SOLGT: Misjonalliansen har i flere år forsøkt å selge sin bank i Ecuador.

Norsk misjon kvitter seg med enda en fattigbank

En «stolt historie» er over for Misjonsalliansens mikrofinans i Ecuador.

Publisert Sist oppdatert

Misjonsalliansen har jobbet i flere år med å få solgt sin mikrofinansbank i Ecuador. Salget er nå i havn.

Forløperen til banken D-Miro var et bistandsprosjekt som ble startet i 1997. Etter et jordskjelv i 2016 fikk mange av bankens kunder problemer med å betjene sine lån, og problemene forsterket seg under koronapandemien.

Bankens minustall var en hovedårsak til at Misjonsalliansen i fjor kom ut med et underskudd på hele 42 millioner kroner. Ledelsen i organisasjonen har ikke lagt skjul på at det er viktig å finne nye eiere til banken i Ecuador, som i årene 2020 til 2022 hadde et samlet underskudd på 95 millioner kroner.

Selger banker og eiendom

Misjonsalliansen kvittet seg nylig med sin bank i Liberia. Kjøperen er et nystartet nigeriansk finansselskap. Nyheten om dette ble sluppet i januar.

Også denne banken har gått i minus i mesteparten av sin åtte år lange historie som fattigbank drevet av norsk misjon.

Nylig ble det også kjent at organisasjonen selger sin eiendom i Oslo sentrum. Ifølge Kristelig Pressekontor var salgssummen 75 millioner kroner.

Prisen for bankene er ikke kjent.

– Stolt historie

Banco D-Miro har hovedkontor i Guayaquil og selges til selskapet Invatlan, en internasjonal finansgruppe med virksomhet i en rekke latinamerikanske land, går det fram av en pressemelding fra Misjonsalliansen.

Organisasjonen opplyser at deres bank i dag har en utlånsportefølje på 63,2 millioner dollar og innskudd på 51 millioner dollar fra over 85.000 kunder.

DAGLIG LEDER: Arnt H. Jerpstad leder mikrofinansvirksomheten i Misjonsalliansen.

– Vi kan nå se tilbake på en stolt historie, der D-Miro har innvilget til sammen nesten 400.000 lån siden den formelt ble bank i 2011.

Det sier Arnt H. Jerpstad, daglig leder i Misjonsalliansens mikrofinansselskap Alliance Microfinance (AMAS).

Mikrofinans

Mikrofinans er finansielle tjenester til fattige kunder som har vanskelig for å få lån fordi bankene ikke regner dem som kredittverdige. Målet er å avhjelpe fattigdom, men mikrofinans kan også være kommersielt lønnsomt.

Mikrofinans i sin moderne versjon regnes å ha oppstått i Bangladesh i 1970-årene i form av utlånsvirksomhet som senere ble institusjonalisert gjennom Grameen Bank.

Lignende tjenester har imidlertid eksistert i lang tid, og fantes i Europa allerede på 1700-tallet.

I 1980-åra ble det etablert mikrofinanstjenester i flere utviklingsland, og siden 1990-åra ble dette en vanlig del av fattigdomsstrategier over store deler av verden.

Det finnes nå tusenvis av mikrofinansinstitusjoner med viktige roller i arbeidet for å redusere fattigdom, ofte bistandsfinansiert.

Kilde: Store norske leksikon

Jerpstad omtaler kjøperen som en «kapitalsterk finansgruppering med eierskap i en rekke finansinstitusjoner i Latin-Amerika.»

Han mener banken vil fortsette å være «en positiv kraft i lokalsamfunnet» og at de har den kapitalen som er nødvendig for å klare seg gjennom krisetider.

Etter jordskjelv og pandemi står Ecuador overfor nye, store utfordringer. Det siste året har narkobander gjort deler av landet til et av de mest utrygge steder på kloden.

Salget som gikk i vasken

I 2019 meldte Finansavisen at banken skulle selges for 200 millioner kroner. Arnt Jerpstad medgikk overfor Dagen tidligere i vinter at det endelige salget har en salgssum som er mye lavere enn det misjonen ble forespeilt for fire år siden.

Misjonsalliansen har nå to mikrofinansbanker igjen: Diaconia i Bolivia og MOM i Vietnam. I tillegg er en ny institusjon under etablering i Etiopia.

Powered by Labrador CMS