Norge sendte stinkende fisk til Israel
Nå kommer den i retur.
«Alle prøvene luktet vondt og hadde ettersmak», skriver det israelske tilsvaret på mattilsynet.
Fangsten fra høsten 2021 ble solgt som frosne fileter til Israel.
NRK har fått tilgang til en korrespondanse fra januar 2022 der israelske myndigheter ikke bare klager på stanken og ettersmaken, men også om at laksen har åpne sår, svarte flekker, var blek og misfarget.
Senere samme år begynte også israelske kunder å klage, og det israelske helsedepartement forbød til slutt salg av norsk laks.
Israel er et betalingsvillig og viktig marked for norsk fiskeindustri. To ganger i uken flyr Norge fisk til Israel.
EU-land reagerer også
Elisabeth Wilmann, direktør i avdeling for juridisk og internasjonalt arbeid i Mattilsynet, forteller at flere land har klaget.
– Det er Israel som har klaget, og så har det vært noen EU-land som har fått forsendelser med produksjonsfisk, sier hun til NRK.
Analyser fra Mattilsynets i Norge bekreftet den dårlige kvaliteten.
Lav kvalitet
Produksjonsfisk er laveste kvalitetsnivå av norsk laks. Den er forbudt å selge til utlandet med mindre den er bearbeidet.
Dette er fisk som har synlige skader og/eller sår eller andre mangler. Skadene og feilene kan skyldes kjønnsmodning, sår, misdannelser eller «grove behandlingsfeil».