Norsk misjon folder hendene for Joshua French
Normisjon-ledelsen starter en bønneaksjon for Joshua French og ber Gud omslutte nordmannen med sin omsorg foran rettssaken i Kongo som starter igjen i dag.
Ledelsen i organisasjonen ber misjonsfolket trå til i bønn for den norske fangen som er av solid misjonærslekt.
- Nå er det tid for å be for Joshua French. La ham få oppleve å bli omsluttet av Guds omsorg i en meget krevende tid, oppfordrer ledergruppen ved Normisjons hovedkontor i Oslo på organisasjonens nettside.
Misjonærslekt
Det er ingen liten arv Joshua Olav Daniel Hodne French bærer. Han er barnebarn av misjonæren Olav Hodne, en av de virkelig store etterkrigsprofilene i Den norske Santalmisjon som i 2001 gikk sammen med Indremisjonsselskapet og Langesundsfjordens Indremisjonsselskap og dannet Normisjon.
Sammen med kona Brit var Olav Hodne i tjeneste i India fra 1948 og arbeidet særlig blant flyktninger og gatefolk i Calcutta og ledet fra tidlig på 1970-tallet flyktningarbeid også i Bangladesh. Han ble kjent for såkalte fortausskoler for slumbarn. Dette ble et begrep i Calcutta, og selveste Moder Teresa foreslo flere ganger at Hodne skulle få Nobels Fredspris. En lokal storavis kalte ham «Fader Teresa».
Brit og Olav Hodne visste før de døde at barnebarnet var fengslet i Kongo. Olav døde i oktober 2009, Brit i februar i fjor. Nå står datteren Kari Hilde sammen med sønnen som kjemper sitt livs kamp i retten i Kongo.
Joshua har selv fortalt om sin kristne bakgrunn og tro og hvordan den er blitt utdypet under fengselsoppholdet.
Sjeldent
- Det er veldig sjelden vi går ut fra ledelsen i Normisjon og oppfordrer til bønn på denne måten, sier pressekontakt Leif Gunnar Vik.
Han sier oppfordringen kommer på bakgrunn av relasjonen Normisjon har hatt til Kari Hilde Hodne French og familien i mange år.
- Hun ber nå om forbønn for sønnens helse, at han får legehjelp og behandling. Hun ønsker også at det bes for rettssaken og for justisministeren i Kongo, sier Vik.
- Mange ber
- Det er mange nordmenn som er fengslet utenlands. Noen vil kanskje spørre om dere ikke burde be for alle disse, ikke bare French?
- I den vanskelige situasjonen Joshua French er i, med anklage om å ha drept cellekameraten sin, klarer vi ikke å sitte i ro. Det er veldig mange i vår organisasjon som ber for familien, og Joshua har vært i våre bønner lenge. Men nå ønsker vi fra Normisjons side å løfte dette opp på organisasjonens topplan. Det trengs en bønnemobilisering, for det ville være dypt tragisk om han skulle dø i fengselet om han er uskyldig, sier pressekontakt Vik.
- Vi ønsker å støtte Joshua og moren med en bønneaksjon, sier han samtidig som han understreker at det ikke er Kari Hilde Hodne French som har bedt om aksjonen.
- Dette kom i stand på bakgrunn av en oppfordring fra en av våre medlemmer, og vi responderte positivt på det, sier Vik og legger til at Joshua French er et spesielt tilfelle.
- Vi har masse erfaring med å takle krisesituasjoner i utlandet, men ingen saker er lik denne, sier han og oppfordrer kristne til å be for rettssaken i dagene som kommer.
- På tide
På Normisjons Facebook-side får organisasjonen tilrop som dette:
- Det var vel på tide denne oppfordringen kom. Vi har husket ham lenge, skriver Alf Henry Rasmussen, tidligere ansatt både i Santalmisjonen og Normisjon.
- Vi har bedt for Joshua og hans familie flere ganger her i staben, så du skal vite at han ikke er glemt hos oss, repliseres det fra Normisjon-ledelsen.
Snarlig dom
Etter en drøy ukes hvile er Joshua French innstilt på å få drapssaken mot seg unnagjort i Kongos militærdomstol i løpet av de neste dagene.
Dom i saken kan ventes i neste uke. Etter kongolesiske regler må dommen være klar senest én uke etter at rettssaken er ferdig. Dersom tidsskjemaet på tre dager holdes, må altså dommen være klar senest neste torsdag.
- Men den kan også komme tidligere, sier advokat Hans Marius Graasvold.
DAGEN