NYTT LEDERSKAP: (fra venstre) Silje Sundhordvik, Karin Fjerdingby, Øyvind Sundhordvik og Øystein Gjerme utgjør ledergruppen for Pinsebevegelsens Sommerstevne på Hedmarktoppen, Hamar.

Nordens minste sommerstevne for pinsevenner: – Vi burde klare 7.500

Selv om Island og Danmark har klart færrest pinsevenner, så er hovedstevnet i Norge minst. Det vil den nye ledergruppen gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

Etter to søvnige somre på Hedmarktoppen folkehøyskole i Hamar, er det igjen et yrende liv på Pinsebevegelsens tradisjonsrike «Sommerstevne».

Siden pandemien har stevnelederne gjennom mange år, Geir og Linn Byberg gitt stafettpinnen videre til Pinsebevegelsens lederråd, med Øystein Gjerme i spissen.

Han har med seg ekteparet Silje og Øyvind Sundhordvik som ansvarlige for gjennomføringen og Karin Fjerdingby fra Pinse Ung som leder for Barnas sommerfestival – som skjer parallelt med Sommerstevnet.

Sommerstevnet

Pinsebevegelsens sommerfestival på Hedmarktoppen folkehøyskole i Hamar.

Arrangeres mellom 5.-10. juli.

Inneholder blant annet seminarer, aktiviteter, gudstjenester og konserter.

Arrangementansvarlig er Silje og Øyvind Sundhordvik.

Barnas Sommerfestival og Tenfestivalen arrangeres parallelt.

– Geir og Linn har gjort en formidabel jobb med å reise opp stevnet her oppe. Nå handler det om å videreutvikle og gjøre Sommerstevnet til noe hele bevegelsen får eierskap til. Potensialet er enormt, sier Gjerme.

– Minst i Norden

Ifølge pinselederen har både Sverige, Finland og Danmark og Island flere deltakere på sine sommerfestivaler basert på sine medlemstall.

Attpåtil er det langt færre pinsevenner i Danmark og Island enn i Norge.

– Vi er minst i Norden. Drømmen vår er å lage en massemønstring som kan tenne folk og gi motivasjon til høsten og hverdagen. Vi trenger en festival som er for alle og ikke bare de 1.000 mest engasjerte. Når svenskene klarer 15.000, bør vi klare 7.500 ut ifra vår medlemsmasse, mener Gjerme.

Mellom 1000 og 1500 pinsevenner bruker å tilbringe sommeren på Hedmarktoppen.

DRØMMER OM SVENSKE TILSTANDER: Øystein Gjerme (nr. to fra høyre) var nylig på den svenske pinsebevegelsens sommerstevne med 15.000 deltakere.

Ekteparet Silje og Øyvind Sundhordvik er de som skal lede stevnet fremover. De har et nært forhold til Hedmarktoppen både som tidligere elver på folkehøyskolen, i arrangementkomiteen og mange år som deltakere. I tillegg bor et steinkast unna «Toppen».

– Vi er glade for at Øystein er visjonær og tenker større og bredere. Vi må ikke bare bli en koseklubb for de mest engasjerte, sier Silje.

IKKE EN KOSEKLUBB: Ledergruppen for Sommerstevnet ønsker å favne bredere og nå ut til enda flere pinsevenner i årene som kommer.

– Hvordan skal dere klare det?

– Unge voksne er en viktig målgruppe. Der har vi en jobb å gjøre. Vi må gjøre det verdt for dem å sette av en uke av ferien sin. Både med tanke på utbytte for dem og barna, sier hun.

Bygge storfellesskap

Lederteamet er klar over at konkurransen om både ferietid og -penger er sterk i Norge i dag. Derfor skal de jobbe med å tilpasse seg hva medlemmene fra de drøyt 340 pinsemenighetene i landet ønsker.

– Jeg tror vi trenger et stevne for alle generasjoner og livssituasjoner. At Barnas sommerfestival og Tenfestivalen er blitt mer synlig de siste årene gjør nok at vi når flere. Så jeg føler vi er på rett spor, sier Karin Fjerdingby.

RØDSKJORTER: Medarbeiderne på Barnas Sommerfestival bærer røde t-skjorter. – Ungdommene får en kjempefin ledertrening disse dagene, sier leder av festivalen, Karin Fjerdingby (i midten).

