Norsk FN-topp advarer mot kutt i bistanden

Hvis Norge skal be­va­re sin inn­fly­tel­se i in­ter­na­sjo­nalt hjelpe­ar­beid, er det vik­tig å opp­rett­hol­de ni­vå­et på bi­stan­den, mener norsk FN-topp.

Publisert Sist oppdatert

Den av­trop­pen­de rødgrøn­ne re­gje­rin­gen har hatt et mål om at bi­stan­den skal ut­gjø­re 1 pro­sent av brutto­na­sjo­nal­inn­tekt (BNI), men re­gje­rings­skif­tet har ført til spe­ku­la­sjo­ner om kutt.

Det vil være en dår­lig idé, mener Olav Kjør­ven, som er spe­sial­råd­gi­ver i FNs ut­vik­lings­pro­gram (UNDP).

- Norge spil­ler en tung rolle, tak­ket være dette høye ni­vå­et på 1 pro­sent av BNI, sier han til NTB.

- Hvis man øns­ker å ha inn­fly­tel­se ut­over lan­dets stør­rel­se, så tror jeg en vel­dig god in­ves­te­ring vil være å ligge vel­dig høyt og bruke det til å få mer inn­fly­tel­se enn man el­lers ville hatt.

Frp og KrF

Norge har lenge vært ett av svært få land i ver­den som opp­fyl­ler FNs opp­ford­ring til ver­dens in­du­stri­land om å gi minst 0,7 pro­sent av BNI i årlig bi­stand. Nor­ges to­ta­le bi­stand lig­ger i år på 30 mil­li­ar­der kro­ner.

I den blå­blå re­gje­rings­platt­for­men heter det bare at «re­gje­rin­gen vil opp­rett­hol­de et høyt nivå på norsk bi­stand».

Det er ven­tet at kam­pen om ni­vå­et på bi­stan­den først og fremst vil stå mel­lom re­gje­rings­par­ti­et Frp, som øns­ker kutt, og støtte­par­ti­et KrF, som vil opp­rett­hol­de da­gens nivå.

Den av­trop­pen­de re­gje­rin­gen leg­ger fram sitt siste bud­sjett man­dag, og den nye re­gje­rin­gen har der­etter et par uker på seg til å gjøre end­rin­ger.

De­mo­kra­ti og styre­sett

Kjør­ven er for­nøyd med at Høyre og Frp i sin re­gje­rings­platt­form leg­ger vekt på at de­mo­kra­ti, styre­sett og men­neske­ret­tig­he­ter skal bli en vik­ti­ge­re del av bil­det når bi­stan­den for­de­les.

Kjør­ven trek­ker også fram den nye re­gje­rin­gens vars­le­de bruk av Olje­fon­det til å in­ves­te­re i lav­inn­tekts­land og innen for­ny­bar ener­gi.

- Dette kan være et utro­lig spen­nen­de ini­tia­tiv, som vi også gjer­ne ser i et in­ter­na­sjo­nalt per­spek­tiv som et nytt bi­drag inn i frem­ti­dens fi­nan­sie­ring av ut­vik­ling.

Vil stil­le krav

De blå­blå har også vars­let at de kom­mer til å stil­le stren­ge krav, ikke minst til FN-sys­te­met: «Norsk en­ga­sje­ment skal vris i ret­ning av de de­le­ne av or­ga­ni­sa­sjo­nen som ef­fek­tivt le­ve­rer gode re­sul­ta­ter og ar­bei­der i tråd med nors­ke prio­ri­te­rin­ger», heter det i platt­for­men.

Men Kjør­ven ad­va­rer mot å legge en «smal» rap­por­te­rings­me­to­de til grunn.

- Da tror jeg man lett kom­mer på gale veier og kut­ter i ting som er utro­lig vik­tig, sier han, og viser til at UNDPs mer lang­sik­ti­ge ut­vik­lings­ar­beid kre­ver en annen til­nær­ming enn ek­sem­pel­vis vak­si­ne­ring.

- Må tenke bre­de­re

I den sam­men­heng er Kjør­ven be­kym­ret for at mange til­tak i kam­pen mot fat­tig­dom, også den nors­ke sat­sin­gen, har fått et litt for kort tids­per­spek­tiv.

- Det er vel­dig vik­tig å fort­set­te tryk­ket på mødre­helse og barne­helse. Men når det er sagt, føler jeg og mange med meg i FN at man har tapt litt av syne det bre­de­re per­spek­ti­vet på det å bygge fun­ge­ren­de helse­sys­te­mer for be­folk­nin­gen. Det kre­ver in­sti­tu­sjo­ner og ka­pa­si­tet som man ikke kan kjøpe seg til gjen­nom smalt de­fi­ner­te bi­stands­inn­sat­ser, sier han.

Han peker på at vak­si­na­sjon av barn er utro­lig vik­tig iso­lert sett, men leg­ger til:

- Det er ikke noe bære­kraf­tig ved det hvis man ikke sam­ti­dig in­ves­te­rer mer i den brede til­nær­min­gen til helse­po­li­tikk og -sys­te­mer. Det samme gjel­der på ut­dan­ning og til­gang til of­fent­li­ge tje­nes­ter, sier Kjør­ven. (©NTB)

Powered by Labrador CMS