- Norge plikter ikke å innføre reservasjonsrett
- Fastlegen skal gi det helsetilbudet pasientene har rett på, ikke det han selv sympatiserer med, sier statssekretær Nina Tangnæs Grønvold
Helse- og omsorgsdepartementet hadde mandag ikke tid til å sette seg grundig inn i masteroppgaven til Ane Kristine Helgøy, eller svare på spørsmål om departementet vil vurdere rundskrivet på nytt.
- Generelt er departementets oppfatning at både pasienter og ansatte i helsetjenesten har rettigheter. Departementet har lagt særlig vekt på pasientens rett til å motta helsehjelp hos sin fastlege ved behov, sier statssekretær Nina Tangnæs Grønvold til Dagen.
- Ingen plikt
Hun understreker at menneskerettighetene ikke innebærer noen plikt til å innføre reservasjonsrett for fastleger i Norge, verken når det gjelder prevensjon, henvisning til abort, eller henvisning til assistert befruktning for par med samme kjønn.
I masteroppgaven viser Helgøy til Eweidasaken i menneskerettsdomstolen i Strasbourg i januar, som markant utvidet hva som er innenfor menneskerettskonvensjon artikkel 9 sitt virkeområde.
Enhetlig stemme
Grønvold sier at nyere domspraksis ikke endrer deres standpunkt.
- Legenes personlige overbevisning må veies opp mot hensynet til pasientenes rett til respekt, likebehandling og god tilgang på helsehjelp, sier statssekretæren.
Hun mener at det er viktig at fastlegene møter pasientene med en enhetlig stemme.
- Det helsetilbudet fastlegen gir og formidler skal være det tilbudet pasientene har rett til å motta, ikke det fastlegen selv sympatiserer med, sier Grønvold.
DAGEN