 850.000 kroner, og deretter fulgte en basar. I tillegg har vi hatt flaskeinnsamling og tatt opp kollekter, forteller Hovda.
Besøk i Kenya
I forbindelse med prosjektet fikk han og en annen elev fra skolen besøke Kenya.
– Det å få oppleve misjonsarbeidet på nært hold gav motivasjon og gnist til å stå på, sier han.
Pengene som elevene på Lundeneset har samlet inn går til ulike prosjekter i Kenya og Tanzania, blant annet lese- og skriveopplæring, drift av bibelskole og mediearbeid innen evangelisering og relasjonsbygging.
– Vi har gjennom innsamlingen fått være med å bygge Guds rike, og den største verdien er at mennesker blir kristne, sier David Hovda, som har planene klar for neste år. Da skal han til Fjellheim bibelskole i Tromsø.
To millioner fra KG
Kristelig Gymnasium (KG) i Oslo fikk inn mest på misjonsprosjektene med over 2 millioner kroner, og dette er ny rekord.
– Jeg er stolt av elevene mine, sier rektor Nils-Tore Sagen Mosvold til Dagen.
Han forteller at det årlige misjonsprosjektet er blitt etablert som en viktig del av skolens identitet.
Rektor viser til at det er elevene som selv gjør det mest, og noen voksne hjelper til i kulissene.
– Elevene planlegger, skaper entusiasme og gjennomfører prosjektet, som er med å inkludere dem, og en hjelp til å ta vare på hverandre. Dessuten erfarer elevene det kristne verdigrunnlaget i praksis, sier Sagen Mosvold.
Mest til NLM
Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) fikk over 5 millioner kroner fra misjonsprosjektene, og 2,3 millioner gikk til Misjonsselskapet.
NLM-general Øyvind Åsland er veldig imponert over engasjementet til de unge.
– Vi er dypt takknemlig for innsatsen som elevene på våre skoler legger ned – dette er stort, sier Åsland til Dagen.
Han tror at disse misjonsprosjektene betyr mye for de unge.
– Elevene får muligheten til å bruke russetiden til gjøre noe for andre. De får smaken på misjonsarbeidet, og for mange fortsetter dette engasjementet, og får noe å si for resten av livet.
– Tror at noen av disse elevene også ender opp som nye misjonærer i fremtiden?
– Ja, det er klart. Vi rekrutterer en stor del av våre misjonærer mellom dem som har gått på en av misjonens videregående skoler, svarer Øyvind Åsland.