Norge tar avstand fra dødsdom mot konvertitt
- Dommen og begrunnelsen for den er opprørende, sier statssekretær i Utenriksdepartementet.
Den kristne kvinnen, Meriam Yahya Ibrahim (27) ble dømt til døden ved henging for kjetteri etter at hun konverterte til kristendommen, og i rettsaken mot henne nektet å gå tilbake til islam.
- Norge tar avstand fra dødsdommen mot Meriam Yahya Ibrahim i Sudan. Både dommen og begrunnelsen for den er opprørende, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Bård Glad Pedersen.
Sharialovgivningen hun er dømt etter anerkjenner heller ikke hennes ekteskap med en kristen mann, og hun ble derfor også dømt til 100 piskeslag for utroskap. Meriam Yahya Ibrahim er gravid med sitt andre barn.
- Religionsfrihet er en grunnleggende menneskerettighet som Sudan er forpliktet til å respektere og beskytte. Dette innebærer at enhver selv har rett til å velge sin religion, endre eller forlate denne.
- Norge er en sterk motstander av dødsstraff og oppfordrer Sudan til å avskaffe dette i sin lovgivning. Vi vil ta denne saken opp med sudanske myndigheter, sier Pedersen.
Massivt engasjement
Verdenssamfunnet har reagert sterkt etter at dødsdommen mot den 27 år gamle konvertitten ble kjent.
Amnesty International Norge har sjelden opplevd at så mange, så fort, har underskrevet et protestbrev. De har håp om at Meriam settes fri.
Mandag morgen (19. mai) hadde mer enn 41.000 mennesker skrevet under på protestbrevet som Amnesty har lagt ut på sine nettsider.
- Dette er ekstremt bra, sier rådgiver i Amnesty Helle Bjørnstad.
DAGEN