Nordmenn sover i skur etter jordskjelv
En norsk småbarnsfamilie der mor er gravid, hjelper ofre for jordskjelvet i Indonesia. Norsk Luthersk Misjonssamband har startet innsamlingsaksjon.
Dødstallene stiger etter at et kraftig jordskjelv rammet øya Lombok i Indonesia søndag. I går formiddag var minst 131 bekreftet døde. Nærmere 160.000 er hjemløse.
Akkurat nå har Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) fem familier på forskjellige steder i Indonesia. En av familiene bor i området der jordskjelvet kunne merkes.
– De er berørt av jordskjelvet, men er trygge og har det etter forholdene bra. De er engasjert og bistår mennesker som har det verre enn de selv har, sier Olav Vestbøstad. Han er regionleder for Indonesia, Japan og Stor-Kina i NLM.
– Vurderingen er at de blir ivaretatt og er trygge, sier han.
Bekymret far
En av familiene har likevel måttet flytte ut fra hjemmet sitt inntil det er avklart om det er trygt å bo der eller om skjelvet har skadet konstruksjonen. Fra Stjørdal holder Kjell Kolbrek kontakt med datteren og svigersønnen som er utsendinger for NLM til Indonesia.
– De har flyttet inn i et hjemmesnekret skur med presenning over taket. Der skal de bo og lage mat sammen med den vesle gutten sin, sier Kolbrek.
Han grøsser ved tanken på at de var såpass nær jordskjelvet.
I september drar han ned til den vesle familien.
– De kunne ikke love oss en skikkelig overnattingsplass, men vi tar det vi får, sier Kolbrek.
Han skal følge den gravide datteren tilbake til Norge, der hun skal være for å føde.
– Telefonen ligger på nattbordet og bekymringene er der, sier faren.
Prioriterer de svakeste
Gravide og små barn er også de som er prioritert først i NLMs hjelpearbeid. Organisasjonen har startet innsamling til dette formålet, blant annet via Facebook.
– En god del folk kan ikke bo i husene sine. Folk bor i flyktningleirer. Det er også mangel på telt. En del har sovet under åpen himmel. Det er en veldig utfordring. Tilgangen på varer er også krevende, sier Olav Vestbøstad.
Han påpeker at NLM ikke er en nødhjelpsorganisasjon og dermed ikke har noe eget apparat for dette.
– Vi har prosjekt som går mer på langsiktig bistand og diakoni, men folkene våre går inn med god lokalkunnskap, sier Vestbøstad.
Traumehåndtering
Han opplyser at organisasjonen også har lokalt ansatte.
– Noen av disse var ganske tett på der jordskjelvet hadde sitt senter, sier han.
Medarbeiderne ønsker også bidra med traumehåndtering gjennom sjelesorg og psykologisk hjelp.
– Det trengs å berolige folk. Det er mye redsel, sier Vestbøstad.
I provinsen der jordskjelvet rammet hardest startet NLM tidligere i år et bistandsprosjekt innenfor helse som er støttet av Digni/Norad. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt med lokale myndigheter.
– Jordskjelvet og ødeleggelsen kan nok komme til å berøre prosjektet vårt, sier Vestbøstad.
Store behov
Antall hjemløse og evakuerte på Lombok har steget kraftig etter hvert som redningspersonell har nådd fram til mer avsidesliggende områder på øya. Tirsdag ble det oppgitt at 20.000 var hjemløse, dagen etter var tallet mangedoblet.
De hjemløse trenger både mat, rent vann og medisiner. Tusenvis har måttet sove under åpen himmel. Allerede før skjelvet var det vannmangel på øya som følge av langvarig tørke.
Jordskjelvet hadde en styrke på 7 og det er ventet at dødstallet vil stige ytterligere etter hvert som flere sammenraste bygninger blir gjennomsøkt.
Onsdag ble en død kvinne trukket fram fra en sammenrast moské nord på øya. Tre andre omkomne ble funnet ved en moské tirsdag, og det er frykt for at det ligger flere døde under ruinene.
Mange på sykehus
Nesten 2.500 mennesker er innlagt på sykehus, de fleste med hodeskader og beinbrudd. Hundrevis av ofre får dessuten behandling utenfor sykehusene.
Det indonesiske forsvaret har sendt fem fly fra Jakarta med mat, medisiner, tepper, telt og vanntanker. Flere lastebiler med nødhjelp har nådd fram til de midlertidige leirene der folk er innkvartert.
Turister evakuert
Tre andre små øyer i nærheten ble også rammet av skjelvet. Turister har fått tilbud om å bli evakuert som følge av strømbrudd og skader på hoteller, og rundt 5.000 mennesker har reist.
Lombok ble utsatt for et kraftig jordskjelv også for en uke siden. Da mistet 17 personer livet, og over tusen bygninger ble ødelagt. Denne gangen er ødeleggelsene langt større. Mange landsbyer ligger nå øde og forlatt, og knapt en bygning står igjen.
– I noen av landsbyene vi besøkte, var nesten samtlige hus rast sammen. Veiene har sprukket opp, og broer er ødelagt, sier Arifin Muhammad Hadi, en talsmann for Indonesias Røde Kors, til nyhetsbyrået AFP.