Norge er en svært viktig lyttepost for NSA

Norge er en svært vik­tig lytte­post for ame­ri­kansk etter­ret­ning, be­kref­ter do­ku­men­ter fra den ame­ri­kans­ke av­hop­pe­ren Ed­ward Snow­den.

Publisert Sist oppdatert

I ett av do­ku­men­te­ne, som den bri­tis­ke avisa The Guar­di­an har fått til­gang til, går det fram at Norge og Dan­mark spil­ler en sen­tral rolle i Na­tio­nal Security Agencys over­vå­king av data- og tele­tra­fikk.

Do­ku­men­tet be­kref­ter at Stor­bri­tan­nia, Ca­na­da, Au­st­ra­lia og New Zea­land er aller vik­tigst i etter­ret­nings­sam­ar­bei­det, og at disse fire lan­de­ne sam­men med USA til­hø­rer den så­kal­te 5 øyne-grup­pen.

Dette er i tråd med hva som har vært kjent lenge og byg­ger på den så­kal­te UKU­SA-av­ta­len om etter­ret­nings­sam­ar­beid som ble inn­gått på 1950-tal­let.

Hem­me­lig av­ta­le

Norge, Dan­mark, Frank­ri­ke og Ne­der­land reg­nes som de aller vik­tigs­te sam­ar­beids­part­ner­ne og ut­gjør iføl­ge The Guar­di­an sam­men med de fem UKU­SA-lan­de­ne den så­kal­te 9 øyne-grup­pen.

Tysk­land, Bel­gia, Ita­lia, Spa­nia og Sve­ri­ge har la­ve­re sta­tus i sam­ar­bei­det og til­hø­rer 14 øyne-grup­pa, mens det også ek­sis­te­rer en grup­pe med 41 land eller «øyne» som in­klu­de­rer samt­li­ge land som har del­tatt i koa­li­sjo­nen i Af­gha­ni­stan.

- Det er vel­kjent at norsk etter­ret­nings­tje­nes­te har sam­ar­bei­det med ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter i åre­vis. Mens Sve­ri­ge har en vik­tig rolle når det gjel­der over­vå­king av in­ter­nettra­fikk, vil jeg tro det nors­ke bi­dra­get ho­ved­sa­ke­lig knyt­ter seg til ra­dio­sig­na­ler fra det høye nord, sier den skots­ke fri­lans­jour­na­lis­ten og over­vå­kings­eks­per­ten Dun­can Camp­bell til NTB.

Al­le­re­de i 1952 inn­gikk etter­ret­nings­tje­nes­ten en hem­me­lig av­ta­le med ame­ri­ka­ner­ne, og ble noen år se­ne­re tatt opp som så­kalt «third party» i UKU­SA-sam­ar­bei­det.

Det ble også en rekke andre land, men NSA-do­ku­men­te­ne som Snow­den nå har lek­ket, viser at lan­de­ne har ulik sta­tus i etter­ret­nings­sam­ar­bei­det. Mens de fem UKU­SA-lan­de­ne deler rå­data, fi­nan­sie­ring, tek­nis­ke sys­te­mer og per­so­nell, blir de øv­ri­ge sam­ar­beids­lan­de­ne holdt på arm­leng­des av­stand.

Ikke rå­data

Hva som i prak­sis skil­ler de ulike grup­pe­ne, går ikke fram av do­ku­men­tet, men fra norsk side har det i alle år vært en ut­talt po­li­tikk at man ikke skal gi fra seg rå­data til USA.

Dette in­ne­bæ­rer at in­for­ma­sjon som inn­hen­tes gjen­nom så­kalt kom­mu­ni­ka­sjons­et­ter­ret­ning (COMINT), ofte ved hjelp av an­legg som er fi­nan­siert av USA, blir be­ar­bei­det og ana­ly­sert av norsk etter­ret­ning før man deler re­sul­ta­tet med ame­ri­kansk etter­ret­ning.

Iføl­ge The Guar­di­an bru­ker Tysk­land nå den an­gi­ve­li­ge av­lyt­tin­gen av stats­mi­nis­ter Ange­la Mer­kel som press­mid­del over­for ame­ri­ka­ner­ne, i et for­søk på å bli opp­gra­dert i etter­ret­nings­sam­ar­bei­det, i alle fall til 9 øyne-grup­pen og aller helst til det eks­klu­si­ve 5 øyne-sam­ar­bei­det.

Tap­per data­tra­fikk

USAs aller vik­tigs­te sam­ar­beids­part­ner i etter­ret­nings­sam­ar­bei­det er NSAs bri­tis­ke mot­styk­ke, Govern­ment Com­mu­ni­ca­tions Hea­dquar­ters (GCHQ).

NSA-do­ku­men­ter lek­ket av Snow­den viser hvor­dan GCHQ dri­ver en om­fat­ten­de tap­ping av data­tra­fik­ken mel­lom Euro­pa og USA.

Stor­bri­tan­nia har en vik­tig po­si­sjon som knute­punkt for denne data­tra­fik­ken, noe som iføl­ge ett do­ku­ment gjør NSA i stand til å følge med på rundt 90 pro­sent av all data­tra­fikk over At­lan­te­ren. (©NTB)

Powered by Labrador CMS