– Nøkkelordet er at vi er bedre sammen, og ingen skal føle seg alene. Vi skal være et storfellesskap. Om du kommer fra en liten plass og kanskje er en av få pinsevenner, skal du kjenne at her kan du være sammen med en storfamilie som deler din Jesus-glede, fortsetter Gjerme.

Ordet fellesskap går igjen rundt hele bordet.

– Vi skal bygge fellesskapet sammen og skape gode opplevelser med hverandre og Gud. Det er så motiverende å se engasjementet til de mange medarbeiderne som får hjulene til å gå, sier Øyvind Sundhordvik.

Talerdebutant

I forbindelse med målet om å skape en festival for hele pinsebevegelsen i Norge, har ledelsen valgt å prioritere forkynnere fra egne rekker.

Sara Dalsbø Hansen er kirkeplanter og pastor i pinsemenigheten Salt Voss. Hun skal holde både seminar og preke under en av kveldsgudstjenestene.

– Det var veldig stas å bli spurt om å forkynne. Det er store sko å fylle, med tanke på de som har stått på den scenen tidligere, sier Hansen.

SARA DALSBØ HANSEN: Kirkeplantar og pastor i pinsemenigheten Salt Voss.

Hun skryter av ledelsen som har valgt å prioritere forkynnere fra Norge og Pinsebevegelsen, og ikke nødvendigvis kun de med et kjent navn og ansikt.

– Jeg synes de er modige som satser på bredden. Det skjer så mye i vår bevegelse og det er gøy å se de nye stemmene som kommer frem. Thomas Neteland forkynte strålende på tirsdag. Det er fantastisk at vi får vist frem det vi har i pinsebevegelsen, sier hun.

Pastoren er på Hedmarktoppen sammen med ektemannen og tre barn på fire, seks og sju år. Uten lang fartstid på Sommerstevnet, ser hun verdien av å komme sammen med andre kristne fra hele Norge.

STORE OG SMÅ: Sommerstevnet legger opp til aktiviteter både for voksne og barn.

– Å se barna i hallen være med andre jevnaldrende som deler samme bakgrunn, er så verdifullt. Når man kommer fra en mindre plass i landet, er det viktig å kjenne seg en del av et større fellesskap. En storfamilie, med søsken som tror på Jesus. Det får vi her, sier hun.

Hansen tror Sommerstevnet vil spille en sentra rolle for pinsevenner fremover.

– Det er så viktig å ikke føle seg alene. Å komme hit føles nesten som å komme på et slektstreff. Jeg håper dette kan bli et sted kristne kan trives, uansett livssituasjon, sier pastoren.

Impulstur fra Mosjøen

En av de som har reist aller lengst for å være med på Sommerstevnet er familien Hjulstad. Rolf og Chintana har sammen med sine tre barn kjørt den 780 kilometer lange turen fra Mosjøen.

– Jeg tenkte først at «oi, det blir langt». Men det er skikkelig gøy å være her, sier eldstesønn Aviyah (8).

– Det er gøy å se at barna trives. Aviyah er flink til å få seg venner, sier mor Chintana.

LANGVEISFRA: Chintana og Rolf Hjulstad har kjørt med sine tre barn helt fra Mosjøen for å være med på Sommerstevnet på Hedmarktoppen, Hamar.

Egentlig skulle familien kun til Trondheim for et privat ærend, men tok beslutningen om å fortsette sørover på impuls.

– Vi tenkte at nå har vi jo kommet halvveis, og at været hjemme så stusselig ut. Så da tenkte vi at hvorfor ikke fortsette til Sommerstevnet, forteller Rolf.

Barna først

Familien har dratt på Sommerstevnet i lag med andre fra sin lokale vennekrets tidligere, men i år har de reist på egen hånd.

– Vi synes det først og fremst er fint at barna får mulighet til å være i lag med andre kristne. Så er det fint å ha et kristent fellesskap når flere kirker ligger i sommerdvale, sier trebarnsfaren.

TRIVES: Aviyah (8) stortrives i lag med de andre barna på Hedmarktoppen. Foreldrene Rolf og Chintana er glad for at sønnen kan få kristne venner på sin egen alder.

Chintana er enig.

– Det er viktig å ha et kristent fellesskap, både for barn og voksne. I Thailand, hvor jeg kommer fra, arrangerer kirkene stort sett sine egne sommerstevner. Derfor synes jeg det er fint å se kristne fra hele Norge komme sammen her, sier hun.

Powered by Labrador CMS