Norge med nye millioner til kampen mot IS
Regjeringen øker bistanden til irakere og syrere med 63 millioner kroner. Fredag var Norge og en rekke andre land i FN for å spikre planene for innsatsen mot Den islamske staten (IS).
Sammen med rundt 20 andre utenriksministre var Børge Brende (H) spesielt invitert til Sikkerhetsrådets høynivåmøte om kampen mot Den islamske staten (IS) i Irak og Syria, som USA har innkalt til.
Hvert enkelt land presenterte hva de har tenkt å bidra med, militært og humanitært.
USAs utenriksminister John Kerry ledet møtet og understreket under sitt åpningsinnlegg at målet med koalisjonen er å få fjernet den organisasjon og struktur IS har bygd opp.
– De er en fare for hele verden. Jeg har konsultert bredt før dette møtet, og det er bred støtte, sier Kerry som peker på at det nå er viktig å støtte den nye irakiske regjeringen.
En milliard
Den amerikanske utenriksministeren takket for det han mente var et sjenerøst økonomisk bidrag etter at Børge Brende hadde holdt sitt innlegg for forsamlingen i Sikkerhetsrådets sal.
Med den nye bevilgningen har Norge hittil i år gitt 200 millioner kroner i humanitær bistand til Irak og 788 millioner til syriske flyktninger, til sammen nærmere én milliard kroner.
– Ekstremisme og terrorisme må bekjempes på bakken, i rettssalene, i klasserommene, i nasjonalforsamlingen, på internett og på den humanitære fronten. Det er derfor Norge ønsker å forbli en humanitær hovedbidragsyter til Irak og til Syria, sa Brende.
Sender offiserer
Fra før er det kjent at Norge vil bidra med rundt fem stabsoffiserer som skal til USA for å delta i planleggingen av den internasjonale innsatsen mot IS i Irak. De skal blant annet vurdere om Norge skal trappe opp det militære bidraget ytterligere. Allerede mandag reiser de til Tampa i Florida, der planleggingen av den amerikanskledede koalisjonen mot IS skal starte.
Brende utelukker et norsk flybidrag nå og viser til at det først må kartlegges hvilke militære kapasiteter som trengs.
– Våre offiserer skal få oversikt, det kan for eksempel være opplæring, som er ett element. Vi gjør vår vurdering sammen med de andre allierte, sier Brende til NTB.
Tidsaspekt
Brende tør ikke si hvor langvarig Norges engasjement mot IS vil bli.
– Hvordan det skal ende, det er krevende å si. Man er nå på en begynnelse, en begynnelse på slutten, sier den norske utenriksministeren.
Det er også vanskelig å fastslå hva som skal til før man kan konkludere med at IS er beseiret, mener han.
– Det er for tidlig å si hva som er kriteriene suksess. Vi står overfor en organisasjon som representerer en eksepsjonell trussel, sier Brende.
Frykter Afghanistan-reprise
Utenriksministeren forstår at enkelte frykter en gjentakelse av de utfordringene man har stått overfor i Afghanistan.
– Vi skal trekke lærdom og trekke med landene i regionen og ha en bred innsats som inkluderer ikke bare militære bidrag, men også humanitær bistand og andre komponenter, sier han.
Islamistopprørernes brutale erobring av store områder i Nord-Irak de siste månedene har drevet minst 1,8 millioner irakere på flukt. Minoritetsgrupper er spesielt hardt rammet.
Også i Syria holder IS store landområder.