Norsk forsker: – Trans-saken er blitt kjempestor i valgkampen
USA-forsker mener spørsmål om kjønn og mannsidentitet betyr mye i kampen om Det hvite hus.
I forrige ukes presidentdebatt hevdet Donald Trump at Kamala Harris vil «utføre kjønnsskifteoperasjoner på ulovlige innvandrere som er i fengsel».
Utsagnet kan ifølge USA Today vise til en utspørring fra 2019. Da lovet Harris å sikre helsetilbud til «transpersoner og ikke-binære» som er avhengige av staten «inkludert dem som er i fengsel og innvandringssentre».
CNN har omtalt endringen hos Harris som et eksempel på at hun svinger fra venstreorienterte standpunkter hun har hatt tidligere og mot sentrum.
Symptomatisk uenighet
Det nevnte utsagnet fra Trump var den eneste gangen i løpet av drøyt 90 minutter at slik tematikk kom på banen. Men dette avspeiler like fullt en dyp konfliktlinje.
– Transsaken er blitt kjempestor i valgkampen, sier førsteamanuensis Hilde Løvdal Stephens ved Universitetet i Oslo.
Hun har tatt doktorgrad på det kristne høyre i USA.
Rekordliberal Harris
Kamala Harris vil sannsynligvis bli «den mest LHBTQ+-vennlige presidenten i amerikansk historie», ifølge det skeive mediet The Advocate.
Den demokratiske presidentkandidaten støttet likekjønnet ekteskap allerede i 2004. Det var elleve år før ordningen ble gjeldende i alle amerikanske delstater etter en høyesterettsdom. Barack Obama gikk offentlig ut med støtte til en slik lovendring så sent som i 2012.
Som visepresident har Harris markert støtte til den årlige transsynlighetsdagen.
I år ble det støy rundt denne fordi den falt sammen med første påskedag.
«Det er frastøtende og fornærmende at Det hvite hus under Joe Biden (...) formelt erklærer påskedag som transsynlighetsdagen», sier tidligere president Donald Trump i en uttalelse ifølge CNN.
Også flere kristne ledere protesterte mot markeringen.
– Redde for vår egen skygge
Selv om kjønnsroller og familieidealer lenge har vært en helt sentral kampsak for denne bevegelsen, synes hun den har fått en ny omdreining i årets valgkamp.
– Tanken om den sterke, kristne mannen som bærer og beskytter av de amerikanske verdiene, er blitt viktig for mange, sier Hilde Løvdal Stephens.
Hun viser til den unge evangelikale konservative aktivisten Charlie Kirk og den katolske fotballspilleren Harrison Butker som eksempler.
Kirk er bare 30 år, men gjorde seg bemerket allerede i Trumps forrige presidentperiode.
– De ønsker at amerikanske menn skal være svake, plassert i hjørner, redde for vår egen skygge, sa han under en mannskonferanse i august, ifølge New York Times.
Den samlet 2000 menn i Tulsa, Oklahoma.
– Hvis menn, og kristne menn, begynner å forplikte seg på sannheten i løftene i Bibelen, kan og vil dette landet bli reddet, fortsatte han.
Kristent kvinneideal
Løvdal Stephens mener mange ser Trump som en del av denne kamen.
– Man er enten opptatt av å definere det maskuline eller ta opp transsaken og bekymringer rundt denne. Dette er strømninger som har vært veldig viktige de siste årene, forklarer forskeren.
Hun viser til den hekkeløperen Sydney McLaughlin-Levrone, som tok dobbelt gull i sommer-OL som et sterkt feminint kristent kvinneideal.
– Det er blitt mye bråk om transsaken, særlig når det gjelder jentesport, sier Løvdal Stephens.
Strid om inkludering
Demokratiske politikere vil gjerne fremstille seg som transinkluderende. Republikanske politikere og det kristne høyre legger derimot vekt på å holde biologiske menn ute av jentegarderober. Det begynner de blant annet med i frykt for seksuelle overgrep.
– Det er et paradoks med tanke på at det har vært avdekket en utbredt ukultur med beskyttelse av overgripere i konservative kirkesamfunn som Sørstatsbaptistene, for ikke å snakke om Trumps historie med overgrep mot kvinner, sier Løvdal Stephens.
Uventet Trump-alliert
Men det er ikke bare konservative kristne som kan havne på Trumps side i denne konflikten.
I 2015 sto den gamle idrettshelten Bruce Jenner fram som Catilyn Jenner, og dermed en av USAs mest kjente transpersoner. I Trumps presidentperiode anklaget Jenner ham for å angripe transpersoner uten opphold. Men i år har pipen fått en annen låt.
Jenner sluttet seg til Trumps protest i påsken.
– Jeg blir absolutt kvalm av at Joe Biden har erklært den mest hellige av hellige dager - som er selverklært troende katolikk - som en transsynlighetsdag. Det eneste du skulle erklære på denne dagen, er: Han er oppstått, skrev Jenner på Twitter.
Litt tidligere hadde Jenner støttet et forbud som ble innført mot å la transpersoner delta i kvinneidrett i et county i New York, meldte AP.
Jenner har tatt til orde for å gjenvelge Trump - for å sikre verdensfreden, ifølge Newsweek.