«Normisjon-landsby» lagt ut for salg: – Dette er massivt
– Det er ikke hver dag man selger en eiendom som dette, sier eiendomsmegler.
Forrige uke ble eiendommen i Hurdal, som tilhører Normisjon, lagt ut for salg.
Det var lokalavisen Eidsvoll Ullensaker Blad som omtalte salgsannonsen først.
Mellom 1984 og 2015 lå organisasjonens bibel- og misjonsskole, Gå Ut Senteret, her, før den ble flyttet til Trondheim.
Eiendommen, som ligger en times kjøretur nord for Oslo, beskrives i annonsen som en «landsby», måler 49 dekar og består av til sammen elleve bygg, grøntområder og internveier.
Hele stedet har en prisantydning på 19 millioner kroner.
– Det er jo ikke hver dag man selger en eiendom som dette. Det er massivt, sier eiendomsmegler Kristian Kåstad Hansen i Eiendomsmegler 1 Jessheim til lokalavisen Romerikes Blad.
Økonomi- og administrasjonssjef i Normisjon, Eivind Milton Saaghus, synes beskrivelsene i annonsen er treffende.
– Her har det vært mye liv gjennom årene og det ligger mye historie i veggene. Verdien utgjør et betydelig beløp som vi skal forvalte godt, sier Saaghus til Dagen.
Ønsker å reinvestere
Saaghus forteller at Normisjon har jobbet hardt for å snu trenden med underskudd i organisasjonen. Flere eiendomssalg i og rundt Oslo de seneste årene har bidratt til å føre Normisjon tilbake i økonomisk balanse.
Av den grunn sier økonomisjefen at pengene fra salget av eiendommen i Hurdal ikke skal dekke drift eller underskudd.
– Vi selger for å kunne bruke pengene andre steder. De skal reinvesteres og komme bevegelsen til gode. Det er ikke spikret akkurat hva pengene skal gå til, men som økonom er jeg opptatt av god og sunn forvaltning.
– Hva konkret ser du for deg?
– Det finnes andre formålseiendommer i Norge vi kan investere i. For eksempel oppussing av Staffeldts-kvartalet i Oslo. I tillegg har Normisjon ulike prosjekter som det vil være mulig å støtte ytterligere, sier Saaghus.
– Det beste alternativet
Etter 31 år med drift av bibel- og misjonsskolen Gå Ut Senteret på Hurdal, ble skolen flyttet til Trondheim i 2015.
Siden da har eiendommen blitt leid ut til Recoverylandsbyen i Hurdal, et bo- og omsorgstilbud som Recoveryakademiet driver for personer over 18 år som har utfordringer med rus og psykisk helse, eller utviklingshemminger.
Nå blir det et eierskifte.
– Det var ikke behov for eiendommen internt lenger. Vi trenger ikke eie for å eie, sier Hans Christian Andersen, styreleder i Normisjon Eiendom som ble etablert i 2020 for å vurdere videre eierskap av flere eiendommer tilknyttet Normisjon.
Eivind Milton Saaghus forteller at de heller ikke ønsket lenger å leie ut til kommersielle aktører.
Men beslutningen om salg ble ikke gjort i en håndvending, og bevegelsen brukte ifølge økonomisjefen grundig med tid på å ta en beslutning.
– Mange har et forhold til stedet, spesielt med tanke på skoledriften i over 30 år. Å se at eiendommen forsvinner er nok en sorg for flere. Men vi konkluderte med at salg er det beste alternativet med tanke på Normisjons formål, sier Saaghus.
Vil ikke legge føringer
Styreleder Andersen håper at et eierskifte er på plass før sommeren. Han vil ikke spekulere i hvor høy salgssummen kommer til å bli.
– Mye avhenger av hva som skjer i en budrunde. Men interesse for eiendommen finnes. Vi vet at det er en spesiell eiendom i et spesielt område, sier Andersen.
Saaghus sier at Normisjon ikke vil legge noen føringer i salget, men håper på at stedet fremdeles kan fungere i sammenheng for eksempel skole, kurs og konferanser eller lignende.
– Som misjonsorganisasjon er det ingenting som ville gjort oss mer glade enn om driften kunne i henhold til våre formål, sier Eivind Milton Saaghus.