MENIGHET: Bildet er fra Norkirken Molde, en av totalt 46 menigheter i regi av Normisjon.

Normisjon diskuterer trossamfunn igjen: – Nå snakker vi med innestemme

Stadig flere mennesker i Normisjon er ikke medlem i noe trossamfunn. Nå sender de ut høringsbrev om situasjonen.

Publisert Sist oppdatert

I januar nedsatte landsstyret i Normisjon en arbeidsgruppe til å lage en utredning til Normisjons kirkelige selvforståelse.

Bakgrunnen er fremveksten av menigheter de siste 20 årene og organisasjonens behov for å finne sitt ståsted i dagens kirkelandskap.

Per i dag er 46 menigheter tilsluttet organisasjonen.

Det var Vårt Land som omtalte saken først.

Tett relasjon til DNK

Normisjon har tradisjonelt hatt en tett relasjon til Den norske kirke og har det fortsatt. Det var noe av grunnen til at Landsstyret sa nei til å etablere et eget trossamfunn i 2017.

Men samme år vedtok Normisjon Region Agder på sitt årsmøte å opprette et registrert trossamfunn.

Bakgrunnen var at flere hadde meldt seg ut av Den norske kirke og hadde et ønske om å fortsatt tilhøre et offentlig trossamfunn. Dels skyldtes det også den teologiske utviklingen i DNK, som åpnet for likekjønnet vigsel samme år.

Utvalgets anbefaling

Nå anbefaler utvalget som har skrevet høringsnotatet at Normisjon Agder trossamfunn bør overtas av sentralleddet. For å sikre en kobling mellom trossamfunnet og menighetene bør det også vurderes om trossamfunnet kan få en tilsynsrolle.

– Vi registrerer en økende masse i bevegelsen som ikke har noen kirkerettslig tilknytning og som ønsker å høre til i Normisjon. For mange av dem er det ikke naturlig å melde seg inn i Normisjon Agder Trossamfunn, som er langt fra dem geografisk. Det oppleves som ekskluderende, sier Vegard Tennebø til Dagen.

Medlemmer uten tilhørighet

Han er leder for Normisjon i Norge og er selv medlem i Den norske kirke. Og han har ingen planer om å melde seg ut.

– Men samtidig er Normisjon rammeverket for mitt kristne liv, føyer han til.

LEDER: Vegard Tennebø er leder for Normisjon i Norge.

I Normisjon registrerer man et betydelig innslag av medlemmer fra andre trossamfunn, men også medlemmer som ikke har noen tilhørighet i noe trossamfunn.

I høringsnotatet står det at det er viktig å legge til rette for at medlemmene har det; enten det er i DNK, i et annet kirkesamfunn eller i rammen av det Normisjon kan tilby i dag gjennom Normisjon Agder kirkesamfunn.

Andre dynamikker

De 46 forsamlingene i regi av Normisjon går under navnet Norkirken. De henvender seg til en bredere gruppe mennesker enn det som var tilfellet med foreningene. De samler folk i ulike aldersgrupper og fra ulike sjikt av samfunnet.

– Det betyr at det oppstår andre dynamikker og dermed andre krav til samlingene våre. Og den bevisstheten må være til stede når vi går fra det å være forsamling til å bli menighet, sier Tennebø.

– Utfordrende

– Er det vanskelig å være menighet i det som er strukturert som en organisasjon?

– Det er ikke spesielt vanskelig, men rent kommunikativt er det utfordrende å si at vi driver menigheter men at vi samtidig ikke er et trossamfunn. I det sekulære Norge har folk forståelse for hva en kirke er, mens ord som menighet og foreninger er vagere. Det at vi ikke er et kirkesamfunn, men driver menigheter, er ikke like lett forståelig for alle, sier han.

Han understreker at organisasjonen ikke ønsker noe brudd med DNK. De ønsker fortsatt gode samarbeidsrelasjoner og å være tett på.

– Det er viktig også for mange av våre medlemmer, sier han.

– Vi snakker med innestemme

Utredningen er nå ute på høring frem til høringsfrist den 10. november. Den er også satt opp som sakspunkt på generalforsamlingen som arrangeres 12-15. januar.

– Høringssvarene vil være viktige for beslutningsgrunnlaget vårt, og videre derfra vil vi komme med en innstilling til generalforsamlingen i 2024, sier Kjetil Vestel Haga til normisjon.no.

Da Normisjon Agder etablerte eget trossamfunn, fryktet man at det ville bety et brudd med DNK. Men så har ikke skjedd.

Ifølge Tennebø har regionen fortsatt samtale med biskop Stein Reinertsen på halvårig basis.

– Som organisasjon er vi på et annet sted enn vi var i 2017. Den gang var det en opphetet debatt om trossamfunn. Slik er det ikke lenger. Nå snakker vi «rolig og med innestemme», sier han.

– Demokratiet er avgjørende

Høringen er viktig for å få ut informasjon om utredningen som er gjort, sier Tennebø.

– Vi ønsker at høringen vi nå har sendt ut skal eies og forankres i organisasjon. Normisjon er en lavkirkelig organisasjon. Det betyr at demokratiet er avgjørende for oss. Vi er et stort lag som skal være med og mene noe og bidra til det som blir vår retning videre.

Ifølge Tennebø inneholder høringen lite nytt.

ET STORT LAG: – Vi er et stort lag som skal være med og mene noe og bidra til det som blir vår retning videre, sier Vegard Tennebø.

– For de som kjenner Normisjon vil det som står der oppleves lite sjokkerende. Vi er en lavkirkelig organisasjon som baserer virksomheten vår på det allmenne prestedømmet. Vi har tro på det lokale fellesskapet og på en nådegavebasert tjeneste. Men vi trenger gode rammer rundt våre 46 menigheter, og vi har behov for å tenke mer prinsipielt om blant annet pastorrollen, sier han.

Powered by Labrador CMS