RASK: Samme dag som abortutvalgets utredning ble presentert, leverte Tage Djøseland et høringssvar.

Norge kan få ny abortlov. Kristen lærer først ute med høringssvar

– Det er et dårlig forslag, sier læreren.

Publisert Sist oppdatert

14. desember overleverte det regjeringsnedsatte abortutvalget sin rapport til Helse- og omsorgsminister Invild Kjerkhol (Ap).

Utredningen foreslo blant annet å utvide grensen for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18. Samme dag ble forslagene i rapporten sendt på høring til en lang rekke instanser.

Fristen for å levere høringssvar er 22. mars. Foreløpig er det kun kommet ett høringssvar.

DÅRLIG: Lærer Tage Emil Djøseland mener forslaget til ny abortlov er dårlig.

Svaret kom attpåtil samme dag som rapporten kom.

– Jeg rakk ikke å lese hele rapporten før jeg sendte inn høringssvar. Mitt svar gikk på de generelle trekkene ved lovendringen om å utvide abortgrensen, sier mannen bak høringssvaret, lærer Tage Emil Djøseland.

Han jobber ved Jærtun Lutherske Friskule på Bryne.

Til Dagen utdyper Djøseland:

– Jeg er opptatt av å formidle at mennesker har en gudgitt egenverdi som lovverket må verne om. Lovverket vårt må verne om alle mennesker i landet.

Den kristne læreren mener forslaget er «dårlig».

– Det går ikke i retning av å trygge borgerne i landet, men øker faren for barnet i mors liv, sier han.

– Jeg tenker at første steg i en god politisk løsning er å gjøre abort forbudt med mindre mors liv er i fare.

Djøselands høringssvar

Høringssvar fra Tage Emil Djøseland |Dato: 14.12.2023

«Å endra abortloven til veke 22 er ikkje eit steg i rett retning. Noreg treng lover som sørger for tryggleik og sikkerheit til alle innbyggarar i landet. Å sørga for at landet sine borgarar er trygge, er ei kjerneoppgåve for leiarane i landet vårt.

Det er viktig at lovverket tryggar alle i landet, ikkje minst dei mest sårbare. I mors liv er me sårbare, og me treng ein abortlov som tek vare på oss før me blir født. Eit forslag til ei lovendring på dette området som vil vera eit stort steg i rett retning, er å gjera abort i all hovudsak forbode. Det ville ha vore til stor hjelp for menneska i landet vårt, og det hadde gjeve innbyggarane i landet ei god moralsk vegleiing på kva som er rett og godt.

Det fremste argumentet for dette, til tross for at fleire meiner at det diskvalifiserer ressonementet, er at alle menneske er skapt i Guds bilete og har sitt menneskeverd grunnfesta i nettopp å vera eit Guds skaparuttrykk. Det beste for vår nasjon er at lovane våre samsvarer med det som er sant, rett og godt.

No er denne teksten av prinsippiell karakter, og kan difor for einskilde virka nedtrykkande dersom det ikkje blir gjeve eit rammeverk for at dette skal fungera godt i samfunnet. Difor må det heile sjåast i samband med tankar kring familie og liknande. Her må ein styrka lovverket kring ekteskapet mellom ein mann og ei kvinne for å vegleia folk gjennom lovverket til samliv som er til det beste for menneske og i andre rekke for samfunnet. Det er ei god rame for barn å koma til.

Eg innvender difor at dette lovforslaget ikkje må bli vedteke, men at ein heller arbeider for å gjera abort i all hovudsak forbode.«

Powered by Labrador CMS