PROBLEMATISK: Ansatte i Normisjon opplever det problematisk å gå til nattverd når den forvaltes av en vranglærer.

Normisjon: Strid om vranglærer-nattverd

Ledelsen i Normisjon sier det er greit å gå til nattverd selv om den forvaltes av en som ikke lærer rett ut fra Skriften. Dette er problematisk for flere ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Normisjon og kirkens vei var tema for en artikkel av generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland og leder for arbeidet i Norge, Svein Granerud, og trykket i Dagen mandag.

De skriver blant annet at sakramentenes virkning ikke er avhengige av kvaliteter og egenskaper hos den som er forvalter. «Det betyr at man kan ta imot nattverd fra en man ikke mener lærer rett ut fra Skriften, uten at det tar vekk innholdet i og gyldigheten av nattverden.»

Haltende veiledning

Boe ­Johannes Hermansen.

– Jeg opplever artikkelen som haltende, sier Boe Johannes Hermansen til Dagen.

Han er mangeårig misjonskonsulent i Region Øst av Normisjon.

– Alle som står i menigheter hvor Guds ord forfalskes og fornektes, bør formanes til å holde seg borte fra slike prester og forkynnere, sier Hermansen, og peker på apostelen Paulus’ advarsel i Romerbrevet 16,17.

Åndelig tillit

Hermansen viser til at ledelsen sier at sakramentenes virkning ikke er avhengig av forvalterens lære, og dette er i tråd med luthersk teologi.

– Men nattverden er samtidig det sted der kristne fellesskap kommer tydeligst til uttrykk. Den som vil ta på alvor det Bibelen sier, hører ikke til i det fellesskapet hvor evangeliet fornektes. Da kan man heller ikke være med å gi åndelig tillit til vranglærere, sier Boe Johannes Hermansen.

Han gir sin tilslutning til Normisjons veiledning i 2007, hvor det blant annet sies at «fellesskapet i Jesus kommer til syne lokalt der de troende samles om Guds ord og sakramentene.»

Vanskelig situasjon

Arne Inge Vålandsmyr.

Regionleder Arne Inge Vålandsmyr i Region Agder mener også at det er problematisk å gå til nattverd når den for eksempel forrettes av en homoliberal prest.

– Sakramentets virkning er uavhengig av forretters syn på teologi. Men dette kan i denne situasjonen lett bli en smal og teoretisk sannhet, for jeg tror at vi undervurderer den påvirkningssituasjon vi i dag har i Den norske kirke, sier Vålandsmyr.

Han mener det er viktig at Normisjon-folk har forståelse av hvorfor de går til nattverd – og ikke legitimerer utdelerens syn.

– Dette bør også tas opp med presten, slik at ikke noen får inntrykk av at de går til nattverd fordi de har åndelig tillit til vedkommende, sier Vålandsmyr.

Han mener imidlertid at i en slik situasjon bør de heller dele nattverden utenfor gudstjenesten, eller søke mot en annen menighet eller prest.

Alibi for vranglærere

Karstein Evensen.

Regionleder Karstein Evensen i Region Nordland peker også på at det ikke bare dreier seg om nattverdens innhold, selv om dette ikke påvirkes av den som er forvalter.

– Det handler om den villedning som oppstår om vi overser det som kommer i strid med Bibelen. Kjennetegnet på vrang lære er ikke at alt som sies er galt, men at rett og galt blandes. Derfor må vi være forsiktig så vi ikke gjør nattverdens innhold til et alibi for vranglærere, sier Evensen.

Han vil oppmuntre de som har en forvalter av sakramentet som lærer i strid med Bibelen, om å samles til nattverd uten at slike deltar.

– Det er både rett, godt lovlig og ikke splittende for Guds kirke, mener Karstein Evensen.

Powered by Labrador CMS