Norsk pastor advarer: – Ikke sunt å tjene mye penger uten å lære seg å gi
Oppfordrer kristne til å snakke mer om tiende og givertjeneste.
Tiende og givertjeneste er tema i podkasten Ordskifte som er ledet av Bymenigheten-prest, Vidar Bakke, sammen med Sentrumskirken-pastor Per Eivind Kvammen.
Aldri før har nordmenn gitt så mye til frivillige organisasjoner, viser tall fra den nyeste rapporten fra Fundraising Norge.
Likevel sliter kristne organisasjoner og institusjoner med blodrøde tall, ifølge en rekke Dagen-saker i året som gikk.
Givertjeneste og økonomi er blitt tabu blant kristne, mener presten og pastoren i Ordskifte.
Ville først ikke snakke om økonomi
Per Eivind Kvammen var selv blant dem som valgte å tone ned fokuset på givertjeneste, da han var med å starte Sentrumskirken i Sandnes tilbake i 2003.
– Vi var redde for å skyve mennesker vekk, sier han i podkasten.
– Folk har fordommer overfor frikirkeligheten at en knytter det opp mot penger. En slik menighet skulle ikke vi være, minnes Kvammen videre.
– Vi skulle være en «safe space».
I dag tenker han annerledes.
Ombestemte seg
– Vi er fortsatt forsiktige, men vi har også innsett at hvis ikke forvaltning, økonomi og givertjeneste er en del av forkynnelse, så kommer ikke pengene av seg selv. Det trenger å være fokus.
En kollekt i Sentrumskirken i dag starter som regel med en kort oppmuntring om gi, etterfulgt av en bønn. Med jevne mellomrom har de også egne taleserier om forvaltning, økonomi og tiende som bibelsk prinsipp.
En britisk undersøkelse viser at 42 av giverne gir fordi det gjør dem glade. Hele 96 prosent mener at å hjelpe andre styrker deres personlige verdier, ifølge Charities Aid Foundation.
Også pastor Per Eivind Kvammen løfter fram de lystbetonte sidene av å gi.
– Vi viser til det Jesus sier om at det er saligere å gi enn å få, men også mer spesifikt knyttet til løfter om velsignelse av å gi tiende fra Malakias 2.
Pastoren understreker at sistnevnte ikke er et hovedfokus.
– Vi gir ikke for å få, sier han.
Han synes det er viktig at kristne kjenner til prinsippene bak givertjeneste.
– Gamletestamentet snakker om å gi førstegrøden, det første først, til Gud. Så synes jeg det er interessant at Jesus kobler skatt og hjerte sammen.
– Der vi putter inn vår materielle velstand følger hjertet med, ifølge pastoren.
– Et menighetsmedlem kobler hjertet sitt på menigheten med givertjeneste. For folk som ikke tror kan det være det lokale idrettslaget eller en annen sak som engasjerer dem i lokalsamfunnet, sier han.
– En vaksine mot materialisme
I podkasten snakker prest Vidar Bakke om hvordan givertjeneste hjelper ham å holde eget forbruk i sjakk. Han forteller videre om en velstående bekjent som, ut fra et perspektiv om kristen givertjeneste, gir så mye bort, at han ikke har råd til å kjøpe de dyreste bilene.
Kvammen tror nordmenn kunne vært rausere.
– Den gjennomsnittlige nordmann tjener såpass mye penger, gjerne i form av to fulle inntekter i en husstand, at det ikke er sunt å tjene så mye penger uten å lære seg å gi, for da blir du nesten per definisjon materialist, sier han i podkasten.
Å betale skatt til en sjenerøs velferdsstat er ikke nok.
– Det er bare å gjøre det som er avkrevd, så tiende som en praksis er en fantastisk vaksine mot materialisme. Det Jesus sier med skatten og hjertet, å bygge menighet gjennom givertjeneste er meningsfullt. Å frivillig sette av penger for å gi til noe til en sak man tror på, det er noe jeg vil unne alle å gjøre.
Diakon frykter manipulasjon
Utsagnet om at tiende er en «fantastisk vaksine mot materialisme» får VID-stipendiat og diakon Hans Eskil Vigdel til å reagere.
Han mener prester, pastorer og forkynnere må være makten sin bevisst.
– Slik skråsikker retorikk kan virke manipulerende når tiende presenteres som den eneste rette praksisen for kristne, sier han i en kommentar til dette utsagnet på Facebook.
– Men Bibelen er full av utfall mot materialisme og argumenter for å gi? Hvorfor kan ikke forkynnere snakke om det da?
– Jeg sier ikke at vi ikke skal snakke om givertjeneste, men Bibelen har uoppnåelige idealer for mennesker. Det er derfor vi trenger Jesus og nåden. Man kan ikke bare ta noen vers fra Malaki og bruke dem som et argument for at alle kristne må gi. Det blir en veldig forenkling.
Vil ha flere nyanser
– Hvordan snakke om økonomi på en ikke-manipulerende måte i menigheter?
– I stedet for å påstå at tiende er en vaksine mot materialisme kan man si «noen kan oppleve at for dem oppleves det som at tiende er en vaksine mot materialisme» eller «noen sa til meg at givertjeneste hadde en effekt hos dem», men man bør ikke slå fast kategorisk hvordan mennesker responderer på å gi. Det er høyst individuelt.
Vigdel er opptatt av at det ikke finnes en fasit på hvordan man skal snakke om økonomi og givertjeneste.
– Hva vil du si til de som har satt seg som nyttårsforsett å gi tiende eller øke givertjenesten?
– Jeg vil oppmuntre alle som vil gi til gode formål å gi, men det er ikke alle som har mulighet til å gi så mye penger.
Pengemangel er den vanligste grunnen til å ikke gi til frivillighet. 42 prosent av de spurte i den undersøkelsen, Global Trends in Giving Report, oppgir dette. På andreplass svarer de spurte at de gir av sin tid til organisasjonene i stedet for å gi penger.
I kirken skal det være nok å møte opp, mener Vigdel.
– For meg er drømmemenigheten en god og trygg og varm menighet. Da trenger du ikke ha fancy sceneshow som koster mye penger for å få folk til å komme og ha fellesskap. Det viktigste folk gjør er å møte opp og på den måten gi av seg selv til andre.
Prioriterer å gi
I Sentrumskirken har pastor Per Eivind Kvammen et annet råd:
– Ikke skyv givertjeneste vekk. Begynn med det som du føler du har råd til, sier han.
Pastoren har selv prioritert å gi tiende, selv når privatøkonomien har vært dårlig.
– Vår erfaring har vært at det er velsignelse med det.
– Hva legger du i det?
– For det første at vi har fått endene til å møtes. Vi har også sett over tid at økonomien har bedret seg. Og så er det en glede i å være med å bidra, sier Kvammen.