BARE EN BØNN: Strenge norske regler sørger for at den eneste forskjellen på halal og vanlig kjøtt er en liten muslims bønn. Foto: REUTERS/Regis Duvignau.

– Nordmenn bør kunne spise halal-kjøtt

Det mener Nortura, som selger halal-kylling umerket som helt vanlig kylling. – Burde ikke skape problemer for kristne, sier teologiprofessor.

Publisert Sist oppdatert

Vi gjør også oppmerksom på at saken er fra 2014. Debatten rundt halal-kjøtt blusser opp igjen stadig vekk.

------

Nortura mener alle kan spise halal-kjøtt

Egg- og kjøttprodusenten Nortura mener nordmenn bør kunne spise halal-kjøtt selv om de ikke er muslimer, og gir også muslimer i Norge honnør fordi de har tilpasset seg det norske regelverket og aksepterer bedøving av dyr før slakting.

– Når det gjelder slakting er det én ting som er viktig å få fram. Det samme regelverket gjelder, uansett hva slags type slakt det er snakk om. Det er det samme regelverket når det gjelder dyrevern og det er det samme regelverket når det gjelder hygiene, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet til NRK.

En liten bønn er forskjellen

Strenge norske regler sørger for at den eneste forskjellen på halal og vanlig kylling er en bønn framsagt av en muslim før dyret avlives.

Generalsekretær i Islams Råd, Mehtab Afsar, sier til NRK at det er en misforståelse at halalslakt foregår på en annen måte enn vanlig konvensjonell slakt.

– Det er ikke tilfelle. Den eneste forskjellen er en liten velsignelsesbønn.

– Hvorfor godtar dere at kyllingen bedøves?

– Imamkomiteen i islamsk råd Norge har besluttet at det er i henhold til islamske lover fordi dyret skal være levende. Under bedøvelsen, så lenge det er hjerteaktivitet, betraktes den som levende og da oppfyller man det kravet, da kan man også akseptere bedøvelse, så det er ikke i strid med islam, svarer Afsar til NRK.

– Uproblematisk

Professor emeritus Tormod Engelsviken sier til Dagen at det ut fra et bibelsk perspektiv ikke er problematisk for kristne å spise halal-kjøtt som er «slaktet i Allahs navn».

– Mye av kjøttet som ble spist i antikken var offerkjøtt. Så lenge kristne ikke var med i offermåltidet, så kunne de spise kjøttet som var ofret til avgudene uten å skade samvittigheten. Så lenge kristne ikke foretar noen bekjennelse eller bønn til Allah, så mener jeg derfor det er uproblematisk om kristne spiser halal-kjøtt, sier Engelsviken.

Han mener kristne som blant annet besøker Midtøsten, med stor sannsynlighet får halal-kjøtt på tallerkenen uten å være klar over det.

– Det er etter min mening ingen grunn til at kristne skal få samvittighetskvaler for dette, sier Engelsviken.

Halal

  • For muslimer er det ikke tillatt å spise svinekjøtt
  • Når andre skal slaktes på halal-måten, må det skje ved at de to hovedpulsårene i strupen kuttes med et raskt kutt. Kroppen skal tømmes for mest mulig blod så raskt mulig. Også luftrør og spiserør skal kuttes. Etter norsk lov må alle dyr som slaktes bedøves før blodtapping ( Dyrevernloven §9). Bedøving før slakting bryter ikke med halal, så lenge dyret fortsatt er levende når det slaktes.
  • Dyret skal ikke utsettes for unødig smerte. Derfor må slaktekniven være skarp, og slakteren bør være kvalifisert.
  • Slakteren bør være muslim. Men Koranen tillater også kjøtt av dyr som er slaktet av jøder og kristne.
  • Dyret bør legges med hodet mot Mekka ( qibla). Dette er ikke et absolutt krav.
  • 1990-tallet ble det avslørt tilfeller av ulovlig halal-slakting i Norge. Slaktemetodene som ble benyttet var i strid med Dyrevernloven, fordi dyrene ikke ble bedøvet.

    Gilde opprettet et eget datterselskap for Halal-produker i 2001 - Alfathi AS , som er godkjent av Islamsk Råd Norge .

    I dag omsettes trolig omtrent 300 tonn halal-kjøtt per år i Norge. I tillegg til rene kjøttprodukter markedsføres bearbeidede produkter og ferdigmat, som for eksempel ferdigpizza , posteier , pølser og burgere .
    (Kilde: Wikipedia)

Powered by Labrador CMS