Norge Idags gaveforening havner på liste over useriøse aktører
Innsamlingskontrollen mener Kristenfolkets Pressestøttefond ikke har vist nok åpenhet.
Siden 2012 har avisen Norge Idag samlet inn penger fra abonnenter og andre venner av avisen.
Midlene har blitt samlet i foreningen Kristenfolkets Pressestøttefond – og ifølge foreningens vedtekter, skulle pengene sikre avisens økonomiske fremtid.
Sjefredaktør Finn Jarle Sæle og hans kone Anita Apelthun Sæle, som er styreleder i foreningen, har nektet å gi innsyn i dokumentasjon rundt hvordan pengene har blitt forvaltet.
Det er grunnen til at Innsamlingskontrollen nå har plassert foreningen på OBS-listen, som er en liste over aktører de advarer mot å støtte.
Husene i Brumunddal
I november avslørte Dagen at Kristenfolkets Pressestøttefond har brukt gavemidler til andre formål enn driften av avisen. Vinteren 2021 ga foreningen 2,5 millioner i lån til en bulgarsk entreprenør i økonomiske vansker.
Som sikkerhet tok Kristenfolkets Pressestøttefond pant i to hus som entreprenøren bygde i Brumunddal.
Kort tid tidligere kom det også frem at «gavefondet» hadde tatt pant på 12 millioner i Filadelfia Kristiansands konferansesenter, Q42.
Varslet granskning
Etter Dagens avsløring varslet Innsamlingskontrollen at de ønsket en full granskning av hvordan ledelsen i Kristenfolkets Pressestøttefond har håndtert gavemidlene.
Innsamlingskontrollen er en ideell stiftelse som samarbeider tett med norske myndigheter for å avsløre useriøse innsamlingsaktører.
Anita Apelthun Sæle har vært styreleder i foreningen siden starten i 2012. I tillegg sitter hennes sønn, Runar Sæle, og Laila Alvheim i styret.
Har fått flere frister
14. november sendte Innsamlingskontrollen en forespørsel til Runar Sæle, som ifølge nettsiden er kontaktperson for foreningen.
Der ba de om:
• Regnskap med noter for 2017 – 2022
• Organisasjonens vedtekter
• En kort redegjørelse for organisasjonens innsamlingsarbeid og rutiner i den forbindelse.
Etter to uker sendte Innsamlingskontrollen en purring, og ga foreningen to nye uker på å sende regnskap. Hvis Sæle ikke svarte ville de bli oppført på OBS-listen.
Mandag gikk fristen ut – uten at Innsamlingskontrollen hadde hørt noe fra Sæle.
Innsamlingskontrollen: – Tilfredsstiller ikke grunnleggende krav
Daglig leder i Innsamlingskontrollen, Per Kristian Haugen, bekrefter at Kristenfolkets Pressestøttefond oppføres på OBS-listen grunnet manglende åpenhet.
– Åpenhet er en forutsetning for å skape trygghet og tillit hos giverne. Organisasjoner som ber allmennheten om gaver må være åpne om alle økonomiske og organisatoriske forhold, uttaler Haugen til Dagen.
– Kristenfolkets Pressestøttefond tilfredsstiller dermed ikke de helt grunnleggende krav som Innsamlingskontrollen mener bør stilles til organisasjoner som er avhengig av allmennhetens støtte for å drive sin virksomhet og nå sitt formål, legger han til.
Haugen understreker at foreningen vil bli tatt av OBS-listen dersom de sender regnskapstall til Innsamlingskontrollen. Det vil da bli foretatt en full granskning av håndteringen av gavemidlene.
Sæle: – Høres rart ut
Styreleder Anita Apelthun Sæle har ikke besvart Dagens henvendelser tirsdag morgen.
Runar Sæle kommenterer oppføring slik:
– Dette høres veldig rart ut, men det må vi ta direkte med Innsamlingskontrollen, ikke via Dagen, sier styremedlemmet.
Sjefredaktør i Norge Idag, Finn Jarle Sæle, reagerer på oppføringen.
– Da kan jeg ikke si noe mer enn at Dagen har fått sitt resultat. Dere har forfulgt dette pressestøttefondet i lang tid med falsk informasjon. Så nå ruller det vel bare videre, sier Sæle.
– Hvorfor har dere ikke sendt regnskap til Innsamlingskontrollen?
–Innsamlingskontrollen er et privat selskap, ikke et offentlig organ. Vi vil jo gjerne ha et offentlig organ som på en saklig og god måte holder orden på disse tingene. Vi kan ikke ha private selskap som later som de er offentlige, mener sjefredaktøren.
Flere kristne på listen
Kristenfolkets Pressestøttefond blir den andre kristne aktøren på OBS-listen.
I dag står bare én kristen aktør på listen. Det er Norge Idag-venn Svein Magne Pedersens stiftelse, Misjonen Jesus Leger.
Stiftelsen har stått på listen siden 2018.
– Ikke gjort noe ulovlig
Blant dem som reagerte på Dagens avsløring om lånet til entreprenøren i Brumunddal, var jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen.
Han uttalte til Dagen at gavehåndteringen fremsto så uryddig at politiet burde etterforske saken.
Ekteparet Sæle avviste kritikken og fremholdt at de ikke hadde gjort noe ulovlig.
«Det er ikke betalt ut en krone til andre ting enn foreningens formål. All disponering av midler er kvalitetssikret av styret i foreningen», skrev ekteparet i en felles uttalelse i november.
«Lånet til Østlandets Entreprenør AS hadde en bunnsolid sikkerhet, og har ingenting med gambling å gjøre. At dette er gambling, er en latterlig påstand».
Det ene huset som Norge Idag-foreningen fortsatt eide i november, ble solgt samme dag som Dagen publiserte saken.