Norsk misjon kan bli rammet av Norad-kutt

Prosjekter i regi av norske misjons- og bistandsorganisasjoner, vil lide hvis Norad krever at enkelte land eller områder ikke lenger skal få norsk bistand.

Publisert Sist oppdatert

- Kom­mer det fø­rin­ger fra Norad om at Sør-Ame­ri­ka ikke len­ger skal få bi­stand, vil det få kon­se­kven­ser, sier uten­lands­sjef i Mi­sjons­al­li­an­sen, Tone Lind­heim.

Or­ga­ni­sa­sjo­nen dri­ver ar­beid i Bra­sil, Ecua­dor og Bo­li­via. De to sist­nevn­te er pro­sjek­ter hvor Norad er inne med mid­ler.

På lille jul­af­ten ut­tal­te uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de at re­gje­rin­gen vil ef­fek­ti­vi­se­re bi­stan­den ved på gi mer støt­te til færre land.

Brend mener stør­re kon­sen­tra­sjon av mid­le­ne vil gjøre at mind­re pen­ger blir brukt på ad­mi­ni­stra­sjon. Han selv vil ikke gå ut med hvil­ke land som skal kut­tes, men par­ti­et hans Høyre, har i sin stra­te­gi om ut­vik­ling og bi­stand at Sør-Ame­ri­ka skal kut­tes til for­del for fat­tig­doms­be­kjem­pel­se i Afri­ka.

For­skjel­ler

Lind­heim sier de har god egen­dek­ning for pro­sjek­te­ne i Sør-Ame­ri­ka, og at de ikke er helt pris­gitt Norad. Sam­ti­dig er­kjen­ner hun at vel­dig klare fø­rin­ger fra Norad vil få kon­se­kven­ser. Norad gjor­de noe lig­nen­de for en del år til­ba­ke, da pro­sjek­ter i Kina ikke len­ger fikk støt­te. Lind­heim mener det er for­skjell på stat til stat-bi­stand og nors­ke fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner.

- Det er for­skjell på hva en or­ga­ni­sa­sjon skal gjøre i opp­byg­gin­gen etter for ek­sem­pel en krig og i et land som er i vekst. Så lenge det er store behov og vi har en høy grad av ef­fekt på det vi gjør, ser jeg ikke noen grunn til at fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner skal følge lands­stra­te­gi­en nors­ke myn­dig­he­ter har i sitt stat til stat-ar­beid.

- Jeg reg­ner for­øv­rig med at den nye re­gje­rin­gen har re­spekt for av­ta­ler som er inn­gått med part­ne­re i ut­lan­det og at man øns­ker for­ut­sig­bar­het. Vi har opp­ar­bei­det oss kon­tak­ter og re­la­sjo­ner, vi har en his­to­rie på ste­der som gir oss spe­sial­kom­pe­tan­se, sier Lind­heim.

Hun for­tel­ler at gjen­nom de årene or­ga­ni­sa­sjo­nen har vært en­ga­sjert i Sør-Ame­ri­ka, har de sett at ar­bei­det nyt­ter. Bo­li­via lig­ger fort­satt dår­lig an på fat­tig­doms­in­di­ka­to­rer, men ar­bei­det Mi­sjons­al­li­an­sen gjør der har god ef­fekt. I Ecua­dor er den øko­no­mis­ke ut­vik­lin­gen mer po­si­tiv.

- Når sta­ten byg­ger sko­ler og syke­hus og tar an­svar for det, drei­er vårt en­ga­sje­ment over på å holde myn­dig­he­te­ne an­svar­lig.

Luk­ket pro­sess

Jørn Lem­vik, ge­ne­ral­sek­re­tær i pa­ra­ply­or­ga­ni­sa­sjo­nen for nors­ke mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ners bi­stands­ar­beid, Digni rea­ge­rer på at pro­ses­sen rundt den nye re­gje­rin­gens linje har vært luk­ket.

Det er leder av NLM Ut­land, Hjal­mar Bø, enig i. Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band har ar­beid i Peru og Bo­li­via, begge to mot­tar mid­ler fra Norad.

- Jeg opp­ford­rer til mer åpen­het og dia­log. Vi som fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner har lang­sik­ti­ge pla­ner og tan­ker om vårt ar­beid. Vi vil være en tro­ver­dig part­ner og da må vi tenke lang­sik­tig.

Bø vil ikke kom­men­te­re kon­kre­te kutt, men sier det er na­tur­lig med en ut­fa­sing.

- Det skjer end­rin­ger i de en­kel­te land som gjør at de kan fases ut. Men det må skje på bak­grunn av fag­li­ge vur­de­rin­ger, ikke bare fordi man på top­pen vil kutte et visst an­tall land.

Ar­beid

Lind­heim i Mi­sjons­al­li­an­sen skry­ter av Bren­des am­bi­sjo­ner om fat­tig­doms­be­kjem­pel­se.

- Det er vel­dig flott at han har am­bi­sjo­ner om å ut­ryd­de den. Kom­bi­na­sjo­nen mel­lom å tenke so­si­al sek­tor og øko­no­misk sek­tor er rik­tig vei. Man kan ikke bare satse på ut­dan­nel­se og helse, folk må ha noe å leve av også.

Dagen

Norsk bistand

Norsk bistand består av flere faktorer. Den viktigste faktoren er at Norge har et mål om å gi over én prosent av bruttonasjonalprodukt. I 2011 var pengene fordelt på forskjellige land.

Afrika - 2,6 mrd kroner

Asia - 990 mill kroner

Midtøsten - 500 mill kroner

Latin-Amerika - 200 mill kroner

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS