Norsk festival nekter israelske kunstnere å delta

Israelske kunstnere nektes deltakelse på Oslo-festival fordi de ifølge arrangøren «hvitvasker okkupasjon». Diskriminering, mener MIFF.

Publisert Sist oppdatert

De fem israelske kunstnerne Eden Wiseman, Roni Rotem, Nitzan Lederman, Maayan Cohen Marciano og Adi Shildan hadde alle søkt om å få delta på feminisme- og kjønnsidentitets-festivalen «Feminine Tripper», som avholdes i Oslo denne helgen.

Søknaden ble imidlertid kontant avslått av festivalarrangøren med den begrunnelse at Israel «bruker kultur som en form for propaganda for å hvitvaske eller rettferdiggjøre okkupasjonsregimet og undertrykkelsen av det palestinske folket».

Peker på Saudi-Arabia

«Vi kan ikke med ren samvittighet invitere israelske deltakere når vi vet at artister fra de okkuperte palestinske områdene sliter med svært begrenset adgang til å reise til internasjonale kunsteventer og at de har liten mulighet til å kommunisere kunsten sin utenfor de okkuperte områdene», skriver arrangørene bak festivalen i et svar til de israelske kunstnerne, ifølge Jerusalem Post og Ynet.

Nitzan Lederman er blant de fem kunstnerne som hadde søkt om deltagelse. Hun sier til Dagen at hun ble sjokkert da hun fikk avslagsbrevet.

– Dette er første gang jeg har blitt avvist basert på at jeg er israelsk statsborger, men det er noe jeg har vært redd for de siste årene ettersom jeg har blitt mer og mer opptatt av å fremføre kunsten min utenfor Israel, sier Lederman.

Hun søkte om å få fremføre et stykke hun laget for et par år siden med navn «Heart matters» på den norske festivalen.

– Det handler om menneskers hjerte. Jeg vil si det er en av de mest universelle temaene som finnes, sier Lederman.

Noen timer etter avslaget fra arrangørene la hun begrunnelsen ut på Facebook for å se om noen flere søkere hadde fått samme tilbakemelding.

– Det var slik vi fem fant hverandre, ikke alle kjente hverandre fra før, sier kunstneren.

Skrev brev

Sammen skrev de fem et brev til arrangørene, der de blant annet kaller avslaget for «bakvendt diskriminering» og mener at de som israelske statsborgere blir holdt ansvarlige for handlinger begått av israelske myndigheter.

«Ville dere ha nektet en saudi-arabisk artist å delta på grunn av landets restriksjoner hva gjelder kvinners rettigheter?» spør de blant annet.

– Det er vanskelig å forklare hvor følelsesmessig komplekst det er å være Israeler. Spesielt en ung, livsglad, selvstendig kunstner i Israel, sier Lederman til Dagen.

Vi ønsket ikke å skape overskrifter, men å skape en dialog om dette. Dette er i bunn knyttet til etiske spørsmål rundt kunst og politikk. Jeg opplever at saken vokser, og at vi får inn flere og flere tilbakemeldinger som støtter dialog, fra begge sider, sier hun.

Reagerer

Med Israel for fred (MIFF) reagerer sterkt på at de israelske kunstnerne nektes deltakelse på festivalen. Organisasjonens daglige leder, Conrad Myrland, mener arrangørene bryter norsk lov.

– Det at israelere blir utestengt fra en festival i Norge kun på bakgrunn av sin nasjonale opprinnelse, er et brudd med norsk lov. Det er helt åpenbart at arrangørene ikke har foretatt en saklig behandling av søknadene til de israelske artistene, sier han til Dagen.

Myrland forklarer at MIFF derfor har valgt å varsle Oslo politidistrikt, Diskrimineringsnemnda og Likestillings- og diskrimineringsombudet om saken.

Hele varslet kan leses her.

