Norsk misjon kan bli rammet av Norad-kutt
Prosjekter i regi av norske misjons- og bistandsorganisasjoner, vil lide hvis Norad krever at enkelte land eller områder ikke lenger skal få norsk bistand.
- Kommer det føringer fra Norad om at Sør-Amerika ikke lenger skal få bistand, vil det få konsekvenser, sier utenlandssjef i Misjonsalliansen, Tone Lindheim.
Organisasjonen driver arbeid i Brasil, Ecuador og Bolivia. De to sistnevnte er prosjekter hvor Norad er inne med midler.
På lille julaften uttalte utenriksminister Børge Brende at regjeringen vil effektivisere bistanden ved på gi mer støtte til færre land.
Brend mener større konsentrasjon av midlene vil gjøre at mindre penger blir brukt på administrasjon. Han selv vil ikke gå ut med hvilke land som skal kuttes, men partiet hans Høyre, har i sin strategi om utvikling og bistand at Sør-Amerika skal kuttes til fordel for fattigdomsbekjempelse i Afrika.
Forskjeller
Lindheim sier de har god egendekning for prosjektene i Sør-Amerika, og at de ikke er helt prisgitt Norad. Samtidig erkjenner hun at veldig klare føringer fra Norad vil få konsekvenser. Norad gjorde noe lignende for en del år tilbake, da prosjekter i Kina ikke lenger fikk støtte. Lindheim mener det er forskjell på stat til stat-bistand og norske frivillige organisasjoner.
- Det er forskjell på hva en organisasjon skal gjøre i oppbyggingen etter for eksempel en krig og i et land som er i vekst. Så lenge det er store behov og vi har en høy grad av effekt på det vi gjør, ser jeg ikke noen grunn til at frivillige organisasjoner skal følge landsstrategien norske myndigheter har i sitt stat til stat-arbeid.
- Jeg regner forøvrig med at den nye regjeringen har respekt for avtaler som er inngått med partnere i utlandet og at man ønsker forutsigbarhet. Vi har opparbeidet oss kontakter og relasjoner, vi har en historie på steder som gir oss spesialkompetanse, sier Lindheim.
Hun forteller at gjennom de årene organisasjonen har vært engasjert i Sør-Amerika, har de sett at arbeidet nytter. Bolivia ligger fortsatt dårlig an på fattigdomsindikatorer, men arbeidet Misjonsalliansen gjør der har god effekt. I Ecuador er den økonomiske utviklingen mer positiv.
- Når staten bygger skoler og sykehus og tar ansvar for det, dreier vårt engasjement over på å holde myndighetene ansvarlig.
Lukket prosess
Jørn Lemvik, generalsekretær i paraplyorganisasjonen for norske misjonsorganisasjoners bistandsarbeid, Digni reagerer på at prosessen rundt den nye regjeringens linje har vært lukket.
Det er leder av NLM Utland, Hjalmar Bø, enig i. Norsk Luthersk Misjonssamband har arbeid i Peru og Bolivia, begge to mottar midler fra Norad.
- Jeg oppfordrer til mer åpenhet og dialog. Vi som frivillige organisasjoner har langsiktige planer og tanker om vårt arbeid. Vi vil være en troverdig partner og da må vi tenke langsiktig.
Bø vil ikke kommentere konkrete kutt, men sier det er naturlig med en utfasing.
- Det skjer endringer i de enkelte land som gjør at de kan fases ut. Men det må skje på bakgrunn av faglige vurderinger, ikke bare fordi man på toppen vil kutte et visst antall land.
Arbeid
Lindheim i Misjonsalliansen skryter av Brendes ambisjoner om fattigdomsbekjempelse.
- Det er veldig flott at han har ambisjoner om å utrydde den. Kombinasjonen mellom å tenke sosial sektor og økonomisk sektor er riktig vei. Man kan ikke bare satse på utdannelse og helse, folk må ha noe å leve av også.
Dagen