Norsk predikant trosser reiseråd og drar til Russland for å hjelpe. Dette mener UD
Svært begrenset mulighet til å hjelpe deg dersom du får problemer, sier norske myndigheter.
Dagen fortalte nylig om den kjente bedehuspredikanten Steinar Harila som går mot strømmen i forholdet til Russland.
Mens andre boikotter landet etter innmarsjen i Ukraina, fortsetter nordmannen hjelpearbeidet gjennom stiftelsen han leder.
– Et tydelig signal, sier UD
Vel vitende om offisielle norske reiseråd trosser han disse og reiser inn i Russland. Han gjorde det i november og gjør det igjen i begynnelsen av juni.
Da har han med seg 20 støttespillere som alle har fått visum til å besøke området der stiftelsen har sine prosjekter.
– Hvordan ser UD på at norske borgere trosser rådet om ikke å reise inn til Russland?
– Utenriksdepartementet har frarådet alle reiser til Russland siden 27. februar 2022. Et reiseråd er et tydelig signal på hvordan norske myndigheter vurderer sikkerhetssituasjonen i et land eller område. Samtidig er et reiseråd bare et råd, og ikke et forbud. Frihet til å reise innebærer at du selv må ta ansvar når du er på reise i utlandet. Det er også viktig å være klar over at å reise til land omfattet av UDs reiseråd kan få følger for reiseforsikringen din og andre forhold.
Det sier Henrik Hoel, som er kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet.
«Ikke av denne verden»
Harila forteller at han ser en nød som bare er blitt større det siste året.
– «Mitt rike er ikke av denne verden,» sier Jesus. Hvis vi skulle drive politikk, hadde vi selvfølgelig ingenting der å gjøre, sier Harila.
5. juni tar han seg etter planen over grensen mellom Finland og Russland. Et omfattende program toppes med åpningen av en ny landbruks- og bibelskole finansiert av Harilastiftelsen Håp.
– Hvilket ansvar har norske myndigheter for norske borgere som tar seg inn i et land UD fraråder reiser til?
– Norske borgere er selv ansvarlig for egen sikkerhet på reise. Norske myndigheter har svært begrensede muligheter til å hjelpe deg dersom du får problemer mens du er på reise i et land som er omfattet av UDs reiseråd, svarer Hoel.
– I hvilket omfang har norske borgere trosset det aktuelle reiserådet og tatt seg inn i Russland etter at krigen i Ukraina brøt ut?
– Utenriksdepartementet har ikke oversikt over hvor mange norske borgere som befinner seg i ulike land eller områder. Det er frivillig å registrere seg i appen Reiseklar eller på reiseregistrering.no så tallene vil alltid være usikre, forklarer kommunikasjonsrådgiveren i UD i e-post til Dagen.
– Det er vårt kall enten det er sånn eller sånn
Harila og hans støttespillere har skaffet seg visum ved å tegne en dyr russisk reiseforsikring.
Harila sier han er overbevist om at han må hjelpe sine venner i Russland – også i en tid der de fleste boikotter Putin-regimet.
Den norske bedehuspredikanten sammenligner sitt engasjement med at det blir sendt misjonærer til lukkede land «for å berge folk for himmelen».
– Det er vårt kall enten det er sånn eller sånn. De vanlige menneskene jeg møter i Russland er varme og flotte og snille. Jeg gråter med dem og gleder meg med dem. Vi kan ikke glemme dem og forlate dem i denne tid, resonnerer han.