LETER: Norsk-israelske Monica og Daniel Aweida tjenestegjør i den israelske hæren og er med og leter etter de tre bortførte tenåringene.

Norsk-israelere leter etter de bortførte jødiske ungdommene

– Å gå rundt og lete etter Hamas-terrorister, det er ikke noen bærtur.

Publisert Sist oppdatert

Søsknene Daniel (19) og Monica (21) Aweida tjenestegjør begge i den israelske hæren (IDF) og jobber nå døgnet rundt i jakten på dem som bortførte de tre tenåringene for halvannen uke siden.

Far Samuel, pastor i Haifa-menigheten Beit Eliahu Messianic Congregation, forteller at i alt seks ungdommer fra menigheten er ute på samme oppdrag. Det er også en rekke ungdommer fra andre messianske menigheter.

- Å gå rundt og lete etter Hamas-terrorister, det er ikke noen bærtur. Soldatene går med fullt kamputstyr og med skuddklare våpen.

– Å lete i smugene i Nablus, Jenin og Hebron innebærer helt klart en fare. Og vi føler oss hjelpeløse som far og mor, det er klart, sier pastor Aweida til Dagen.

Han appellerer nå til sine norske støttespillere om å gå i forbønn for de tre ungdommene som ble bortført av islamistiske palestinske terrorister og for IDF-soldatene som leter etter dem mens de renser PA-områdene for terrorister.

Ingen nyheter

Daniel har vært i militærtjenesten i ni måneder, Monica i 2,5 år. Vanligvis tjenestegjør jenter i 2 år, men datteren er med i en spesialenhet og blir derfor i tre år.

– Det er ikke kommet noe nytt om forsvinningen fra myndighetene her. Våre barn deler heller ikke noe med oss om det som skjer, sier Samuel Aweida.

Han legger til at eldstedatteren er ferdig med militærtjenesten, Nå er hun student og har sine kamper å kjempe på universitetet.

Ingen ferie

Samuel og kona Bjørg skal snart sette kursen for Norge og sommerferie. I et brev til sine norske kontakter skriver han at det ikke blir lett å forlate familien og menigheten i en slik tid.

Til Dagen sier Aweida at soldater ikke vil få fri uansett slik som situasjonen er. Derfor blir et ingen reise til Norge på barna denne gangen.

– De kommer ikke hjem engang. De jobber døgnet rundt.

Arrestasjoner

Jobben soldatene gjør er todelt: De skal både lete etter de bortførte tenåringene og samtidig arrestere Hamas-folk som er oppført på en liste.

– Det er ikke noen gøy å måtte vekke folk midt på natta, selv om de som tas fortjener å bli tatt. Soldatene gjør en jobb som må gjøres, og de har veldig klare retningslinjer om å utføre dette på en mest mulig human måte.

– Det er ikke noe gøy for barna å se foreldre bli tatt midt på natta.

Samuel Aweida forteller at soldatene gjennomsøker hus på jakt etter våpen og sprengstoff og finner mange ulovelige ting, til og med gjemt inne i veggene.

– Daniel fortalte at de ofte rydder etter seg når de ferdige med en undersøkelse. Da er det ryddeligere etterpå der enn han har det på rommet hjemme, ler Samuel Aweida.

Han legger til at sønnen de siste dagene har brukt mest tid på å arrestere på nytt palestinere som ble løslatt i Gilad Shalitt-avtalen.

300 fengslet

Før helgen meldte NTB at hærens aksjoner hadde ført til at omlag 300 palestinere er satt bak lås og slå. 51 av de arresterte var en del av en fangeutveksling i 2011, i følge hærens egne uttalelser.

Tre palestinske ungdommer på 19, 15 og 22 år har mistet livet i sammenstøt med IDF etter at arrestasjonene startet. Fredag døde 22-åringen etter skader han fikk da han deltok i samme aksjon som 15-åringen.

19-åringen ble drept ved Ramallah, 15-åringen utenfor Hebron. Dødsfallene skjedde etter at palestinske ungdommer protesterte mot arrestasjonene og kastet stein mot de israelske soldatene.

Forrige torsdag

Det er to ungdommer på 16 år og en på 19 som er bortført. De ble kidnappet da de forsøkte å få sitte på med noen hjem fra en haikestasjon ved Hebron på Vestbredden sent torsdag kveld 12. juni.

De tre er alle Jeshiva-studenter, ortodokse jøder som studerer Toraen. Fredag ettermiddag hadde ingen fått noen livstegn fra de tre, Eyal Yifrah, Gil-Ad Shaer og Naftali Fraenkel.

Fredag møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu foreldrene til de tre ungdommene hjemme i statsministerboligen. Det er ikke kjent hva de snakket om, men israelske medier antok at temaet for samtalene var den pågående leteaksjonen.

Dette er første gangen statsminister møter noen av guttenes pårørende.

Jødiske ungdommer bortført

  • Tre israelske studenter ble bortført sent torsdag 12. juni på Vestbredden da de forsøkte å haike hjem
  • To av de bortførte er 16-år, den tredje er 19.
  • Israels regjering har sagt at den holder president Mahmoud Abbas ansvarlig for skjebnen til de tre tenåringene
Powered by Labrador CMS