USA forlater FNs menneskerettighetsråd, kunngjorde landets FN-ambassadør Nikki Haley tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Norge beklager USA-exit fra Menneskerettighetsrådet

USA har trukket seg fra FNs menneskerettighetsråd på grunn av «kronisk ensidighet» i kritikken av Israel. Nordiske land ber USA ombestemme seg.

Publisert Sist oppdatert

– Menneskerettighetene er under press flere steder i verden. I denne situasjonen er det beklagelig at USA har trukket seg fra FNs menneskerettighetsråd, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en epost til NTB.

Hun understreker også at Norge i likhet med USA er bekymret for hvordan rådet fungerer.

– Vi mener det er viktig å delta i multilateralt samarbeid, også i de fora hvor vi møter motstand og uenighet, heter det videre i eposten fra Utenriksdepartementet.

Søreides danske og svenske kolleger reagerer også på USAs utmelding. Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen ber USA ombestemme seg.

– Som et lite land har vi interesse av at vår største og sterkeste allierte er om bord og trekker diskusjonene i riktig retning. Derfor vil jeg oppfordre USA til fortsatt å engasjere seg i det internasjonale arbeidet for frihetsrettigheter og til raskest mulig å vende tilbake til Menneskerettighetsrådet, sier Samuelsen.

– Hyklersk

USAs beslutning ble kunngjort av landets FN-ambassadør Nikki Haley tirsdag, kort tid etter at Zeid hadde rettet krass kritikk mot USAs nye praksis med å skille barn fra foreldre som antas å ha kommet ulovlig over grensa til Mexico, for deretter å internere dem.

Haley langet ut mot menneskerettsrådet og betegnet det som «en organisasjon ikke engang verdt navnet». Hun omtalte det også som «en hyklersk» organisasjon «som spotter menneskerettighetene», og anklaget videre rådet for å være «kronisk ensidige» i sin kritikk av Israel.

– Kynisk beslutning

Russland, som selv har måttet tåle kritikk fra FNs menneskerettighetsråd, kaller den amerikanske beslutningen for kynisk.

– USA har ikke lykkes med å gjøre rådet til et lydig instrument som kan brukes for å fremme egne interesser og straffe land de misliker, heter det i en kunngjøring fra Russlands FN-delegasjon.

Også Kina reagerer, men med en mer nøytral uttalelse.

– Rådet er en viktig plattform der land kan diskutere menneskerettigheter, og Kina slutter opp om rådets arbeid, sier Geng Shuang, talsmann i utenriksdepartementet i Beijing.

Amnesty og HRW kritiske

To av verdens fremste menneskerettighetsorganisasjoner, Amnesty og Human Rights Watch, mener USA for tiden har lite å skryte av når det gjelder kampen for menneskerettigheter.

– For Trump-administrasjonen er det viktigere å forsvare Israel mot kritikk fra FNs menneskerettighetsråd enn å forsvare menneskerettighetene i Syria, Nord-Korea, Myanmar og Sør-Sudan. En trist og ensidig menneskerettspolitikk, tvitrer HRWs leder Kenneth Roth.

Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty er enig. Han anklager USA for med vilje å undergrave folks menneskerettigheter og kamp for rettferdighet.

– Nok en gang har president Trump helt sett bort fra de grunnleggende rettigheter og friheter som USA hevder å verne om, sier han i en kommentar.

– USA bør straks omgjøre denne beslutningen, som plasserer landet på feil side av historien, slår Shetty fast.

– Skuffende, men ikke overraskende, konstaterer FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein i en Twitter-melding.

Den eneste positive tilbakemeldingen på utmeldingen kom fra nettopp Israel, som hyller USA for beslutningen.

– En modig beslutning, mener statsminister Benjamin Netanyahu, som anklager rådet for å være partisk, fiendtlig innstilt og antiisraelsk.

NTB-AP-TT

Powered by Labrador CMS