PARLAMENTET: Den nordirske, folkevalgte forsamlingen holder hus her på det gamle godset Stormont ved hovedstaden Belfast.

Nord-Irland sa nei til senaborter

Nord-Irlands folkevalgte av har avvist et forslag om å tillate abort frem til fødsel når fosteret får påvist ikke-dødelige funksjonshemminger.

Publisert Sist oppdatert

Forslag ble framsatt av parlamentsmedlemmer i Westminster og må derfor også behandles i den selvstyrte regionen, som er en del av Storbritannia. De nye abortforskriftene til abortloven ble avvist med 46 mot 40 stemmer.

Avstemningen påvirker ikke legaliseringen av abort i Nord-Irland som helhet, som ble vedtatt i oktober i fjor etter at parlamentet var handlingslammet på grunn av langvarige uenigheter mellom de to ledende partiene, Sinn Fein og Democratic Unionist Party (DUP).

Motforslaget som ble vedtatt ble framsatt av det unionistpartiet (DUP). Det avviser ikke de nye abortreglene fullstendig, men peker særlig på faren for abort av ufødte babyer med ikke-dødelige funksjonshemminger som Downs syndrom.

«Ekstreme regler»

Paul Givan, parlamentsmedlem fra unionistpartiet, er strålende fornøyd med avstemmingsutfallet, og bemerker at forsamlingen nå har avvist disse ekstreme reglene for abort på grunnlag av diskriminering av det ufødte liv, spesielt de med nedsatt funksjonsevne.

Han legger til at lovene som ble vedtatt i London, har ført til at Nord-Irland har hatt det mest liberale abortregimet i Europa.

– Denne tilnærmingen undergravde våre holdninger. Men verst av alt gjorde den slutt på så mange dyrebare liv. Det er noe flertallet av mennesker her i Nord-Irland er imot, sier Givan.

Ministeren for Nord-Irland, Brandon Lewis, kommenterer at den britiske regjeringen ikke vil endre Nord-Irlands abortforskrift som svar på den siste avstemningen. Han la også til at eventuelle endringer som gjøres i abortbestemmelsene i parlamentet i Belfast, må være i samsvar med FNs konvensjon om fjerning av kvinnediskriminering.

Likt for alle

Arbeiderpartirepresentanten Stella Creasy, som har ledet kampanjen for legalisering av abort i Nord-Irland, deltok i en debatt om saken i Underhuset mens hun vugget sin lille baby-datter.

Hun sa at Nord-Irlands beslutning om å avvise forslaget «ikke fritar oss fra vårt ansvar for å opprettholde menneskerettighetene til alle britiske statsborgere». Hun oppfordret parlamentarikerne til å komme med sitt alternative forslag hvis de ikke liker forskriften.

Creasy la til at en avvisning av regelverket kan innebære at kvinner gjør utrygge valg i Nord-Irland fordi det ikke er klart hvilke tjenester som er tilgjengelige for dem.

Blokkering

Sinn Fein-representanten Emma Sheerin var uenig i unionistenens forsøk på å stoppe forskriftene og insisterte på at det tradisjonelle anti-abort-partiet «blokkerte tilgangen til et moderne, medfølende helsevesen.»

Hun la til at forslaget som ble fremmet av DUP ganske åpenbart er et forsøk på å undergrave hele abortbestemmelsen som er lovfestet i Nord-Irland.

I og med at Sinn Fein prøver å appellere til flest mulig av de katolske velgerne i Nord-Irland, blir mange forvirret av partiets holdning i det kontroversielle spørsmålet. Sheerin forklarte at partiets holdning krever en medfølende og fornuftig tilnærming til helsetjenestene, men ikke en tilnærming om at abort blir behandlet som et vanlig, normalt alternativ.

Uten mandat

Catherine Robinson fra organisasjonen Right to Life UK (Retten til Liv, Storbritannia) sier at avstemningen har gjort det klart at den britiske regjeringen raskt må sende dette avviste forslaget tilbake til de folkevalgte representantene for folket i Nord-Irland i Parlamentet.

– Den britiske regjeringen og Westminster har nå absolutt ikke noe mandat til å pålegge Nord-Irland disse ekstreme forskriftene.

Aborttilhengerne i Amnesty International hevder derimot at avstemningen ikke har noen innvirkning på abortloven eller forskriftene i Nord-Irland.

Biskoper: Sterk melding

Som svar på den siste avstemningen sier den katolske bispekonferansen i England og Wales, at selv om avgjørelsen ikke direkte vil endre loven i Nord-Irland, sender den en sterk melding om at avgjørelsen bør tas i Nord-Irland, ikke i Westminster.

Powered by Labrador CMS