Nordmenn gir over én milliard til misjon
Selv om det ble nedgang i fjor, er det fortsatt mange som støtter norsk misjon med sine gaver.
Tall som Dagen har innhentet fra hovedkontorene hos 20 aktører i Kristen-Norge viser at totale gaveinntekter i fjor var nærmere en milliard kroner. Det er imidlertid 7 prosent lavere enn året før. 15 av de 20 tiltakene hadde nedgang i inntektene i fjor sammenlignet med 2016.
– Markant
– Dette er en markant tilbakegang. Men samtidig svinger gaveinntektene gjerne fra år til år, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten til Dagen.
Han legger til at nesten alle aktørene har mindre inntekter, og ikke minst Frelsesarmeen, som er den aller største.
– Siden de tradisjonelt mottar store testamentariske gaver, er det naturlig med store variasjoner spesielt for dem, påpeker Grytten.
Han sier at det blir interessant å se hvordan 2018 går med tanke på gaveinntekter i Kristen-Norge.
– Hvis denne trenden fortsetter, vil det bety at en del organisasjoner som er avhengig av gaveinntekter, kan komme til å slite en del i tiden fremover med mindre de makter å drive mer effektivt, sier Ola H. Grytten.
Ikke samlet oversikt
Oversikten som Dagen har utarbeidet er ikke en samlet oversikt over gaveinntekter i hele Kristen-Norge. Pinsebevegelsen er for eksempel ikke med i statistikken, fordi inntektene deres spres rundt i menighetene. Indremisjonsforbundet får heller ikke de største inntektene inn til hovedkontoret, fordi mesteparten kommer til kretsene.
Ifølge statistikk fra Norme/Digni hadde disse aktørene totale gaveinntekter på henholdsvis 455 millioner og 45 millioner kroner i 2016.
Mest til Frelsesarmeen
Det foreløpige tallene forteller at Frelsesarmeen fikk mest i fjor med 227,7 millioner kroner, og deretter fulgte Misjonssambandet (152,7 millioner) og Misjonsselskapet (121,5 millioner). Alle hadde nedgang i gaveinntektene sammenlignet med 2016.
Kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen er svært takknemlig for gavene de fikk i fjor.
Nedgang
Men gavene til Frelsesarmeen var 43,4 millioner kroner lavere i fjor enn i 2016. Også Smith-Solevåg viser i likhet med Ola H. Grytten til at en av årsakene er at inntekter fra blant annet dødsbo svinger veldig fra år til år. I 2017 var disse 31 millioner lavere enn året før.
– Testamentariske gaver utgjorde i fjor 107,8 millioner kroner, og dette er 47 prosent av de totale gaveinntekter. I tillegg fikk vi inn 32,8 millioner fra julegryta, forteller han.
– Hva tror du er årsaken til at Frelsesarmeen er den som får inn mest blant de 20 aktørene som er med i vår oversikt?
– Vi favner bredt i ulike givergrupper, og kommer i kontakt med mange ulike miljøer og mennesker. Det er mange som gir litt til Frelsesarmeen, og summen av dette blir mye, svarer Geir Smith-Solevåg.
Trofaste givere
Ekteparet Irene og Leif Berge i Sandnes har vært trofaste givere til ulike tiltak i Kristen-Norge gjennom en årrekke.
– Vi blir fascinert av alt arbeidet som drives rundt forbi, men det er Normisjon som er vårt «hjertebarn», forteller ekteparet, som fortsatt er aktive i denne organisasjonen.
Etter at Indremisjonsselskapet og Santalmisjonen fusjonerte og ble til Normisjon fra nyttår 2001, er ekteparet glade for at de kan støtte både indre- og ytremisjon i samme organisasjon.
– Det er fint at vi har en mulighet å gi til misjonen, og det er en velsignelse å få bidra på denne måten, sier Leif.
Gaver med skattefritak
Det er i år mulig for enkeltpersoner å gi 40.000 kroner med skattefritak til ulike tiltak som er godkjent for ordningen. Ekteparet Berge setter stor pris på denne muligheten.
– Vi er begge faste givere, slik at det trekkes automatisk en sum fra vår konto. Dette blir registrert som gaver med skattefritak, forteller Irene.
– Dette er en veldig grei ordning, og det er fint for misjonen å få inn slike faste beløp gjennom året, legger Leif til.
Størst økning
Bibelmisjonsleder Bernt Greger Olsen peker på at det fine resultatet skyldes at givere har bidratt mye i fjor.
– Vi fikk også en stor enkeltgave på over 3 millioner kroner, og det er sjelden vi får et så stort beløp. Disse midlene gikk til arbeidet i Midtøsten og primært i Syria og Jordan, forteller Olsen.
Han legger til at Bibelselskapet også fikk store testamentariske gaver i fjor på til sammen 6,4 millioner kroner. Dette omfattet blant annet en eiendom der sluttsummen ble på omkring 5 millioner kroner.
– Når vi får økte gaveinntekter, har vi mulighet til å gjøre ting vi ikke maktet tidligere for å nå lengre ut, sier Bernt Greger Olsen.
Mindre til NLM
– Vi skulle selvsagt ønsket en annen trend enn det vi har gjort de siste årene, og vi jobber målrettet og kontinuerlig for å snu dette. I årets to første måneder av 2018 ser vi en gledelig økning sammenliknet med 2017, og vi håper at dette vil vedvare fremover, sier Øystein Frøysa.
Han sier det er vanskelig å komme med en presis analyse av hvorfor gaveinntektene blir lavere, for dette er veldig sammensatt.
– Vi ser at overføringene fra misjonsfellesskapene går noe ned, mens fast givertjeneste øker. Dette kan jo bety at man gir på en annen måte enn tidligere. Vi har også en markant nedgang i det vi kaller enkeltgaver, forklarer Frøysa.