Vurderer anmeldelse

– I diskrimineringsloven er det også et tydelig forbud mot å trakassere eller handle nedverdigende eller ydmykende overfor andre. Når et kunstnerisk bidrag blir feid til side fordi man er fra et spesielt land, er det et eksempel på dette, sier Myrland.

– Politiet vil nok si at saken må anmeldes for at de skal ta stilling til det. Det kan bli aktuelt senere. Men i første omgang har de fått et varsel, og så får vi se om de bryr seg om at loven blir brutt rett foran øynene på dem.

– Vi er også interessert i å høre hva Diskrimineringsnemnda og Likestillings- og diskrimineringsombudet har å si.

12 israelere fikk avslag

Det er dansekunstner Margrete Slettebø og skuespiller Kristiane Nerdrum Bøgwald som står bak festivalen, som blir avholdt for første gang i år, fra mandag 19. mars til søndag 25. mars.

Overfor Dagen forklarer Slettebø at de totalt fikk inn 117 søknader fra kunstnere fra 22 ulike nasjoner, som alle ønsket å delta på festivalen. Kun 24 av disse ble imidlertid innvilget.

Av de som fikk avslag var tolv israelere. To av disse er bosatt utenfor Israel, men fikk likevel ikke være med fordi de ikke holdt mål rent kunstnerisk eller på grunn av mangel på kapasitet. Dette var årsaken bak alle de andre avslagene, utenom det som gjaldt de resterende ti israelerne. Det er fem av disse som nå har valgt å protestere på deltakelsesnekten.

– De 10 israelske søkerne bosatt i Israel fikk avslag på politisk fundert grunnlag. Vi ønsket å rette en kritikk mot og sende et signal til de som deltar i eller støtter okkupasjonen ved blant annet å motta økonomiske tilskudd fra den israelske regjeringen, På grunn av kapasitetsproblem ble det en generell boikott av alle, sier Slettebø til Dagen.

Ønsker anmeldelse velkommen

– Ville saudi-arabiske statsborgere ha blitt nektet deltakelse fordi de kommer fra et regime som systematisk diskriminerer kvinners rettigheter?

– Jeg opplever at det er en avsporing fra debatten. Det er klart at det finnes andre land med utfordringer, men vi ønsker å sette fokus på den israelske okkupasjonsmakten. Israel er et land som kaller seg demokratisk, men som samtidig fengsler meningsmotstandere som ytrer seg kritisk mot regimet.

– Men er det riktig å stille sivile borgere til ansvar for de israelske myndighetenes politikk?

– Nei, og det mener jeg heller ikke at vi gjør, men vi har ingen garanti for at disse kunstnerne ikke er tilknyttet institusjoner som oppererer i de ulovlige bosetningene eller mottar reisestipend fra den israelske staten. Vi vet at israelske kunstnere som går imot okkupasjonen har problemer med å få økonomisk støtte i etterkant.

– Hva tenker du om at Conrad Myrland i MIFF har varslet Diskrimineringsombudet og politiet om deltakelsesnekten?

– Det kan sies mye om Conrad Myrland, men jeg lar meg spesielt imponere av hans evne til å lage bråk og støy som fører debatten vekk fra det egentlige temaet. Vi har vært i kontakt med våre advokater, og ønsker en eventuell politianmeldelse fra ham velkommen.

Forbudt

Pressevakt og seniorrådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Umar Ashraf, bekrefter at de har mottatt henvendelsen fra MIFF.

– Diskriminering på grunn av etnisitet og nasjonal opprinnelse er forbudt. Hvorvidt det i denne konkrete saken er lovstridig diskriminering avhenger av sakens nærmere omstendigheter. Dette kan vi ikke uttale oss om nå. Da saken allerede er klaget inn til nemnda, vil ombudet vente med å uttale seg til klagen er ferdigbehandlet der.

Fra 1. januar 2018 mistet ombudet sitt mandat til å behandle klager etter likestillings- og diskrimineringsregelverket. Klager behandles kun av Diskrimineringsnemnda, og/eller domstolene.

Powered by Labrador CMS