Norea satser på historisk stor animasjonsserie
Med den påkostede animasjonsserien «Arven etter Adam» håper Norea mediemisjon at nye folkegrupper skal oppdage verdens viktigste fortelling.
Daglig leder i Norea mediemisjon, Per Birkeli, sier at styret i organisasjonen har gitt grønt lys for å bruke inntil tre millioner kroner årlig de neste tre årene for å få evangeliserings-prosjektet ferdigstilt.
«Arven etter Adam» tar utgangspunkt i de fire bibelske personene Adam, Abraham, David og Jesus. De er også viktige personer i islam. I første omgang skal serien, som vil fortelle bibelhistorien på en ny og spennende måte, være på swahili. Men Birkeli opplyser at det eksisterer planer om å dubbe den til en rekke andre språk.
Roger Gihlemoen
Norea-lederen forteller til Dagen at det hele begynte med at to kollegaer var i Øst-Afrika i 2017 for å besøke en samarbeidspartner og utsendinger fra Norsk luthersk misjonssamband (NLM).
– I Tanzania traff de filmskaper og animatør Roger Gihlemoen. Han har var der sammen med familien sin. Han hadde en visjon om å lage en avansert animasjonsfilm for swahili-talende barn og var i gang med å virkeliggjøre visjonen. Det var utgangspunktet.
Høyere ambisjoner
Utgangspunktet var at det skulle bli fem episoder. En halv million kroner skulle være Noreas bidrag.
Etter som tiden gikk, ble det flere episoder og høyere ambisjoner fra Gihlemoen. Han tok kontakt og sa at for å fullføre prosjektet ville han trenge rundt seks millioner kroner i tillegg.
– Da holdt jeg på å dette av stolen, forteller Birkeli og poengterer at prosjektet hadde vokst ut over alle Noreas rammer.
– Vi grublet over hvordan vi skulle håndtere dette. Ledergruppen var enig om at det var altfor mye penger for Norea. Det utgjorde mer enn halve utenlandsbudsjettet vårt, sier lederen.
Nøtt eller mulighet?
For et år siden snakket Birkeli med kona om dilemmaet. Han innrømmet at saken var blitt en skikkelig nøtt og at de ikke kunne se noen vei videre.
– Kona mente at det var en gavepakke, langt mer enn en nøtt, og ba meg tenke på hva høykvalitets animasjonsfilm kan bety, hvilke muligheter som ligger der. Hun var sikker på at dersom dette er noe Gud vil, så vil pengene komme, forteller Norea-lederen.
Han dro så til Østfold for å besøke Roger Gihlemoen. I samtalen med ham ble Birkeli overbevist om at de måtte finne en løsning på finansieringen, fordi prosjektet hadde så stort potensial.
26 episoder
Norea-styret gikk sist høst inn for å finansiere første del av prosjektet, altså de første seks episodene.
– De blir en slags prøveballong på om vi skal fortsette å prøve å dra i land alle de 26 episodene. Akkurat nå er vi veldig optimistiske og tror vi skal klare det, sier Birkeli og forteller at episodene lett vil kunne dubbes til andre språk.
– Vi har allerede fått positive signaler fra internasjonale partnere. Sat7 er veldig positive og vil oversette til både farsi, arabisk og tyrkisk. Vi hatt kontakt med en partner som sender TV til Pakistan, og da er urdu også aktuelt.
Norsk TV?
– Kan serien bli vist også på norsk TV?
– Det tror jeg absolutt er en mulighet, selv om vi ikke har vært i kontakt med noen ennå. Jeg tror jo det kan være et veldig godt redskap i konfirmasjonsundervisningen i Norge. Når første episode er klar, kan vi tenke oss å vise den for aktuelle norske samarbeidspartnere. Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan dette kan brukes, svarer Birkeli.
Han regner med at første episode er ferdig i hvert fall før høsten, og da vil det ikke gå mange uker mellom hver ny episode. I løpet av tre år fra nå, forutsatt at finansieringen og alt annet går greit, vil hele prosjektet være fullført på swahili. Deretter begynner arbeidet med å oversette til andre språk.
– Jeg synes dette er veldig spennende, sier Per Birkeli, som ikke helt har avklart den endelige kostnadsrammen.
– Men jeg tror vi skal være innenfor dersom vi kan regne med en ramme på pluss/minus 3 millioner hvert år i tre år framover.
Birkeli opplyser at de nå begynner for alvor å promotere prosjektet. Han forteller at mange av dem de har presentert det for, er positive.
Grafiker og animatør
Idémaker og opphavsmann Gihlemoen vokste opp på Knapstad i det tidligere Østfold. I tillegg til å være grafiker og animatør har han tjenestegjort i Telemarksbataljonen, blant annet på Balkan.
Til Kristelig Pressekontor sier han at når det gjelder barne-TV er Øst-Afrika kanskje der hvor Norge var for 50 - 60 år siden.
– Barna vil nå få se animasjonsfilm på swahili for første gang. De vil få et godt forhold til disse bibelhistoriene som de kan ta med seg inn i voksenlivet, og det kan være veldig viktig, sier Gihlemoen.
Han ser fram til lanseringen og forteller at de har en pilotepisode ute på YouTube allerede.
– De andre episodene vil bli lagt ut så snart de blir klare. Så kommer de på TV så fort vi har 15 episoder ferdig, sier 39-åringen som regner med å være helt i havn med filmprosjektet om tre år.
Arbeidsgruppe
En arbeidsgruppe bestående av ansatte i Norea, NLM og en representant fra styret har ansvaret for prosjektet.
– Norea har som mål at alle folkeslag på jorden skal få anledning til å høre om Jesus på et språk de forstår, og fortalt på en måte som kommuniserer med dem. Vi tror at Arven etter Adam vil bidra til at mange unådde folkegrupper vil få del i verdens viktigste fortelling i årene som kommer, poengterer Per Birkeli.