FRED: Muslimer slår ring rundt synagogen til Det Mosaiske Trossamfund i Bergstien i Oslo lørdag, i en markering som kalles Fredens ring.

Nordmenn er Europas mest jødevennlige

Nordmenn og hollendere er mest åpne for å ønske jøder og muslimer inn i familien, viser fersk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Ville du ha akseptert at en jøde eller en muslim ble en del av familien din? Det spørsmålet har blitt stilt til over 50.000 innbyggere i 34 europeiske land.

I Nederland svarer 96 prosent av befolkningen ja til å ha en jøde i familien. Norge kommer på andreplass med 95 prosent. Like bak følger Danmark og Sverige med 92 prosent.

Det mest jødefiendtlige landet i Europa er Armenia. Her svarer bare 28 prosent av befolkningen at de kunne akseptert en jøde i familien.

– Religion spiller inn

Undersøkelsen viser at land i Øst-Europa er generelt mer skeptiske til jøder enn land i Vest-Europa.

– Det er flott at nordmenn skiller seg positivt ut, sier Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund.

Han peker på flere mulige årsaker til at nordmenn er mer vennlig innstilt til jøder enn andre land i Europa.

– Jeg tror det har med hvor religiøst samfunnet er. De nordiske landene er mer sekulære og antagelig derfor mindre motvillige til at et barn gifter seg ut av «folden». Der religionene står sterkere, er nok motviljen større, sier Kohn.

Han tror likevel at det blir for enkelt å forklare antisemittisme med religion.

– I land med høy antisemittisme, som Polen og Ungarn er årsakene ulike og sammensatte. Disse har ulike kristne tradisjoner og ulik historie, sier Kohn.

Verre i øst

Forstanderen har kontakt med jøder i andre land som forteller om hvordan en økende antisemittisme preger hverdagen.

– Mange våger ikke å flagge sin jødiskhet fordi det er så mye antisemittisme, sier Kohn.

Han viser til en undersøkelse utført av den jødiske organisasjonen Anti-Defamation League (ADL), som viser hvor stor antisemittismen er i ulike land.

Tall fra 2015 viser at Ungarn har en høy grad av antisemittisme. I undersøkelsen blir den målt til 40 prosent. Det betyr at nesten halvparten av befolkningen svarer bekreftende på åpenbare fordommer mot den jødiske befolkningen i landet.

Tallene fra ADL-undersøkelsen stemmer overens med Pew-undersøkelsen som viser at bare drøyt halvparten av befolkningen kunne ha akseptert en jøde som medlem i familien.

Øker i USA

Etter at elleve personer ble skutt og ni skadet under et terrorangrep på den jødiske forsamlingen Tree of Life i Pittsburg, har mange stilt spørsmål ved graden av antisemittisme i USA.

10 prosent av befolkningen i USA uttrykker antisemittiske holdninger, ifølge tall fra ADL. Undersøkelsen ble utført i 2015 og rangerte USA som et av de mest jødevennlige landene i Vesten.

Den jødiske organisasjonen mener likevel at nasjonalisme og konspirasjoner øker på nettet. I fjor meldte ADL at antisemittisme økte med nesten 60 prosent i USA, som er den største økningen registret i løpet av ett år, skriver CNN.

Frykter økende hat

Selv om Norge peker seg ut som et godt land for jøder å bo i, mener Kohn at det ikke nødvendigvis vil være slik i fremtiden.

HL-senteret, et senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, har gjennomført to undersøkelser hvor man har spurt om nordmenns holdninger til jøder og muslimer, i 2012 og 2017.

I 2017 svarte 75,4 prosent av respondentene at de ikke har noe spesielt imot å ha jøder som naboer og 70,5 prosent at de ikke har noe spesielt imot å ha jøder som venner.

Sammenligner vi tall fra 2012 viser undersøkelsen at nordmenn har blitt mer vennlig innstilt til jøder som naboer, men litt mindre åpen for å ha jøder som venner.

I 2012 svarte nemlig bare 72,4 prosent at de ikke hadde noe spesielt imot å ha jøder som naboer (75,4 i 2017) mens 72 prosent svarte at de ikke hadde noe imot å ha jøder som venner (70,5 i 2017).

Kohn peker dessuten på at nordmenn har tre ganger så stor tilbøyelighet til å tolerere trakassering av jøder nå enn i 2012, ifølge undersøkelsen.

Verst for muslimer

Selv om jøder opplever antisemittisme i Europa, viser undersøkelsen fra Pew at muslimer er mindre populære som familiemedlemmer.

Nok en gang er Norge det mest muslimvennlige landet i Europa etter Nederland. 82 prosent har ingenting imot å ha en muslim i familien, mens i tallet i Nederland er 88 prosent.

Like bak følger våre naboer Danmark (81 prosent) og Sverige (80 prosent).

På bunn ligger Armenia, hvor bare syv prosent av befolkningen svarer at de ikke har noe imot å ha en muslim i familien.

Fortsatt en vei å gå

Den norske muslimen og jødevennen Hajrah Arshad er overrasket over at Norge kommer så bra ut av undersøkelsen. Hun opplever at islamofobi og jødehat fortsatt er en del av virkelighet for minoriteter i Oslo.

Etter terrorangrepet mot en jødisk synagoge i København i 2015, tok hun initiativ til å danne en «fredens ring» rundt synagogen i Oslo.

– Jeg opplever Norge som et åpent og inkluderende land for både jøder og muslimer, men vi har fortsatt en lang vei å gå, sier Arshad.

Powered by Labrador CMS