– Nord-koreanske flyktninger lider i Kina
Aktivist-pastor Tim A. Peters mener norske og internasjonale myndigheter sterkere bør kritisere Kinas behandling av flyktninger fra Nord-Korea.
Mens verdens oppmerksomhet er rettet mot atomvåpentruslene mellom den amerikanske presidenten og den nord-koreanske diktatoren, ønsker den anerkjente kristne Nord-Korea-aktivisten Tim A. Peters å rette oppmerksomheten mot måten Kina behandler nord-koreanske flyktninger på.
– Kina har en avtale med Nord-Korea om tilbakeføring av alle nord-koreanske flyktninger og bryter dermed fullstendig med den internasjonale flyktningkonvensjonen de har signert, sier Peters som mener at Kina ikke fortjener å sitte i FNs sikkerhetsråd.
Han synes Norge og andre land burde mye tydeligere ta avstand fra Kinas behandling av nord-koreanske flyktninger.
– Handelsavtaler trumfer visst alt annet. Det er en skam at demokratier ikke sier klart ifra og for eksempel boikotter kinesiske varer. Hva slags forpliktelse er det til menneskerettighetene, spør Peters som skal møte norske utenriksmyndigheter mens han nå er i Norge.
Aktivisten, som også er pastor, er ansett som en av verdens mest synlige talsmenn for menneskerettigheter i Nord-Korea.
– Det eksisterer ikke menneskerettigheter i Nord-Korea, kun privilegier til de som regnes som regimelojale. Selv nødhjelp distribueres etter disse kriteriene, og ikke etter behov, sier han.
Håper norske myndigheter lytter
Peters er grunnlegger av organisasjonen Helping Hands Korea (HHK) og fikk Stefanus-prisen i 2008. Mandag morgen inviterte Stefanusalliansen sammen med Tankesmien Skaperkraft til et frokostseminar med ham i Oslo.
– Peters jobber på en spennende måte med nord-koreanske flyktninger i Kina. Nord-Korea er et av de mest undertrykkende regimene i verden både med tanke på menneskerettigheter og trosfrihet, sier Lisa Winther, menneskerettighetsrådgiver i Stefanusalliansen.
Hun forteller at Peters er en av de samarbeidspartnerne Stefanusalliansen per i dag har jobbet lengst med og at han besøker Norge som en del av organisasjonens 50 års jubileum. Winther håper norske myndigheter vil lytte til Peters.
– Han har god innsikt i hvordan flyktninger i Kina har det. Det kan være vanskelig å gjøre noe med situasjonen inne i Nord-Korea per i dag, men man kan i hvert fall ha større oppmerksomhet mot situasjonen i Kina, sier hun.
Kinesisk menneskehandel
I tillegg til trusselen fra kinesiske myndigheter utsettes nord-koreanske flyktninger, hvor rundt 70 prosent er kvinner, for menneskehandel og utnyttelse i Kina.
– På grunn av ett-barns-politikken er det en sterk overvekt av menn i Kina. 70-80 prosent av de kvinnelige flyktningene blir kjøpt av kinesiske menn og tvunget inn i illegale ekteskap, forteller Peters.
Kvinnene ender ofte opp med å bli separert fra sine barn ved at de enten blir angitt til kinesiske myndigheter og sendt tilbake til avstraffelse i Nord-Korea, eller blir solgt videre til en annen mann.
– Akkurat nå har vi en gruppe med sju flyktninger som vi hjelper ut av Kina gjennom den hemmelige smuglerruten vi kaller «the underground railroad». To av disse er slike kvinner med barn, forteller Peters.
Peters har selv vært inne til avhør hos kinesisk politi og kan av sikkerhetsgrunner ikke gi mange detaljer om hvordan flukten foregår. Målet er å få flyktningene til Sør-Korea eller andre land der de kan søke om asyl.
– Jeg håper å ta opp med det norske utenriksdepartementet hvorfor disse kvinnenes situasjon ikke er mer i sentrum hos skandinaviske myndigheter der kvinners rettigheter stadig diskuteres. Det er ingen gråsoner her og dette har vart i over 20 år. Det må stoppes, sier aktivisten og pastoren.
Kristne nederst på rangstigen
Aktivisten forteller at Nord-Korea har sitt eget politiske kaste-system kalt songbun, som rangerer hvor lojale innbyggere er.
– Dette systemet identifiserer mennesker som har en religiøs tilknytning på samfunnets laveste nivå, noe som setter dem sist i køen for privilegier, inkludert mat, sier Peters og henviser til amerikaneren Robert Collins anerkjente rapport «Songbun: Marked for life».
Det antas å være rundt 200 000 kristne i Nord-Korea. Ifølge Peters finnes det absolutt ingen trosfrihet fra myndighetenes side. Han ønsker likevel ikke gi inntrykk av at mesteparten av de kristne ønsker å flykte.
– Kirken er dypt i undergrunnen og forfulgt, men mesteparten blir og ønsker å fortsette sitt arbeid med kirken der.
– Tre av fire lider av feilernæring
Peters er gift med en sør-koreaner og har jobbet i over 20 år med sosialaktivisme for nord-koreanere. Han mener det internasjonale samfunnet i for stor grad kun har fokus på en mulig atomvåpentrussel og glemmer lidelsene til det nord-koreanske folket.
– Hele tre av fire nord-koreanere lider av feilernæring. Det tilsvarer 18 millioner mennesker av Nord-Koreas befolkning på 25 millioner. Størstedelen av landets ressurser går til militære formål fremfor de som sulter, forteller han.
HHK hjelper blant annet kurerer å smugle inn små poser med frø til de fattige bøndene i Nord-Korea.
– Vi har ikke noen evangelisering på pakkene da det er for risikofylt, men mange av de kristne gir frøposer til sine naboer og viser Guds kjærlighet gjennom det, forteller Peters.