Norsk universitet skal utrede boikott av Israel
Rektor tok opp spørsmålet om en «akademisk boikott» med styret etter 35 ansatte hadde kontaktet ham.
Tre av styremedlemmene mente universitetet burde boikotte allerede nå.
Styret ønsket likevel å ha is i magen for å kartlegge spørsmålet fram mot neste møte, 13. februar.
Det kommer fram etter styret til OsloMet samlet seg forrige fredag, melder nettavisen Khrono.
Flere universiteter har hatt oppe saken
Spørsmålet om boikott av Israel har også vært oppe til diskusjon ved flere andre norske universitet, men så langt har ingen landet på boikott.
Rektor ved Universitetet i Bergen -og Oslo, Margareth Hagen og Svein Stølen, har tidligere utelukket boikott overfor avisen.
– Min holdning er at hvis det skal iverksettes institusjonelle sanksjoner mot enkeltland, så må det være på grunnlag av norske myndigheters beslutninger, som tilfellet med Russland, skrev Hagen til Khrono den gangen.
Kritisk til styret
Therese Sefton er en av de som på styremøtet fredag ønsket å vedta akademisk boikott av Israel.
– Hvor mange bevis trenger man egentlig for å gjøre et konkret tiltak? Dette er silotenkning, for i et samfunn vil universiteter og forskning ha en kobling til styresmaktene. Jeg er kjempeskuffet over at man i hvert fall ikke kunne gå inn for å legge samarbeid med israelske universiteter på is, slik som man har gjort overfor Russland. Jeg etterlyser en konsekvent policy på dette, sier hun.
Motargumentene handlet blant annet om manglende dekning for å hevde at universitetene i landet har en rolle i krigen.
– Jeg tror jeg snakker for alle når jeg sier at vi fordømmer uretten som begås. Det vi diskuterer er ikke om vi fordømmer. Det vi diskuterer er en symbolhandling opp mot andre symbolhandlinger. Universiteter er ikke utenrikspolitiske institusjoner og vi må tenke oss godt om før vi gjør oss til en utenrikspolitisk aktør, sa rektor Christen Krogh.