FORVENTNINGER: Etiopias nye statsminister Abiy Ahmed skaper forventning. Likevel er norske etiopiere livredde for å bli sendt hjem.

Norsk-etiopiere er begeistret og bekymret

Etiopiere i Norge jubler over de politiske omveltningene og demokratireformen i hjemlandet. Men samtidig er de redde for at de skal bli tvangsreturnert av norske myndigheter.

Publisert Sist oppdatert
Sårbart: – Vi er i en situasjon der vi opplever håp og forventning. Men attentatforsøket mot statsministeren under helgens folkemøte i Addis Abeba viser at dette er en sårbar og farlig situasjon, sier Lemma Desta.

Han er selv etiopier og har i mange år kjempet mot et regime som har brukt vilkårlige fengslinger, tortur og begrensninger i ytringsfriheten for å holde kontroll over landet.

– Nå er vi i en situasjon der vi opplever håp og forventning. Men attentatforsøket mot statsministeren under helgens folkemøte i Addis Abeba viser at dette er en sårbar og farlig situasjon. Hvis statsministeren hadde blitt drept av bomben som ble kastet mot ham, hadde kanskje alt vært tapt. Situasjonen er Etiopia er usikker, sier Desta.

Omveltning

Dagen skrev i går om statsministerskiftet i Etiopia, et skifte som også betyr en stor, politisk omveltning. På to måneder har Etiopias nye statsminister Abiy Ahmed gjennomført en rekke politiske endringer.

– Vi er glade, men samtidig redde. Abiy Ahmed har farlige fiender, som vil gjøre mye for å stanse ham.

Wara ønsker retur

Den endrede, politiske situasjonen har fått justisminister Tor Mikkel Wara (FrP) til å varsle retur av 521 etiopiere som har fått beskyttelse i Norge.

– Situasjonen i Etiopia er det all grunn til å følge nøye med på. Det er faglige myndigheter som Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) som gjør den konkrete vurderingen, men hvis det går bedre i Etiopia, som vi jo håper det gjør, så faller behovet for beskyttelse bort, sa Wara til NRK 9. juni.

Dette får Desta til å reagere.

– Tror virkelig Tor Mikkel Wara at man kan snakke om en varig endring bare to måneder etter at den nye statsministeren tiltrådte? Et slikt utsagn vitner om en total mangel på forståelse for hvordan politikken i Afrika fungerer. Etiopia er inne i en svært positiv prosess, men det betyr ikke at vi kan si at den politiske situasjonen er slik at det er trygt for folk å reise tilbake

– Men er det ikke riktig at folk skal reise tilbake når situasjonen i hjemlandet er endret?

– Det er klart at folk ønsker å reise hjem til sitt land når situasjonen er endret. Men slike hjemreiser må ikke være basert på tvang. Mange vil helt sikkert reise hjem hvis det viser seg at det blir nye levevilkår i Etiopia. Men realiteten er jo at mange av dem som har fått opphold i Norge, er barnefamilier som har bodd her i landet i mer enn fem år. For dem kan en flytting fra Norge bli en traumatisk opplevelse for hele familien. Norske myndigheter må ha respekt for disse menneskenes situasjon.

Angrep: Et granatangrep på et folkemøte i Etiopia lørdag skal ha vært et attentat mot landets nye, reformvennlige statsminister. Én person ble drept og over 150 såret.

Ikke enkeltutspill

Desta mener at utspillet fra Tor Mikkel Wara bærer preg av at FrP ikke er tilfreds med antall returer og utsendelser fra Norge.

– Når justisministeren ser at det ikke lar seg gjøre å oppnå regjeringens mål for antall returer, kaster han seg begjærlig over etiopierne som gruppe. Siden det skjer mye positivt i landet, tenker han at da kan disse sendes ut av Norge. For meg virker dette som et enkeltmannsutspill fra en FrP-statsråd. Jeg kan ikke tenke meg at dette er en politikk som hele regjeringen står bak, sier han.

Valg i 2020

– Når mener du at det er mulig å si noe sikkert om at den politiske situasjonen er varig endret?

– Jeg mener at vi i alle fall må vente i to år. Da skal det være nasjonale valg i Etiopia. Hvis resultatet av dette valget gir folkelig bekreftelse og støtte til den nye, politiske linjen, kan vi begynne å snakke om en stabil situasjon. Hvis det skjer, vil jeg tro at mange etiopiere i Norge vil vurdere å flytte hjem. Men la oss slippe at FrP slår politisk mynt på det som nå skjer i mitt hjemland.

Frykt

Lemma Desta forteller at mange etiopiere nå lever i frykt for neste utspill fra justisminister Wara.

– På lørdag skal vi etiopiere ha et folkemøte der vi skal drøfte det som skjer. Når utviklingen i vårt hjemland er positiv, er det meningsløst at vi skal leve i frykt for norske myndigheter, sier Etiopia-aktivist Desta.

Powered by Labrador CMS