Norge og Egypt krever inn penger til Gazastripen
Rike land lovet 35 milliarder kroner til å bygge opp Gazastripen etter krigen i fjor sommer. Men nesten ingen av pengene er utbetalt. Nå ber Norge og Egypt giverne om å holde det de lovet.
Utenriksminister Børge Brende (H) og hans egyptiske kollega Sameh Shoukry sender et felles brev til en rekke land og etterlyser pengene som ble lovet under Gaza-konferansen i Kairo i oktober.
Norge gir dessuten ytterligere 5 millioner dollar, snaut 38 millioner norske kroner, fordi FN-organisasjonen for palestinerne UNRWA og utviklingsorganisasjonen UNDP har havnet i akutt pengenød.
– Det har oppstått en prekær situasjon der flere FN-organisasjoner har gått tom for penger, og vi er bare i februar måned. Det er uakseptabelt, sier Brende til NTB.
UNRWA meldte i forrige uke at den stanser gjenoppbyggingsarbeidet på Gazastripen fordi pengene uteblir. Over 96.000 palestinere fikk hjemmene sine helt eller delvis ødelagt av bomber under krigen sommeren 2014.
Vet hvem de er
Brende og Shoukry undertegnet brevet i etterkant av et møte med en delegasjon fra Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) i Oslo torsdag. De to sier de vil følge opp personlig med donorene. Hvilke land det gjelder, ville imidlertid Brende ikke ut med.
– Det er ikke min rolle å henge ut noen. Men vi har oversikt over dem og vi vil spesifikt følge opp med landene det gjelder, sier han.
Brende mener fallet i oljeprisen kan være en årsak til at pengene har uteblitt, ettersom flere av giverne er oljeprodusenter. Men palestinernes situasjon har også kommet i skyggen av de mange andre store humanitære krisene i verden, som Sør-Sudan, Syria og Irak, påpeker han.
Stiller flere krav
Norge og Egypt stiller imidlertid også krav til partene i den fastlåste Midtøsten-konflikten.
Israel må sikre at bygningsmaterialer slipper inn på Gazastripen og blir dessuten bedt om å utbetale skatteinntekter som Israel krever inn på vegne av palestinske myndigheter.
Israel holder tilbake pengene som straff for at den palestinske selvstyremyndigheten søkte om medlemskap i Den internasjonale straffedomstolen ICC.
De palestinske fraksjonene må sammen finne løsninger for å opprette et legitimt styresett på Gazastripen, heter det videre. Det er en dyp splittelse mellom Fatah, som kontrollerer selvstyremyndigheten på Vestbredden, og Hamas som styrer på Gazastripen.
Ny regjering
Brende håper fredsprosessen mellom palestinerne og israelerne kan komme på sporet igjen når israelerne har valgt ny nasjonalforsamling i mars. De USA-ledede fredsforhandlingene kollapset i fjor vår.
– Det er avgjørende at den nye israelske regjeringen forplikter seg til å gjenoppta disse forhandlingene, sier Brende.
Han tror alternativet er økt frustrasjon blant palestinske ungdommer og mer vold.
Palestinernes utenriksminister Riyad al-Maliki, som var en del av OIC-delegasjonen, sier det haster.
– Vi må redde tostatsløsningen før det er for sent. Israel endrer situasjonen på bakken slik at en tostatsløsning blir umulig.