Norsk milliongave til de svakeste i Israel

Norske pinsevenner har på dugnad bygget et hus der pasienter ved mentalsykehuset Eitanim kan ta imot pårørende.

Publisert Sist oppdatert

Over to år har gått siden volontører fra Norske Pinsevenners Arbeid i Israel (NPAI) satte første spadestikk i jorden. Siden den gang har en strøm av norske israelvenner reist til sykehuset vest for Jerusalem for å delta i byggingen – noen har jobbet i ferieuker, mens flere pensjonister er blitt værende fra tre måneder til et halvår om gangen.

Den siste tiden har Steinar Eide fra Askøy og David Nilsen fra Alta jobbet på spreng med den siste finpussen, og nå er bygget klart til bruk.

– Det har en teknisk verdi på 2,3 millioner kroner og inneholder stue, kjøkken, stillerom og fire soverom, sier Morten Lindhjem, som sammen med konen Ann Helen leder NPAIs arbeid i Israel.

Han viser Dagens korrespondent rundt på området der det er mange spor etter norsk engasjement. Flertallet av bygningene er laget av stein, og ble i sin tid satt opp av britene, men ved innkjørselen står en klynge trehus i umiskjennelig norsk stil.

Verdighet

– Siden vi for 21 år siden startet samarbeidet med sykehuset, har vi bygget aktivitetshus, gymsal og treningssenter, opplyser Lindhjem.

Sjefspsykiater Edor Ben Abba sier til Dagen at innsatsen til norske pinsevenner har vært avgjørende for at sykehuset har kunnet gi pasientene et tilbud utover det mest grunnleggende.

– Opprinnelig gikk pasientene i pyjamas og legene hadde hvite frakker, men allerede for flere tiår siden bestemte vi at både pasienter og leger skulle gå i vanlige klær. Det har med pasientenes verdighet å gjøre.

– Det samme er tilfelle med det nye besøkshuset som pinsevennene har bygget. Vi ønsker at pasientene skal ha et trivelig sted der de kan ta imot slekt og venner, servere kaffe og spise sammen. Hittil har besøkene funnet sted i sykehuskorridorer og på fellesområder, sier sjefspsykiateren ved institusjonen som til enhver tid har langt over 100 pasienter.

Det finnes både en lukket og en åpen avdeling, en barneavdeling og en avdeling for voksne autister som ikke klarer seg på egenhånd.

Liten støtte

I likhet med de fleste andre sykehus i Israel, mottar Eitanim bare offentlig støtte til selve pasientbehandlingen og til grunnleggende tjenester. Alt utover dette, må sykehusene selv finansiere på ulike måter.

– De vanlige sykehusene i Jerusalem samler hvert år inn store summer både i Israel og utlandet, men det har vist seg langt vanskeligere å få inn midler til psykiatriske institusjoner, sier Morten Lindhjem.

Han er stolt over at organisasjonen hans har valgt å støtte de svakeste i det israelske samfunnet, og sier at de får stor respekt fra israelere som hører om NPAI-prosjektene.

– Vi ønsker å gi noe tilbake til folket som frelsen vår kommer fra, sier Lindhjem og siterer et vers fra Romerne 15, der det står om hedningemenigheter som samlet inn penger til de fattige i Jerusalem.

Åpning

Selve åpningen fant sted mandag og snorklippingen ble foretatt av Gadi Lubin, som er direktør for de psykriatiske institusjonene i jerusalemområdet. I tillegg deltok den lokale sykehusledelsen, 13 norske volontører og en norsk turgruppe.

– Flere av de israelske talerne var tydelig rørt. De er godt kjent med internasjonal kritikk, men de er ikke vant til å møte utlendinger som støtter arbeid i Israel, sier Lindhjem.

Powered by Labrador CMS