Personer iført beskyttelsesdrakter forbereder seg til å gå inn i hjemmet til en ebolasmittet person i Freetown i Sierra Leone den 28. september. Foto: Christopher Black / WHO / Reuters / NTB scanpix

Norsk kvinne ebola-smittet

En norsk kvinne som jobber for Leger Uten Grenser i Sierra Leone, er smittet av ebola.

Publisert Sist oppdatert

Kvinnen ble plassert i isolasjon søndag etter å ha utviklet feber. Laboratorietesten som ble utført samme dag, bekreftet at vedkommende var smittet av ebola, opplyser organisasjonen.

– Vi jobber nå med å få vår kollega hjem så fort som mulig, sier Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser.

Ved ankomst til Norge vil den smittede feltarbeideren bli transportert til Oslo. Der vil hun bli isolert og behandlet.

Se NRKs ekstrasending i ettermiddag:

UD bistår

Nær 3.000 hjelpearbeidere er på plass i Vest-Afrika for å kjempe mot ebolaepidemien, blant dem 250 internasjonale feltarbeidere. Rundt 20 nordmenn har deltatt i innsatsen, som har pågått siden mars.

Utenriksdepartementet ble orientert om den norske feltarbeideren rundt klokka 19 søndag. Utenrikstjenesten bistår nå Leger Uten Grenser i forbindelse med evakueringen av kvinnen.

– Våre folk i Oslo og ved ambassadene gjør det de kan for å få pasienten raskest mulig hjem. Vi har et tett og nært samarbeid med Leger Uten Grenser, som har gjort en uvurderlig innsats for å få sin medarbeider raskest mulig hjem, sier UDs pressevakt Rune Bjåstad.

– Dette er en situasjon vi tar på det ytterste alvor, sier han.

Helsedepartementet har i samarbeid med UD og flere andre departementet arbeidet med å etablere en beredskap for evakuering av smittede norske helsearbeidere.

Strenge rutiner

Leger Uten Grenser har svært strenge rutiner for sikkerheten til sine ansatte, både før, under og etter opphold i land rammet av ebolaepidemien, understreker Kaltenborn.

– Disse rutinene reduserer muligheten for å pådra seg sykdommen, men det vil alltid være en risiko, sier hun.

Leger Uten Grenser undersøker nå hvordan kvinnen ble smittet. Hennes familie ble varslet søndag.

– Dette er selvfølgelig en vanskelig tid for vår kollega og familien. Vi vil fortsette å gi all den støtte vi kan, sier Kaltenborn.

Se NRKs reportasje fra Liberia:

Fakta om ebola

* Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus innen filoviridae-familien. Viruset har opprinnelse i det sentrale Afrika.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

* Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

* Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

* Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

* Epidemien har krevd minst 3.431 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Flere enn 7.400 er smittet.

* De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

* Tirsdag 1. oktober ble et tilfelle av ebolasmitte bekreftet i USA. Det skal være første gang noen har fått diagnosen utenfor Afrika.

(Kilde: NTB, WHO)

Powered by Labrador CMS