OVERVÅKING: NRK beskriver hvordan uigurer i Norge opplever stadige forsøk på kontroll fra kinesiske myndigheter. Den kinesiske ambassaden (avbildet) stiller seg uforstående til påstandene.

Norsk-uigurer mener de overvåkes av Kina: – Jeg opplever stadig dataangrep

Norsk-uiguriske Muetter Iliqud føler seg konstant overvåket. Hun er redd for at aktivismen skal gå utover familien i Kina.

Publisert Sist oppdatert

Uigurer i Norge opplever at de overvåkes av kinesiske myndigheter, melder NRK.

– Jeg opplever stadig dataangrep. Ja, nesten hver dag, egentlig, forteller Muetter Iliqud til NRK.

Hun forteller blant annet om mystiske anrop og fremmede innlogginger på sosiale medier.

Iliqud er medlem av Den norske uighurkomité, som ifølge nettsiden arbeider for å forsvare rettighetene og interessene til uigurer som bor i Norge.

Uigur-folket

* Uigur-folket er en minoritet i Xinjiang-provinsen vest i Kina, som uigurene kaller Øst-Turkestan

* De utsettes for omfattende forfølgelse på grunn av sin muslimske tro og kulturelle identitet, ifølge en rekke menneskerettsgrupper.

* Trosfrihetsmagasinet Bitter Winter skriver at interneringen av uigurer i Kina er den mest omfattende fengslingen av en etnisk gruppe siden andre verdenskrig.

* I Norge bor det i dag rundt 2500 uigurer.

Kilder: NRK / Bitter Winter / Press og Kontroll

Press og kontroll

Den norske regjeringen ga i fjor ut rapporten «Press og kontroll» som dokumenterer hvordan enkelte innvandrergrupper i Norge utsettes for press og overvåking av utenlandske myndigheter.

I rapporten kommer det fram at uigurer i Norge utsettes for ulike former for overvåking og press. Dette gjelder blant annet innhenting av personopplysninger, overvåking på sosiale medier, og trusler mot familiemedlemmer i hjemlandet.

– Jeg skjønte det ville sette familien min i fare

Uigureksperten Rian Thum mener at kinesiske myndigheter systematisk ønsker å kontrollere uigurisk diaspora og stagge diskusjonen om masseinterneringsleirene, ifølge rapporten.

Den unge aktivisten Muetter Iliqud er redd for at engasjementet i Den norske uighurkomité skal få negative konsekvenser for familiemedlemmer i Kina.

– Da jeg bestemte meg for å være med i aktivistmiljøet, så skjønte jeg at det ville sette familien min i Øst-Turkestan i fare, sier hun til NRK.

Den kinesiske ambassaden kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen av situasjonen, og anmoder i en e-post til NRK at alle ulovlige hendelser anmeldes til norsk politi.

Powered by Labrador CMS