Nordmenn i tjeneste for hæren i Israel
49 norske kvinner og menn i sin beste alder har jobbet som frivillige i Den israelske hær (IDF) i 2014. Dagen har besøkt en israelsk militærleir der 23 av dem jobber.
Søndag middag ankommer bussen med de norske hjelperne til militærbasen et sted i det nordlige Israel. Det er den israelske organisasjonen Sar-El som organiserer oppholdet og tar seg av transporten av volontørene.
Da jeg spør en av deltakerne om de vet hvor de er, er svaret nølende. Mannen i 70-årene fra Sørlandet innrømmer at han ikke aner hvor leiren ligger i Israel.
– Men det betyr jo ikke så mye, legger han til.
* Se bildeserien øverst på siden.
Les også: Norske Bjørn var skarpskytter for Israel på Gazastripen
Grundig kontroll
Etter omstendelig kontroll av papirer og klarering, slipper gruppa inn den strengt bevoktede porten. Det bærer rett i brakka der de skal bo - og så til matsalen.
– Maten er veldig god og sunn – særlig lunsjen som er et solid måltid, sier Olaf Borgen (69), frivillig for andre gang på en israelsk militærbase sammen med kona Britt Borgen (67).
De norske volontørene får ingen spesialbehandling, men bor på store seksmannsrom med enkle jernsenger med dårlig bunn.
Flere av de norske hjelperne er gift, men på brakka bor mennene for seg i første etasje og kvinnene på egne rom i andre etasje.
Leirliv
– Det er som å være på leir igjen, sier Eli Hegland (74), søster til Britt Borgen.
– Det er godt å være kvitt han, smiler Britt og peker på mannen.
– Å, hun kommer og holder meg i armen så fort hun kan, smetter Olaf inn.
De to søstrene nyter kveldene og nettene på brakka på rom med bare damer.
Mellom klokka ti og elleve går de til ro etter orientering eller undervisning ved en av de israelske lederne, og etter at den norske gruppa har hatt kveldssamling i synagogen. Der synger de sammen og deler opplevelser med hverandre fra dagens dont.
Jobben
Ariela Matenki (22) opprinnelig fra Chicago, USA, fordeler dagens arbeidsoppgaver på militærbasen.
De norske frivillige arbeiderne har fått på seg grønne uniformer og tusler av gårde i små grupper. Noen skal jobbe på lager, noen skal sortere forskjellige saker, andre har kjøkkentjeneste, atter andre skal pakke ting og noen skal jobbe utendørs med å fordele singel ut over en plass ved kantina.
– Jeg er rådgiver på dette senteret for utstyr i nøds- og krigssituasjoner, og ser etter at alle får en jobb de klarer og den omsorgen de behøver slik at de kan gjøre jobben de settes til. Om kveldene arrangerer vi kulturinnslag og aktiviteter, lærer dem litt hebraisk og litt om landet Israel, forklarer Ariela.
Hun tar imot volontører fra mange land, men sier seg svært fornøyd med innsatsen til de norske arbeiderne.
– Dette er en storartet gruppe som er svært motivert. De gjør ikke jobben sin bare fordi de er høflige, men de er interesserte og svært engasjerte. Det letter min jobb, sier Ariela med et smil.
150 nordmenn
Så langt i 2014 har 49 nordmenn, fire svensker og tre dansker gjort tjeneste i Den israelske hær som volontører.
I 2013 sendte Sar-El Norge til Israel 51 nordmenn, 12 svensker og 3 dansker, mens tallene for 2012 var 53 norske, seks svenske, tre danske og én fra Finland.
De tre siste årene har dermed 150 nordmenn stilt som volontører for å sortere forskjellig nødhjelps- og militært utstyr for IDF.
Margrete Tveitereid Søyland (64) er med på dette for første gang og sorterer plast, papp, jern, metall og gummi utenfor en svær lagerhall.
Velsigne Israel
– Jeg gjør dette fordi jeg synes det er viktig å være med å velsigne Israel. Uten Israel hadde vi ikke hatt vår Grunnlov og menneskerettighetene. Gud ga instrukser til jødene om hvordan vi skal leve sammen som mennesker, og disse budene er grunnlaget for våre lover, sier hun.
– Noen vil hevde du støtter en rå militærmakt ved å gjøre dette?
– Jeg vil heller si jeg støtter det eneste demokratiet i Midtøsten. Jeg tenker ikke på Israel som en rå militærmakt, men som en nasjon som forsvarer demokratiet, sier Margrethe.
Oppmuntre og støtte
Magne Daltveit (67) er i Sar-El for andre gang sammen med kona Synnøve (67). Han sier det går ikke an å være kristen uten å være opptatt av Israel. I fjor da han fortalte en israeler at han kom fra Norge, svarte jøden:
«Dere hater oss! Dere gir penger til terrorister!»
– Det gjorde vondt å høre, og det er dessverre berettiget kritikk. Vi er her for å oppmuntre og støtte Israel. Det er ikke direkte krigsmateriell vi arbeider med, men vi gjør klart enkelt utstyr som soldater trenger både i nøds- og krigssituasjoner, sier Magne Daltveit.
Grundig klarert
Volontørene blir sikkerhetsklarert før de blir akseptert som arbeidere i Sar-El. Advokat Torger Dahl i Sar-El Norge opplyser at klareringen skjer både i Norge og av IDFs egen sikkerhetstjeneste.
– Dersom jeg eller IDF mener vedkommende kan representere en fare for Israel, IDF eller vårt program, blir de ikke godkjent. Det skjer imidlertid veldig sjelden, sier Dahl til Dagen.
Han forteller at de fleste norske frivillige er kristne personer som ønsker å hjelpe Israel og innbyggerne i landet.
For yngre deltakere kan også spenning og eventyr være en del av motiveringen, sier Dahl.