- Norge plikter ikke å innføre reservasjonsrett

- Fastlegen skal gi det helsetilbudet pasientene har rett på, ikke det han selv sympatiserer med, sier statssekretær Nina Tangnæs Grønvold

Publisert Sist oppdatert

Helse- og om­sorgs­de­par­te­men­tet hadde man­dag ikke tid til å sette seg grun­dig inn i mas­ter­opp­ga­ven til Ane Kris­ti­ne Helg­øy, eller svare på spørs­mål om de­par­te­men­tet vil vur­de­re rund­skri­vet på nytt.

- Ge­ne­relt er de­par­te­men­tets opp­fat­ning at både pa­si­en­ter og an­sat­te i helse­tje­nes­ten har ret­tig­he­ter. De­par­te­men­tet har lagt sær­lig vekt på pa­si­en­tens rett til å motta helse­hjelp hos sin fast­le­ge ved behov, sier stats­sek­re­tær Nina Tang­næs Grøn­vold til Dagen.

- Ingen plikt

Hun un­der­stre­ker at men­neske­ret­tig­he­te­ne ikke in­ne­bæ­rer noen plikt til å inn­føre re­ser­va­sjons­rett for fast­le­ger i Norge, ver­ken når det gjel­der pre­ven­sjon, hen­vis­ning til abort, eller hen­vis­ning til as­sis­tert be­frukt­ning for par med samme kjønn.

I mas­ter­opp­ga­ven viser Helg­øy til Ewei­da­sa­ken i men­neske­retts­dom­sto­len i Stras­bourg i ja­nu­ar, som mar­kant ut­vi­det hva som er in­nen­for men­neske­retts­kon­ven­sjon ar­tik­kel 9 sitt virke­om­rå­de.

En­het­lig stem­me

Grøn­vold sier at nyere doms­prak­sis ikke end­rer deres stand­punkt.

- Le­ge­nes per­son­li­ge over­be­vis­ning må veies opp mot hen­sy­net til pa­si­en­te­nes rett til re­spekt, like­be­hand­ling og god til­gang på helse­hjelp, sier stats­sek­re­tæ­ren.

Hun mener at det er vik­tig at fast­le­ge­ne møter pa­si­en­te­ne med en en­het­lig stem­me.

- Det helse­til­bu­det fast­le­gen gir og for­mid­ler skal være det til­bu­det pa­si­en­te­ne har rett til å motta, ikke det fast­le­gen selv sym­pa­ti­se­rer med, sier Grøn­vold.

DAGEN

Powered by Labrador CMS