OKS: Den norske menigheten, Oslo Kristne Senter, har betalt millioner for å være en del av menighetsnettverket «Hillsong Family», viser lekkede dokumenter.

Norsk menighet betalte millioner for å være med i Hillsong-nettverk

Da fikk menigheten logo-rettigheter, relasjoner og en åpen dør til Hillsong-ledelsen i Australia i gjengjeld.

Publisert Sist oppdatert

Den norske, pinsekarismatiske menigheten Oslo Kristne Senter (OKS) skal ha betalt i underkant av 2,2 millioner kroner siden 2014 for å være med i menighetsnettverket Hillsong Family.

Det viser flere dokumenter, som ble lekket av den uavhengige politikeren Andrew Wilkie til det australske parlamentet.

– For oss var beløpet betydelig. For øvrig har kostnaden aldri vært hemmelig, skriver Thomas Åleskjær i en e-post til Dagen.

Åleskjær er hovedpastor i OKS.

Hillsong Family

Hillsong Family er et menighetsnettverk tilknyttet den australske megakirken Hillsong Church.

På Hillsongs egne nettsider beskrives nettverket som en gruppe likesinnede, fremoverlente menigheter som på ulike måter ser til Hillsong Church som forbilde og inspirasjon.

Medlemskirkene betaler en avgift på tre prosent av giverinntektene for å være med i nettverket.

Blant de første

OKS var en av de første menighetene til å bli med i nettverket Hillsong Family som ble lansert i 2014.

– Det var en naturlig fortsettelse av en relasjon som allerede hadde eksistert i mange år, skriver OKS-pastoren.

PASTOR: Thomas Åleskjær er hovedpastor i OKS.

– Kostnaden utgjorde tre prosent av våre årlige gaveinntekter, noe som er nokså vanlig praksis i ulike nettverk og kirkesamfunn. Summerer man opp dette over flere år, så blir det et høyt beløp, legger han til.

OKS er ikke medlem av Pinsebevegelsen i Norge.

Logo-rettigheter og relasjoner

Medlemskontingenten ga rettigheter til å bruke Hillsong Family-logoen, muligheter for OKS sine pastorer til å få være med i et internasjonalt nettverk og åpnet døren til Hillsong-ledelsen i Australia.

– Det ga oss et nettverk av relasjoner, ikke minst mellom de ulike Family-kirkene både i Europa og andre steder, skriver pastoren.

– Når dette er sagt, anså vi nok likevel ikke beløpet først og fremst som en transaksjon for tjenester, men mer som en tillitsgave basert på det samarbeidsforholdet vi hadde.

Misjonsinvestering

Ifølge Åleskjær opplevde Hillsong en urban vekkelse i mange storbyer gjennom menighetsplanting.

– Vi betalte vår andel i tro på at vi investerte inn i denne strømningen, og at dette på mange måter var et troverdig misjonsformål, forklarer han.

Lagt i dvale

OKS utførte sin siste overføring til Hillsong i 2021. Åleskjær informerer om at de ikke har trukket seg fra Hillsong Family, men at nettverket for øyeblikket er lagt i dvale.

– Vårt håp er at Hillsong selv tok grep og enten avviklet eller satte det på pause. Det har ennå ikke funnet sted, men veien tilbake blir nok lengre og lengre for vår del så lenge nettverket ligger i dvale.

Menigheten har fjernet Hillsong Family-logoen fra sine nettsider.

Åleskjær sier til Dagen at han ikke angrer på at de ble med i ordningen, men presiserer at investeringen hadde sikte på et langvarig forhold.

Houston til OKS

I tillegg til å vise overføringene fra Hillsong Family-menigheten, inneholder dokumentlekkasjen også en oversikt over honorarene Brian Houston har mottatt mellom 2011 og 2021.

Hillsong-grunnleggeren kom til OKS for første gang allerede i 1994. Siden har han vært på besøk der ved flere anledninger.

Sist den avgåtte pastoren var i Norge, var i forbindelse med OKS sin lederkonferanse i januar 2018.

Ett av dokumentene viser at Houston mottok en overførsel på rundt 45.000 kroner fra OKS i januar 2018.

TALTE: Brian Houston, grunnlegger av Hillsong Church, talte på OKS sin lederkonferanse i 2018.

– Honorarer til gjestetalere blir dekket gjennom deltakeravgiften. For ordens skyld kan jeg nevne at Brians besøk det året utgjorde 55 kroner per deltaker, skriver Åleskjær.

– Vi skammer oss ikke over å være sjenerøse og behandle gjester godt, men jeg er enig i at beløpet ser høyt ut. Jeg vil påpeke at det inkluderer reisekostnader fra Australia, og Brian talte fire ganger hos oss den uken, legger han til.

Lukrativ norgesturné

Samme måned hadde Brian Houston en liten norgesturné, og besøkte flere av Hillsongs norske menigheter.

Samme dokument viser at den da globale lederen for Hillsong internasjonalt også mottok drøye 25.000 kroner fra Hillsong Norge.

Det betyr at Houston mottok i overkant av 70.000 kroner for taleroppdragene i Norge januar 2018.

«Kjendispredikant-svindel»

Den anonyme varsleren hevder at Hillsong-grunnleggerne Brian og Bobbie Houston har drevet en lukrativ forkynner-ordning – en «kjendispredikant-svindel», som det omtales som i dokumentet. Hillsong Family beskrives som inngangsbilletten til den omtalte ordningen.

Svindel-påstandene har blitt tilbakevist av Hillsong gjennom en ekstern granskning, utført av et australsk advokatbyrå.

– Vi har mottatt en konkret beklagelse fra Hillsong for at vi som Family-kirker har blitt nevnt i denne saken, skriver Åleskjær.

Megakirke-kultur

Selv om Hillsong ikke skal ha handlet i strid med lovverket, gir de lekkede dokumentene innsikt i en kultur blant internasjonal megakirker, der det opereres med honorarer på mellom 100.000 og 200.000 kroner for taleroppdrag.

I tillegg til honorarene viser dokumentene kvitteringer på at Houston, og en rekke andre kjendispredikanter, får sponset fly på business- eller første klasse, flotte hoteller og restaurantmåltider til tusenvis av kroner.

Powered by Labrador CMS