Norge sender sivilt skip til Middelhavet
Norge skal delta med et sivilt skip i operasjon Triton i Middelhavet. Skipet skal være på plass 1. august eller før.
Skipet vil være bemannet med sivilt personell, samt personell fra justis- og forsvarssektoren, opplyser Statsministerens kontor. Operasjonen skal i første omgang vare i seks måneder.
Dersom EU bestemmer seg for å utvide mandatet for Triton, vil Norge løpende vurdere relevante bidrag, heter det i en pressemelding.
– Jeg ser med stor bekymring på den vanskelige situasjonen i Middelhavet, og Norge må ta vår del av ansvaret for å hjelpe. Tragedien i helgen hvor flere enn 700 mennesker mistet livet, viser nok en gang hvor fortvilet situasjonen er for flyktninger som prøver å komme seg over til Europa, sier statsminister Erna Solberg (H).
Frontex
Representanter for Justis- og beredskapsdepartementet, Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet var i møte med EUs grensekontrollbyrå Frontex i Warszawa i forrige uke. Fra Norges side har det vært viktig å tilby hjelp og assistanse som samsvarer med organisasjonens behov, heter det i pressemeldingen.
EUs president Donald Tusk innkaller for øvrig til ekstraordinært toppmøte på torsdag for å diskutere krisen. Mandag var tragedien tema da Unionens utenriksministre møttes.
– Det trengs øyeblikkelig handling fra EU og medlemslandenes side, sa Federica Mogherini, EUs utenrikssjef.
– Folk drukner allerede
Rederiforbundet mener Norge og Europa ikke kan vente til 1. august med å trappe opp redningsarbeidet.
– Jeg håper Europa stiller med ressurser i god tid før det, for nå drukner folk allerede. Og jeg håper bidraget er del av en europeisk operasjon som ikke bare skal beskytte EUs grenser, men at den faktisk skal operere der folk drukner. Det er nær den libyske kysten, sier Rederiforbundets administrerende direktør Sturla Henriksen til NTB.
Rederiforbundet har sagt de kan stille med skip til redningsoperasjonen i løpet av kort tid.
– Regjeringen må bare presisere hva slags skip den ønsker, sier han.
Regjeringen har alt fått kritikk for å bruke for lang tid på å komme opp med et bidrag. Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Venstres Trine Skei Grande ba mandag statsministeren om å gripe inn.
Skei Grande trakk spesielt fram statssekretær Jøran Kallmyrs (Frp) uttalelse om at det tar tid å finne skip som oppfyller kravene til operasjonen.
– Jeg ser ingen grunn til at vi skal ha en statssekretærer som står og snakker om kravspesifikasjoner mens folk drukner, sa hun til NRK.
KrF-leder Knut Arild Hareide reagerte på Kallmyrs uttalelse om at «vi uansett ikke kan hjelpe alle.»
– Norge kan nok ikke hjelpe alle, men vi kan hjelpe noen og derfor skal vi bidra, sa han.
– Varslet katastrofe
SVs nestleder Bård Vegar Solhjell påpeker at krisen vi nå ser, ikke kommer som noen overraskelse.
– Dette er en varslet katastrofe. Fagfolk sa i fjor at det kom til å gå galt. Jeg syns det er forferdelig at vi står oppe i det nå, sier han og viser til at SV i desember foreslo at Norge skulle gi mer penger og utstyr til en større europeisk operasjon.
I fjor høst ble den italienske kystvaktens operasjon Mare Nostrum erstattet med EUs Triton, som er en mye mindre operasjon.
Fakta om Triton
* EU satte i verk operasjon Triton 1. november i fjor for å støtte Italias redningsarbeid. i Middelhavet. Italia avsluttet da sin mer omfattende operasjon Mare Nostrum
* Det italienske innenriksdepartementet har kommandoen over operasjonen, i samarbeid med kystvakten. Det er EUs grensekontrollbyrå Frontex som koordinerer operasjonen.
* Triton rår over to overvåkingsfly, sju fartøy og ett helikopter, i tillegg til italienske fartøy. Frontex bistår i tillegg Italia med å samle informasjon om menneskesmuglere.
* Tritons mandat er å hjelpe Italia overvåke de maritime grensene og hjelpe folk i nød.
* Operasjonen foregår i internasjonalt farvann, og ikke utenfor kysten av Libya der de fleste skipbruddene skjer.
* Operasjonen har et budsjett på 2,9 millioner euro i måneden.