Normisjon kjente ikke til konfliktene ved sykehuset
Normisjon var ikke kjent med at det var en intern konflikt innad i Koinonia da de sendte ut lege-ekteparet Haaland til Bangladesh.
Anne Birgitta Langmoen Kvelland, generalsekretær i Normisjon, sier til Dagen at det ikke er uvanlig at misjonærer reiser hjem etter kort tid, men at det som regel skjer som følge av sykdom.
– Hvor godt kjent var dere med forholdene på sykehuset der ekteparet Haaland skulle jobbe?
– Gjennom tidligere misjonærer som har arbeidet der i kortere perioder hvert år, hadde vi relativt godt kjennskap til forholdene ved sykehuset. Men verken de eller vi var kjent med at det var en intern konflikt der. Det er sterkt å beklage at Haaland havnet midt inn i den, sier Kvelland.
Dilemma
Hun er vel kjent med at profilen ved sykehuset har endret seg over tid, og sier at det er et dilemma for mange misjonssykehus.
– Sykehuset i Sylhet startet som et helseprosjekt med Norad-støtte på 70 –tallet der primærhelse skulle være en vesentlig bit. På 90- tallet ble man i Norad opptatt av nasjonalisering. Alle institusjoner skulle overdras til nasjonale organisasjoner og bli økonomisk selvbærende. Derfor ble dette helseprosjektet overdratt til Koinonia.
Langmoen Kvelland erkjenner at nasjonaliseringsprosessen har hatt sin pris.
– Både opplevde vi at primærhelsearbeidet i landsbyene ble avviklet, og at prisene på tjenester ble satt opp for at prosjektet skulle bli selvbærende.
Et sterkt signal
– Har Normisjon noen som helst mulighet til å påvirke ledelsen ved sykehuset?
– Sykehuset har sin nasjonale eier og styre. Vi kan påvirke ved å komme med henstillinger, men har ikke så mange andre midler til å påvirke så lenge vi ikke støtter direkte økonomisk. Det at vi nå trekker tilbake personell, regner vi med er et sterkt signal som Koinonia vil ta til følge.
– Sykehuset i Sylhet har endret profil etter at Koinonia overtok. Gjelder det flere virksomheter som har blitt overtatt av nasjonale?
– Ja, dette er en kjent problemstilling og et dilemma for flere misjonshospital som er blitt nasjonalisert.
Samtale
Prosjektkoordinator Oddvar Holmedal og internasjonal leder, Dag-Håkon Eriksen, besøkte Bangladesh i vår for å samtale med sykehusledelsen i Sylhet og med ledelsen i Koinonia.
– De sier at de ønsker å ordne opp, men det ble likevel slik at Haaland valgte å reise hjem, opplyser Holmedal.
Han bekrefter at de ikke kjente til at det var interne konflikter i Koinonia da de sendte ut familien til Bangladesh.
– Det var først da de begynte å jobbe ved sykehuset at konfliktene ble avdekket.
Koinonia er for tiden uten daglig leder, og Normisjon sin direktør i Bangladesh var i går ikke tilgjengelig for kommentar.